Landscape-Lucie-Debelkova-Prague-River-Sunset

Mijn favoriete stad om foto's in te maken, ben je verrast door Lucies antwoord?

Lucie Debelkova reist regelmatig naar alle uithoeken van de wereld om diverse foto-opdrachten te vervullen. Haar filosofie is om positieve foto's te maken met de nadruk op het beste dat een plek te bieden heeft, of het nu gaat om de levendigheid van het landschap, de architectonische grandeur van oude monumenten of moderne architectuur, of om de warmte en vriendelijkheid van de mensen.

Lucie, waar fotografeer je het liefst?

OK, het klinkt erg voor de hand liggend, maar in Praag, de stad waar ik ben geboren. Hoewel ik daar nu niet woon - ik woon in Koeweit.

Wat verbazingwekkend was, zeker voor mij, is dat ik heel anders naar de stad keek nadat ik was verhuisd en later terugkwam. Toen realiseerde ik me ineens dat het de perfecte plek is voor mijn stijl van fotografie.
De stijl die ik graag gebruik, is een klassieke landschapscompositie, maar dan voor een stadsgezicht.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Praag is een van de meest gefotografeerde steden in de wereld, maar als je naar de meeste foto's kijkt, is de compositie steeds vergelijkbaar, met gebouwen die het frame vullen. Ik begin graag met de rivier en ontwikkel een interessante voorgrond, zodat de architectuur de achtergrond vormt.

Het geeft de stad een andere sfeer, een sfeer die past bij haar geschiedenis. En de rivier speelt zo'n belangrijke rol in Praag.

© Lucie Debelkova

Je kunt hier zien dat de schemering mijn favoriete tijd is om te fotograferen. En hier maken de wolken en de prachtige kleur van de lucht de foto.

De kleur is verbazingwekkend, hoe doe je dat?

Je moet weten wanneer de zon op de juiste plek staat, het licht komt niet zo vaak uit die richting. Ik gebruik altijd de TPE-app (The Photographer Ephemeris) om beter te begrijpen hoe het zonlicht valt. En op grond daarvan plan ik de foto. 

Ik gebruik graag filters, zodat ik in de camera precies het effect kan zien. Ik houd niet zo van nabewerken. 

Hoe krijg je dat perspectief?

Net als bij mijn landschapsfotografie moet ik vanuit een laag punt fotograferen. Maar in steden kan dat soms lastig zijn. Bij deze opname hing ik aan het terras van een hotel. Maar ik wilde per se de stuw op de voorgrond. 

Aan een terras hangen en toch een langzame sluitertijd gebruiken?

Ja, het was niet gemakkelijk! Als ik naar steden ga, zoek ik altijd hotels en restaurants van waaruit ik kan fotograferen. Vaak hebben ze het beste uitzicht en een terras waar je je spullen kwijt kunt. 

Ik weet dat je graag een lage zon wilt, maar maakt de positie van de zon tijdens het ondergaan nu echt zo'n verschil?

Oh ja, kijk, hier zie je dezelfde scène, maar de zon is verschoven, dus moest ik ook mijn perspectief aanpassen. Het geeft de opname een heel andere lading. 

© Lucie Debelkova

Is lager altijd beter voor jou?

In Praag is de rivier is mijn uitgangspunt, dus weet ik dat ik een beetje nat kan worden om het perspectief goed te krijgen. Bij deze foto stond ik in de rivier tussen de eenden en zwanen. Ze worden doorvoed door de toeristen en ze verwachtten dat ik ze ook zou voeren. Ik was langer bezig om ze weg te jagen dan om de opname voor te bereiden. 

Maar het water in de rivier staat zelden precies op de goede hoogte om deze opname te kunnen maken. Het staat vaak te hoog en dan is er geen voorgrond, of te laag en dan is er niet genoeg water. Deze dag was ik zo blij. Ik was er namelijk al een paar keer geweest en kon toen geen foto maken die de moeite waard was. 

© Lucie Debelkova

Ik begrijp waarom Praag een fantastische stad is voor een fotograaf als jij, maar vind je nog steeds nieuwe plekken om te fotograferen?

In steden verandert er altijd wel iets. Ze zijn nooit hetzelfde, dus elke keer dat ik terugkom, is er wel een verrassing. Of als ik terugkom, bekijk ik iets op een andere manier en kan ik een geweldige opname visualiseren. Kort geleden nog las ik iets van een andere fotograaf over een gunstig opnamepositie in Praag, en ik dacht "ja, dat werkt ook voor mijn stijl". Maar je zult moeten wachten om te zien waar dat is! 

Wat zit er in mijn tas?

Ik gebruik altijd een full-frame EOS-body; de EOS 5D Mark II is mijn huidige camera

Meestal neem ik drie lenzen mee:

Een groothoeklens, momenteel maak ik ongeveer 50% van mijn foto's met dit soort lens. Ik gebruik op het moment de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-groothoeklens

Ongeveer 40% van de foto's maak ik met een standaard zoomlens, de Canon EF 24-105mm f/4L IS USM. Dat is een geweldige lens voor landschapsfotografie 

Ongeveer 10% van de tijd heb ik een grotere zoom nodig en gebruik ik de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Ik creëer de foto die ik wil maken graag in de camera, dus heb ik een heleboel filters bij me.