Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

STRAATFOTOGRAFIE

Piotr Malecki deelt zijn bijzondere straatfotografiestijl en test de Canon EOS M6 Mark II

De documentairefotograaf en filmmaker Piotr Malecki heeft een passie voor zijn woonplaats Warschau: de levendige straten en mensen, en de cultuur die nieuw leven is ingeblazen.

“Warschau was mooi vóór de Tweede Wereldoorlog”, zegt hij. “Het grootste deel werd vernietigd en de oude stad is zo veel mogelijk naar het voorbeeld van het origineel herbouwd, maar er is een andere kant van de stad.” In de afgelopen 10 jaar is er veel herontwikkeling geweest, met name langs de Vistula-rivier, waardoor dit gebied van de Poolse stad toegankelijk is geworden en mensen ervan kunnen genieten.

De vader van Piotr inspireerde zijn passie voor fotografie toen hij hem voor kerst een Russische Smena-camera gaf. Dit betekende veel meer voor de 11-jarige Piotr dan de meeste cadeaus: “Mijn vader is er min of meer verantwoordelijk voor dat ik fotograaf ben geworden. Hij gaf me niet alleen deze camera, maar liet ook zien hoe ik foto’s kon maken”, zegt hij.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

Piotr maakt nu altijd opnamen met Canon-camera’s en was de eerste fotograaf in Europa die de nieuwe Canon EOS M6 Mark II gebruikte. Hij nam hem het liefst mee naar de straten van Warschau. Hij ging naar de weg langs het westen van de rivier en de beschutte zandstranden naar het oosten, waar jonge mensen zich verzamelen om ’s avonds te genieten.

De Canon EOS M6 Mark II is een uiterst draagbare en veelzijdige systeemcamera met een 32,5 Megapixel sensor, en is daarmee zeer geschikt voor Piotrs ontspannen en spontane straatfotografie. De geavanceerde eigenschappen, zoals een hoge burst-snelheid van 14 frames per seconde (fps), een 180-graden kantelbaar touchscreen, 4K-video en meer, hebben Piotr veel creatieve mogelijkheden gegeven.

“Voor iemand die begint of voor een enthousiaste fotograaf die niet over voldoende budget beschikt of die een lichtgewichtoptie wil, is het een perfecte camera”, zegt hij.

Hier deelt Piotr zijn tips om te fotograferen op straat en om optimaal profijt te hebben van de eigenschappen van de Canon EOS M6 Mark II.

1. Wees spontaan

Gerelateerde artikelen
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

REISFOTOGRAFIE

Een rondreis door Sevilla met de EOS R10

Blogger Diana Millos ontdekt waarom deze creatieve camera de perfecte reisgenoot is.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

STRAATFOTOGRAFIE

Ontdek abstracte straatfotografie

Maak prachtige kunst van alledaagse onderwerpen met deze eenvoudige technieken voor surrealistische stedelijke foto's.

Street photography tips

STRAATFOTOGRAFIE

Tips & tricks voor straatfotografie

Maak elke dag magische foto's met deze tips en technieken van straatfotograaf Giuseppe Esposito-Rodrigues.

Het vastleggen van spontane momenten en eigenzinnige scènes is een van de geweldig leuke dingen van straatfotografie. En een camera met een snelle burst-modus is hiervoor onmisbaar.

Piotr kwam tijdens het maken van opnamen een coole en ongewone situatie tegen. “Deze mannen op crossfietsen sprongen in de lichtbundel van een paar straatlantaarns”, zegt hij. “Om ze vast te leggen, moest ik een paar dingen combineren - een hoge ISO-snelheid, de hoge framerate en focus met de lens wijd open (f/1.4) - maar ik denk dat het echt goed uitpakte.”

Met de burst-modus van de Canon EOS M6 Mark II kon Piotr foto’s maken met 30 fps, waardoor kleinere beeldbestanden van 18 Megapixel konden worden vastgelegd. Er is ook een optie waarmee een halve seconde voordat de sluiter volledig wordt ingedrukt, vastgelegde beelden worden opgeslagen, zodat je zelfs de meest kortstondige momenten kunt vastleggen.

2. Afspelen met video

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

Het is echt heel handig om een kleine onopvallende camera te hebben die geschikt is om opnamen met een reeks videoresoluties en framerates te maken. Dat ontdekte Piotr toen hij een groep jonge mensen tegenkwam die volleybal speelden op het strand aan de rivier de Vistula.

De Canon EOS M6 Mark II kan “scherpe details” vastleggen in 4K-video, met een hoge framerate, legt Piotr uit. Met deze 4K-details kun je bij de postproductie en het uitvoermateriaal in Full HD je video’s bijsnijden, waardoor filmmakers zoals Piotr meer flexibiliteit krijgen om een beeldcompositie te maken. “Je kunt een deel van de opname kiezen en vergroten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit”, zegt hij.

Met de Canon EOS M6 Mark II kan Piotr in Full HD snelle actiebeelden vastleggen met 60 fps zonder de schokkerige bewegingen die je soms bij lagere snelheden ziet. Er is ook een 120 fps-optie voor 4x slowmotion voor video’s die nóg vloeiender zijn.

3. Ga op avontuur in het donker

De sfeer van een stad leg je het beste vast door je te begeven in het bruisende nachtleven. Piotr vond de mogelijkheden van de Canon EOS M6 Mark II van onschatbare waarde, of hij nu beachvolleybal filmde in het schemerlicht of mensen op crossfietsen in het donker.

“Ik heb de camera getest in omgevingen met weinig licht en tot ISO 3200. De camera heeft een mooie kleine korrel bij hogere gevoeligheden”, zegt hij, en voegt eraan toe dat de Canon EOS M6 Mark II bij weinig licht net zulke goede video’s als foto’s kan maken. De camera kan opnamen maken tot ISO 25600.

4. Focus op mensen

Opnamen maken van mensen in stadsfotografie is een van de beste manieren om de sfeer van een plaats over te brengen, door beweging en persoonlijkheid toe te voegen om een foto tot leven te brengen. Mensen vormen een centraal onderdeel van het werk van Piotr. “Ik maak wel foto’s van plaatsen, maar mijn onderwerp is eigenlijk mensen”, zegt hij.

Wanneer je mensen in een scène fotografeert, is het belangrijk om een focuspunt in gedachten te hebben - of dat nu de ogen zijn van het hoofdonderwerp of het gezicht van een centraal persoon in een menigte of iemand die naar een bal springt. Het flexibele en gebruiksvriendelijke autofocussysteem (AF) van de Canon EOS M6 Mark II helpt hierbij.

“De nauwkeurigheid van de automatische scherpstelling is erg belangrijk en op de Canon EOS M6 Mark II is deze heel betrouwbaar en snel”, zegt Piotr. “Deze functie volgt gezichten en je kunt ook ogen volgen.”

De Canon EOS M6 Mark II stelt automatisch scherp en biedt je de mogelijkheid om de camera een focuspunt te laten kiezen of om het focuspunt handmatig in te stellen. Piotr koos ervoor om voorafgaand aan het volgen zijn AF-punten handmatig in te stellen, met gebruik van het hele actieve AF-gebied of alleen maar een specifieke zone. Met behulp van de optionele zoeker kon hij op het touchscreen aan de achterkant met zijn duim het punt selecteren.

“Je kunt het deel van het beeld scherpstellen dat de camera moet volgen en dit hoeft geen gezicht te zijn. Het kan van alles zijn en deze functie houdt het scherp.”

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

De twee eigenschappen die de Canon EOS M6 Mark II werkelijk onderscheiden van andere camera's zijn voor Piotr “de precisie van de automatische scherpstelling bij het maken van opnamen met de lens wijd open en het feit dat je opnamen kunt maken met hogere ISO-waarden zonder dat de kwaliteit in het gedrang komt.” Het is ook een belangrijke eigenschap om van lens te kunnen wisselen. “Als ik bij weinig licht verzekerd wil zijn van een opname van nóg hogere kwaliteit, kan ik overschakelen van de standaardlens naar de Canon EF-M 32MM f/1.4 STM,” zegt hij, “waardoor het een goede keuze is voor fotografieliefhebbers en professionals die op zoek zijn naar een draagbare tweede camera.”

Geschreven door Kevin Carter

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle verhalen