Ana Pratas vertelt hoe zij familiefotografie benadert

@anapratasfotografia

Van driftbuien tot de verhaaltjes voor het slapengaan; Ana Pratas fotografeert alles. Ontmoet de familiefotograaf die een documentairestijl hanteert om echt authentieke momenten vast te leggen.

Hoelang ben je al fotograaf en hoe ben je ermee begonnen?

Lang geleden begon ik te fotograferen als hobby. In 2011 begon mijn fotografie zich tot iets groters te ontwikkelen, dus toen mijn baan wegviel begon ik met fulltime fotograferen.

Maar fotografie was altijd al een belangrijk onderdeel van mijn leven. Mijn moeder maakte veel foto's van mij als kind, en die foto's zijn me nu heel dierbaar. Ze printte ze en plakte ze in fotoalbums voor zichzelf, voor mij en voor onze vrienden en familie. Ik ben echt blij dat ze dat heeft gedaan.

Heb je altijd families gefotografeerd?

Nee, toen ik begon met fotograferen had ik geen specifiek doel. Op een dag klikte er iets en ontdekte ik familiefotografie. Ik realiseerde me dat ik het ontzettend leuk vond en er ook nog eens goed in was. Ik begon alles over het vak te leren en las alles wat ik erover kon vinden. Ik oefende veel. Ik begon families te fotograferen die ik kende en in 2011 had ik mijn eerste klant.

Mijn liefde voor familiefotografie heeft alles te maken met mijn kinderjaren. Ik had een zeer gelukkige jeugd. Familie en fotografie horen bij elkaar voor mij.

@anapratasfotografia

Denk je dat het belangrijk is om de prille kinderjaren vast te leggen, te printen en te bewaren voor de ouders of voor de kinderen zelf?

Ik denk dat het belangrijk is voor allebei, maar persoonlijk fotografeer ik meer voor de kinderen dan de ouders. In de toekomst, over twintig of dertig jaar, zullen deze foto’s net zo dierbaar zijn voor de kinderen als die van mijn eigen jeugd voor mij. Het zijn dingen die zij zich gewoonlijk niet herinneren, zoals de dagelijkse dingen, de huisdieren of hoe hun ouders eruitzagen. Ook de ruimten zijn belangrijk, zoal de herinnering aan hun eerste huis, de tuin waarin ze leerden fietsen of de kamer die ze met hun broertje of zusje deelden.

Dus de kinderen zijn de belangrijkste focus.

Wij houden van de authenticiteit van jouw werk, zoals de foto’s van kinderen die een driftbui hebben; voel je je verplicht om alles zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld te brengen?

Ik probeer het wel, ja. Tijdens het fotograferen breng ik hele dagen met de families door. Ik regisseer niet, ik vraag ze niet om te poseren, ik gedraag me gewoon als vriend. Ik wil alles zien, natuurlijk. Ik wil me nergens mee bemoeien, het is belangrijk dat ze zich eerlijk en authentiek gedragen. Als ik ga regisseren of me ergens in meng dan raak ik de essentie van hun dagelijkse leven kwijt.

@anapratasfotografia

Welke apparatuur gebruikt je voor familiefotografie?

Ik gebruik de Canon EOS 6D en Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. Ik gebruik graag lichte apparatuur, omdat ik veel beweeg. De Canon EOS 6D DSLR is echt licht.

Ik hou van de diepte die ik kan bereiken met de 100mm; het is altijd heel goed, vooral voor fotograferen buiten in documentairestijl. De kwaliteit van de foto’s in verhouding tot de prijs is de beste die ik op de markt heb gevonden.

Hoe leg je eerlijk gebeurtenissen vast zonder te storen?

Interactie. Ik speel met de kinderen, ik eet mee met de familie; ik ga mee naar waar ze naartoe gaan. Na een paar uur zijn ze aan me gewend en dan gebeuren de dingen natuurlijk. Mijn aanwezigheid zal altijd een beetje afleiden, dat kan haast niet anders. Er is een groot verschil tussen er zijn en er samen met hen zijn. Daarom probeer ik met het gezin om te gaan, ik ben geen toeschouwer. Daardoor gedragen ze zich natuurlijk.

Je moet wel vaak met trotse ouders werken die de verhalen van hun kinderen graag delen. Heb je nog advies voor ouders voor het printen en inlijsten van foto's?

Ik moedig mensen altijd aan om hun foto's te printen en te bewaren. We hebben tegenwoordig foto's die meer dan 100 jaar oud zijn, en met de hedendaagse technologie gaan ze nog langer mee. Op deze manier draait het niet alleen om het hebben van foto’s, maar ook om de back-up.

Het is belangrijk om een fotoalbum te kopen - dat is een mooie manier om foto’s te laten zien. Een album betekent dat ze vaker naar de foto’s kijken en de verhalen gemakkelijk aan familie en vrienden kunnen laten zien, en uiteindelijk aan de kinderen zelf.

Heb je het gevoel dat het op deze manier bewaren van het gezinsleven de familieleden dichter bij elkaar brengt?

Ja, ik denk het wel. Ik heb gemerkt dat de families die me inhuren om hun leven vast te leggen, gewoonlijk al hecht zijn. Ik probeer om momenten vast te leggen die we niet opmerken, zoals een spontaan, teder gebaar tussen broers en zussen of een detail dat de persoonlijkheid van een kind benadrukt. Ik denk dat het zien van deze momenten mensen helpt te realiseren wat ze samen hebben.

Wat is je favoriete familiefoto en waarom?

Ik heb er twee. De eerste was tijdens een geposeerde opname. Ik probeerde iedereen bij elkaar te krijgen, maar het eindigde in chaos. Eén kind wilde weglopen, de moeder probeerde hem tegen te houden en de vader kwam er achteraan met een baby in zijn armen - dit is een echte familiefoto. Hij is niet perfect, niemand lacht voor de camera, maar hij is ontzettend leuk en realistisch.

De andere is van een moeder die haar zoon naar bed brengt. De foto is nogal donker en de ISO is zeer hoog, dus er is veel ruis. Het is technisch gezien niet mijn beste foto, maar het is een intiem moment -

Welke tips heb je voor het fotograferen van kinderen?

Er is een spel dat ik speel met kinderen om te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen. Ik zeg tegen de kinderen dat ze heel serieus moeten kijken en ze niet mogen lachen of glimlachen. De meesten kunnen zich niet inhouden en het duurt niet lang voordat ze in de lach schieten.

Ik probeer mijn opnames altijd op een leuke plek te doen, zoals een park of het strand, of een plek waar ze zich echt op hun gemak voelen. Als je van kinderen houdt dan doe je dat automatisch.

En daarnaast: oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

@anapratasfotografia

De uitrusting van Ana

PIXMA TS8250-serie

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Canon EOS 6D*

De antwoorden zijn bewerkt ter bevordering van duidelijkheid en leessnelheid.

*Canon EOS 6D is niet langer verkrijgbaar; zoek op Canon EOS 6D Mark II voor meer informatie over het vernieuwde model.Geschreven door Sasha Newbury