Caroline’s children eating

Verhalen in huis

Verhalen in huis

Eigen haard is voor de meeste mensen goud waard. Het is een plek waar je fijne momenten deelt met vrienden en familie, waar verhalen ontstaan die je lang bijblijven. Familiefotograaf Caroline Holt wil deze herinneringen en verhalen vastleggen, zodat ze niet verloren gaan. We spraken met de Duitse Caroline, die in Zweden woont, over haar eigen reis door de wereld van familiefotografie. Zij laat ons zien hoe ze de schoonheid van het alledaagse leven vastlegt en waarom het belangrijk is om een gezin te leren kennen om hun verhaal vast te kunnen leggen.

Elke foto vertelt zijn eigen verhaal. Als fotograaf voel je dit aan en profileer je je als storyteller. Wat betekent dat voor jou?

Als ik foto's maak, wil ik iets voelen en worden herinnerd aan wat ik heb gezien of gedaan. Elke foto doet me denken aan een herinnering, gevoel of situatie. Bovendien kun je heel goed de persoonlijkheid van je onderwerp erin naar voren brengen.

Was je altijd al geïnteresseerd in fotografie? Hoe ben je op professioneel niveau terechtgekomen?

Ik was altijd al geïnteresseerd in fotografie, maar ik kwam er pas echt mee in aanraking nadat ik mijn eerste kind kreeg. Mijn eigen kinderen waren mijn voornaamste inspiratiebron.

© Caroline Holt

Ben je je hierdoor gaan toeleggen op fotografie in en om het huis?

Absoluut. Juist door mijn kinderen ben ik in de fotografiewereld terecht gekomen. Zij zijn mijn inspiratie. Ik begon na te denken over wat ik mijn kinderen wilde meegeven uit hun kindertijd en hoe ik dat kon doen.

Toen ik andere gezinnen ging vastleggen, zorgde de persoonlijke band ervoor dat ik het zo wilde doen. Toen ik zelf jong was, waren de foto's van mij en mijn broertje niet altijd van goede kwaliteit, of mijn ouders stonden er niet op. Daardoor wilde ik gezinnen de kans geven om zelf op de foto te staan, zodat je geweldige foto's hebt om later als gezin op terug te kijken en te koesteren. Ik zocht ook naar de kleine alledaagse momenten die iedereen weleens vergeet.

Je foto's geven het gezinsleven op een fantastische manier weer. Je legt de kleine verhalen vast die elke dag en in elk gezin plaatsvinden. Waarom is het belangrijk om juist deze momenten te bewaren?

Dat heeft met mijn eigen verhaal te maken. Mijn vader overleed toen ik nog vrij jong was en ik heb maar weinig foto's waar hij op staat. Ik vind het daarom nu belangrijk dat we momenten hebben om op terug te kijken. Je weet nooit wat er gebeurt.

We richten ons deze maand op de verhalen die thuis ontstaan. Heb je nog tips voor de mensen die hun eigen gezinsleven willen vastleggen?

Het is heel belangrijk dat je tijd doorbrengt met je gezin. Zoek focuspunten en volg de momenten. De verhalen dienen zich vanzelf aan. Probeer je eigen thuis niet te veranderen. Als ik gezinsfoto's maak, wil ik dat iedereen doet wat hij normaal ook zou doen — spelletjes spelen, wandelen, enz. Ik ben op zoek naar de momenten zoals ze zijn.

De Deense trend 'hygge' draait om momenten en gevoelens en leven in het nu. Jouw foto's roepen een nostalgisch gevoel op. Wat maakt ieders thuishaven zo speciaal, denk je?

We brengen veel tijd in huis door. Het is een plek van bezinning. Het is fijn om deze herinneringen op te halen. Ik denk dat het altijd waardevol is om mensen in hun eigen huis te fotograferen. Je huis is een speciale plek. Elk huis slijt met de tijd: het krijgt karakter. En zelfs als we naar een ander huis of andere stad verhuizen, is het fijn om terug te kijken op 'die goede oude tijd'. Mijn belangrijkste motivatie is de mogelijkheid om 'nu' te bewaren voor 'later'.

Als je een gezin bezoekt, heb je geen controle over de belichting of achtergrond, enz. Welke invloed heeft dit op je werk?

Ik houd wel van die uitdaging. Elk huis is anders, waardoor ook elke scène anders is. Het geeft een gevoel van vrijheid. Vooral in Zweden, waar het heel donker kan zijn, is het interessant om het voor elkaar te krijgen. Mensen die zelf geen foto's maken beschikken soms niet over veel licht in huis en omdat je daar geen controle over hebt, is dat heel uitdagend.

Heb je ook geen controle over wat de gezinnen doen? Veel mensen zijn het niet gewend om op de foto te gaan. Proberen ze zich wel eens anders voor te doen? Vinden mensen het moeilijk om zich te ontspannen en zich natuurlijk te gedragen?

In het begin proberen de mensen zich meestal anders voor te doen. Later vergeten ze gewoon dat ik er ben. Ik vertel hen helemaal niet wat ze moeten doen. Daarom probeer ik zo veel mogelijk tijd met de gezinnen door te brengen. Aan het einde ben ik gewoon onderdeel van het meubilair geworden.

© Caroline Holt

Doe je dat zodat mensen vergeten dat je er bent?

Volgens mij werkt het net andersom. Als ik een vlieg op de muur was, zou het moelijker zijn. De truc zit hem in de omgang met de mensen. Ik kom daar en ga met de kinderen spelen. Ik bouw een band op. Dan ontspannen ze en vergeten ze dat ik er ben om foto's te maken. Daarom is het belangrijk dat ik veel tijd met hen doorbreng. De natuurlijke band tussen de gezinsleden laat de diverse persoonlijkheden goed naar voren komen.

Op je website schrijf je: "Foto's laten het leven zien zoals het is, en het zal je verbazen hoeveel liefde en plezier je erin ziet." Wat zijn de mooiste reacties die je van gezinnen hebt gekregen?

Van ouders krijg je vaak de beste reacties. Zij zijn vaak verrast dat ik iets heb vastgelegd waarvan zij al wisten dat het er was. Er werd me eens gezegd: "Het is zo goed dat je dat hebt vastgelegd. Hij doet dat namelijk altijd." Ik leg zo veel tedere momenten vast. Zo veel positieve momenten die ze zullen koesteren. Maar ik leg ook de schoonheid van alledaagse strubbelingen vast.

© Caroline Holt

De uitrusting van Caroline:

Camera's:

Canon EOS 6D

Lenzen:

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Canon EF 85mm f/1.8 USMInterview: geschreven door Martin Fleming