Long exposure lights

Een helder perspectief op fotografie bij weinig licht.

Canon sprak met Nige Levanterman, een nachtfotograaf die gespecialiseerd is in het vangen van de energie van kleurrijke stadsgezichten. Nige beheerst de kunst van de lange belichting en contrasterende heldere lichten om dynamische, verlichte verhalen vast te leggen.

We willen je graag beter leren kennen, Nige - hoe is je passie voor fotografie ontstaan?

Toen ik aan mijn nieuwe baan in Londen begon, wilde ik de stad ontdekken en leren kennen, dus gebruikte ik fotografie om me te verdiepen in het gebied. In die tijd begon ik foto's te maken met mijn mobiele telefoon. Ik wilde echter ook fotografie bij weinig licht en lange belichting proberen, wat praktisch onmogelijk is met een mobiele telefoon. Dus heb ik besloten om een DSLR aan te schaffen.

Ik heb geen training gehad. Ik heb de basisvaardigheden van YouTube-tutorials geleerd en verder ben ik gewoon op mijn gevoel afgegaan. Ik heb geoefend en het mezelf aangeleerd. Hierdoor heb ik me ontwikkeld tot wie ik nu ben.

Wat vind je zo leuk aan fotografie bij weinig licht?

Ik houd van het vastleggen van beweging en het contrast dat helder licht in nachtfoto's geeft. Ik probeer daarom een tafereel tot leven te wekken met de energie van verkeer, mensen en kleuren.

Nige, je gebruikt graag lange belichting - kun je ons uitleggen hoe je dat doet?

Het is van groot belang om een goed standpunt te vinden. Je locatie moet een goede hoek hebben, niet te dicht bij het verkeer zijn en een stevige ondergrond hebben, aangezien elke beweging je foto kan vervagen. Je zult rekening moeten houden mensenmenigtes, als je bekende plaatsen of bezienswaardigheden fotografeert.

Wat betreft het maken van de foto, plaats de camera op een statief, gebruik een lens met een zo klein mogelijk diafragma en focus op het middelpunt van de foto. Schakel vervolgens de handmatige modus in en gebruik een lange sluitertijd (5-30 seconden) voor een langere belichting.

Voor fotografen die net beginnen met lange belichtingstijden adviseer ik het gebruik van de ‘Aperture Priority’-instelling, omdat dit al het halve werk is. Begin in dat geval met een F14-diafragma bij ISO 100 en gebruik sluitertijdprioriteit. Je camera regelt de belichtingsduur en zolang die minder dan 30 seconden is, krijg je een geslaagde foto.

@Nige Levanterman

Welke Canon-kit gebruik je voor het maken van foto's bij weinig licht?

Ik heb er momenteel drie. Ik heb de Canon EOS 5DS R, die ik gebruik voor time-lapse-fotografie omdat de 50 Megapixel-foto's converteren naar 8K-video. Ik heb ook de Canon EOS 5D Mark IV en de nieuwe Canon EOS R. Wat betreft lenzen raad ik een F2.8 aan - die zorgen voor veel scherpere nachtfoto's, omdat ze goed presteren bij weinig licht. Met een F2.8-lens, of zelfs een F1.4-lens, kun je ook zonder statief fatsoenlijke foto's met een lange belichting maken.

Je maakt veel gebruik van nabewerking. Welk advies heb je voor iemand die net begint met fotobewerking?

De eerste fout die iedereen maakt, ikzelf ook, is overmatige verzadiging. Vermijd dit in de nabewerking en houd de foto realistisch.

Er is helaas geen eenvoudige manier om snel te leren bewerken. Als je nog niet eerder fotobewerkingsprogramma's hebt gebruikt, moet je de tijd nemen om ze uit te proberen. YouTube staat vol met gratis tutorials, geschikt voor allerlei niveaus.

De kunst is het vinden van je eigen stijl; laat je inspireren door anderen, maar kopieer ze niet.

Wat zijn je favoriete plaatsen voor nachtfoto's - en waarom?

Ik voel me aangetrokken tot plekken met veel mensen, verkeer en licht. Daarom houd ik van de feestdagen. Door de feestelijke verlichting, drukke marktjes en diverse pop-ups leent deze tijd van het jaar zich goed voor fotografie bij weinig licht.

@Nige Levanterman

Wat zijn de drie beste tips voor als je wilt beginnen met fotografie bij weinig licht?

Investeer in een goede statief. Je camera moet perfect stil staan voor een scherpe foto - vervaging in je foto is te wijten aan een onopzettelijke beweging.

Schakel de handmatige scherpstelling in zodra je een onderwerp hebt gekozen; hierdoor stopt de camera met scherpstellen op andere bewegende elementen in beeld, zoals lopende mensen of auto's die voorbij rijden. Kies hiervoor een focuspunt, druk de sluiterknop half in en zet de lens in de handmatige modus.

Zorg dat je de basisvaardigheden van fotografie bij weinig licht onder de knie hebt en investeer dan in je lenzen. Een nieuwe lens verandert je stijl volledig en helpt je verder te ontwikkelen. Ik had iets van vier lenzen voordat ik mijn eerste DSLR upgradede.

Wat is de volgende stap voor jou in fotografie, Nige?

Ik ben altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Ik onderscheid me graag van anderen - dat is waarom ik heel wat iconische gebouwen op mijn eigen manier heb vastgelegd. Ik denk dat ik ernaar streef om constant vooruitgang te boeken, terwijl ik met de tijd en de social media-trends meega.

@Nige Levanterman


Aanbevolen kit

Canon EOS 2000D

Canon EOS M50Geschreven door Sasha Newbury