Rotterdam Off Limits...

Urban exploration omvat de kunst en het avontuur van het zoeken naar en vastleggen van verlaten enof vervallen locaties die zich verbergen achter de uiterlijke verschijning van een stad. Fascinerende locaties, zoals lege metrostations en verlaten fabrieken, geven een geheel nieuwe visie op steden zoals we ze kennen. In de afgelopen jaren is urbex in hoog tempo een groeiende trend geworden onder liefhebbers van avontuur, die hun buitenactiviteiten van het platteland naar de stad hebben verplaatst. Fotografie vormt de kern van urbex en wordt toegepast om deze verborgen werelden te documenteren, eren en met anderen te delen voordat ze onopgemerkt in het niets verdwijnen.

Rotterdam is een bruisende stad die bekend staat om zijn opmerkelijke en gevarieerde architectonische landschap, maritiem erfgoed en sfeervolle ligging aan de rivier, maar onder onze voeten, buiten de gebaande paden en niet zichtbaar op kaarten, bevindt zich een geheime, onbekende stad die erop wacht om ontdekt te worden. Een urban jungle met verborgen juweeltjes - verlaten enof vervallen - die vol leven en boeiende verhalen zitten.

Om je te inspireren voor een Urban Exploration-tour door Rotterdam, werkt Canon samen met Ivo Kaijser - beter bekend als 'E' of 'igobythename' - een Rotterdamse urbanfotograaf die zijn visie deelt over de groeiende trend van urban exploration of kortweg: urbex. Volg Ivo terwijl hij je een exclusieve kijk geeft op één van zijn favoriete urbex-locaties in Rotterdam en je ondertussen advies geeft over de benodigde uitrusting en waar je aan moet denken als je off limits locaties gaat bezoeken. Canon geeft je ook handige aanwijzingen over hoe je de urbex-scène vanuit een uniek perspectief kunt vastleggen.

Ivo Kaijser

Ivo Kaijser is een urbex-fotograaf uit Rotterdam. Hij heeft een sterke creatieve visie en nieuwsgierige belangstelling voor het fotograferen van uitzonderlijke ruimten die anders dan andere zijn. Skateboarden, graffiti en kunst inspireren hem en vormen de drijfveer achter zijn urbex-avonturen. Essentieel voor hem zijn plekken en gebouwen die emoties uitlokken. Ivo brengt deze gevoelens tot leven door middel van fotografie waarbij hij speelt met perspectieven en boeiende kleuren.

Ivo Kaijser

Foto: Ivo Kaijser @igobythename

Maassilo, Maashaven Zuidzijde

In de enorme Maassilo werd 70 jaar lang graan opgeslagen. In 2006, toen het gebouw zijn deuren sloot, werd de ondergrondse ruimte leeggemaakt en getransformeerd tot een locatie voor urban events. Binnenin doet het nog steeds denken aan een graansilo met zijn zeven ruimten vol roestende leidingen en een ruwe mix van oude en nieuwe betonnen muren en vloeren en metaal en glas. Op de tiende verdieping, waar je komt via een afgesloten ijzeren wenteltrap, was de oorspronkelijke machinekamer ondergebracht. Daar heb je een wijds uitzicht op de skyline van de stad.

"Ik vind de Maassilo de ideale ¬urban playground en daarom is het één van mijn favoriete plekken om te verkennen. De originele oude trechters en buizen waarlangs het graan werd aan- en afgevoerd zijn gebleven en de ouderdom van het gebouw is af te lezen aan de oude betonnen vloeren en de zware stalen deuren die nog steeds intact zijn."

Wat neem je mee?

Oude schoenen - draag geen nieuwe of dure spullen, want ze worden vrijwel zeker vuil.

Zaklamp - met dit extra licht vallen onderwerpen op je foto's meer op.

Water - je zult water nodig hebben tijdens je tocht, om uitdroging te voorkomen en je handen schoon te maken.

Mobiele telefoon - het is altijd verstandig dat je in geval van nood kunt communiceren met de buitenwereld

Compactcamera en reisstatief - klein genoeg om in je zak te steken en handig bij het op locatie maken van scherpe foto's

What to pack for urban exploration and photography

Regels van urbex...

Productinformatie

Probeer tijdens je eigen urbex-avonturen de volgende camera's om scènes die je hebt ontdekt vast te leggen, te delen met anderen en hen te inspireren:

Krijg je al inspiratie? Deel je foto's

Als je door het bovenstaande geïnspireerd bent geraakt, is het een misschien een idee om je eigen off limit plekken en ervaringen te delen in de Canon-galerij? Laat de wereld je werk zien, bekijk foto's van andere fotografen en geef aan dat je ze leuk vindt, en doe mee met Canon's maandelijkse foto-uitdaging.