Sepia-Station-Nelson- Lourenço

'Lachende zielen' vastleggen en de kracht van stilte

Nelson Lourenço is geboren in Lissabon, Portugal en is amateurfotograaf. Hij heeft een masterdiploma in techniek en een postdoctoraal diploma in marketing. Hij was altijd al geïnteresseerd in fotografie. Nelson raakte gepassioneerd over fotografie nadat hij een weekend de Canon-camera van een vriendin had geleend. De eerste klik was letterlijk voldoende. Door die eerste, onhandige opname wist hij dat er nog een hele wereld te ontdekken was.

Rush hour, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/60s, f/5.6, ISO 100

Waarom houd je zo van fotografie?

"Door te fotograferen kan ik de wereld laten zien zoals ik die zie. Als ik mijn camera pak, zoek ik naar de 'ziel' van dingen... maar zielen zijn verlegen en je moet een manier zien te vinden om ze te laten lachen. Een lach maakt alles gemakkelijker. Als ik dat moment kan vastleggen, weet ik dat ik een goede foto heb. Doordat ik me op die manier kan uiten, voel ik me vrij."


Shadows will always follow us, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1,6 seconden, f/4.0, ISO 100

Wat inspireerde je om de foto's te maken die je hebt gekozen?

"Ze hebben allemaal één overeenkomst: het wachten. Ik wandel normaal gesproken rond, op zoek naar een emotie die me raakt. Als ik dan de juiste plek vind, kijk ik daar net zo lang naar de mensen tot ik het gevoel krijg dat ik één van hen ben. En dan wacht ik. Als alles op zijn plaats valt, maak ik de foto."


The surfer, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/125s, f/16, ISO 100

Hoe creëer je een emotie met je foto's?

"Ik zie emotie als de mogelijkheid om bepaalde gevoelens of een bepaalde sfeer uit te lokken bij het publiek dat naar mijn beelden kijkt. Om dat te bereiken, moet je de onderdelen hebben die je door een verhaal in de foto leiden. Een van de manieren waarop ik dat probeer, is door het menselijke vast te leggen waar ik dat kan, zelfs als dat in de achtergrond is. Ik besteed ook extra aandacht aan het licht en probeer dat te gebruiken om de hoofdpersonen in beeld te brengen."


A splash of joy, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/2000s, f/5.6, ISO 100

Als je een bepaald moment kon vastleggen, welke zou dat dan zijn en waarom?

“De stilte. Het moment dat iemand van de wereld is geïsoleerd, zelfs midden in een menigte. In die stilte kun je angst, vreugde, tranen, hoop of een absurde leegte tegenkomen. Dat is de stilte die ik wilde vastleggen. De stilte van een ander begrijpen, dat verrijkt ons als mens."


Ready to shoot, © Nelson Lourenço
Canon EOS 600D, EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS
1/15s, f/6.3, ISO 100

Volg Nelson hier om meer te weten te komen over zijn fotografie