Portrait Eric Burdon Face Covered

'De beste persoon van wie ik ooit een foto heb gemaakt, is...' Het antwoord zal je verbazen

Jörg Kyas is een reclame-, portret-, beauty- en fashionfotograaf.

Hij begon als freelancefotograaf en zijn eerste opdrachten waren voor muziekbedrijven waarvoor hij de hele wereld over reisde om interessante artiesten te fotograferen. Vandaag de dag heeft Jörg een drukke studio in zijn geboortestad Hannover en werkt hij voor meerdere nationale en internationale klanten. Zijn denkwijze is om de camera te blijven gebruiken waar anderen retoucheren...

Jörg, aan wie heb je de beste herinneringen?

Er zijn veel mensen aan wie ik mooie herinneringen heb overgehouden. Maar ik moet toch meteen aan Eric Burdon denken, de zanger van The Animals in de jaren 60.

Ik heb hem twee keer mogen fotograferen: een keer in Hannover en een keer in Parijs. Dit was in het begin van mijn carrière en zijn hele houding heeft een blijvende indruk op me gemaakt.

Waar was je zo van onder de indruk?

Ik was nieuw in de wereld van professionele fotografie en best zenuwachtig, maar had me geen zorgen hoeven maken. Ik was meteen onder de indruk van de manier waarop hij mij en de fotosessie serieus nam. Hij was respectvol naar mij toe: niet alleen als fotograaf, maar ook als persoon.

Ik was verrast door zijn gedrag, aangezien hij de reputatie had van een rockster. Maar hij was heel beleefd.

Vind je die houding belangrijk?

Het is belangrijk voor het resultaat. Ik gaf aan waar hij moest staan en toen kwam hij met allerlei ideeën over hoe hij moest kijken. Allemaal vanuit dezelfde positie. Mijn zenuwen verdwenen toen ik besefte dat hij deed alsof hij op het podium stond.

© Jörg Kyas

Alsof hij een act opvoerde?

Precies, hij was heel professioneel. Ik hoefde niet eens instructies te geven. Ik stond achter de camera en klikte.

Zijn persoonlijkheid kwam meteen naar voren. Ik was heel tevreden met de foto's. En hij ook. Hij wilde één van de foto's gebruiken als omslag van zijn nieuwste album. Dat was nog eens een compliment.

Wat wilde je met je foto's over Eric zeggen?

Ik stond voor een man die het leven van een rockster leidde. Hij had miljoenen verdiend en verloren en net zoveel verhalen om te vertellen. Dat wilde ik graag aantonen in de foto's. Daarom heb ik de foto's in zwart-wit gemaakt. Zo legde ik de nadruk op de lijnen in zijn gezicht. Ik hoop dat de kijker zo meer over hem en zijn leven wil weten.

Voor veel muzikanten, waaronder Noel Gallagher, zijn Eric Burdon en zijn band The Animals een grote bron van inspiratie. Ik hoop dat je dit terugziet in de foto's.

Hou je van fotograferen in zwart-wit?

Ik fotografeer graag in zwart-wit omdat je dan het leven van de persoon beter ziet. Klanten vragen er echter niet vaak naar. Ze willen juist veel kleur en verschillende looks. Dat is jammer.

© Jörg Kyas

Wat is er nog meer belangrijk?

Zorg dat je zo dichtbij komt als mogelijk is. Ik gebruik niet zoveel verschillende lenzen. Ik gebruik alleen lenzen die je dwingen om je onderwerp van dichtbij te fotograferen, waarbij de rest er niet meer toe doet.

De EF 50mm f/1.8 STM is daar een goede lens voor. Daarmee leer je een goede portretfotograaf te worden. Ik probeer zo dicht mogelijk bij mijn onderwerp te komen zodat ik met hem kan praten, erachter kan komen of we iets gemeen hebben en hem op zijn gemak kan stellen. Dat gaat niet zo makkelijk als je 10 meter verderop staat.

Dat was het geval met Eric?

Ja, dat klopt. Hij voelde zich goed op zijn gemak. Volgens mij kun je dat wel zien.

© Jörg Kyas

'Wat er in mijn tas zit?'

Ik heb twee Canon EOS 5D Mark II-body's.

Mijn favoriete portretlenzen zijn de EF 50mm f/1.2L USM en de EF 85mm f/1.2L II USM. Zoals ik al zei: ik wil heel dicht bij mijn onderwerpen komen en dat kan met deze lenzen.

Daarnaast gebruik ik ook de EF24-70mm f/2.8L USM en de EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

Ik heb een paar flitsers, zoals vier Speedlite 550EX-flitsers en een ST-E2 Speedlite transmitter