hero

Vijf inspirerende ideeën voor jouw fotografie in 2016

Een nieuw jaar biedt spannende nieuwe mogelijkheden om je camera optimaal te gebruiken voor het fotograferen van momenten waar je nooit eerder aan hebt gedacht. Laat je inspireren door je familie en vrienden, door nieuwe (of oude) plekken te bezoeken en door nieuwe belevenissen. Hier vind je vijf ideeën die je kunnen inspireren. Ook worden er tips gegeven om je te helpen magische momenten vast te leggen.

1. De vrije natuur

Als je naar buiten gaat, ontdek je vanzelf genoeg magische momenten. Maak gebruik van natuurlijk licht om je familie en vrienden op prachtige locaties te fotograferen. Ga een dag naar het strand of trek de bossen in. Of zoek een mooi park in de buurt. De frisse lucht en de natuur helpen je je fotografische vaardigheden optimaal te benutten.

Mój cały świat van Izabela Łabędzka

Mój cały świat, Izabela Łabędzka

Een goede manier om jezelf het hele jaar door gemotiveerd te houden, is een plek te zoeken die voor jou en je familie een speciale betekenis heeft en daar elk seizoen eenmaal af te spreken. Neem in de zomer een picknickmand en in de winter warme chocolademelk mee en vergeet natuurlijk nooit je camera. Breng in beeld hoe de omgeving en je familie gedurende het jaar veranderen.

2. Sportactiviteiten

In deze tijd van het jaar doen veel mensen er alles aan fitter en gezonder te worden. Probeer deze energie-explosie in je foto's vast te leggen: hoe meer bloed, zweet en tranen, des te beter! Of het nu om een hockeywedstrijd van je neefje gaat of om de lokale voetbalcompetitie of schaatsen met de kinderen, sportactiviteiten leveren altijd prachtige momenten om levendige en intense opnamen te maken.

Mountainbiker i regn van Gorm J Siiger

Mountainbiker i regn, Gorm J Siiger

En waarom zou je je pogingen voor een gezonder leven niet in foto's vastleggen? Misschien heb je een nieuw afstandsrecord gelopen, heb je een nieuwe fietsroute ontdekt of kun je eindelijk die yogapositie die je zo lang hebt geoefend. Wat je ook hebt bereikt, leg het moment vast zodat je er volgend jaar op kunt terugkijken en je jezelf een nieuw doel kunt stellen.

3. De drukte van een menigte

Evenementen met veel mensen kunnen een goede achtergrond voor je foto's vormen. Omdat het niet gemakkelijk is de opwinding van een grote groep mensen vast te leggen, kun je proberen de nadruk te leggen op enkele personen in die groep. Ga naar grote festivals of kleinere, lokale festivals en probeer die aparte sfeer te vangen.

Zombiewalk Düsseldorf van Daniel Mundstock

Zombiewalk Düsseldorf, Daniel Mundstock

Mimo van Juan Carlos Arizmendi Garillete

Mimo, Juan Carlos Arizmendi Garillete

Als leren om mooiere foto's te maken en meer reizen boven aan je lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar staan, is het misschien een goed idee vijf festivals in Nederland (of misschien zelfs in het buitenland) te bezoeken. Vergelijk de cultuur, de bezoekers en de kleuren en leg alles met je camera vast.

4. Straatbeelden

In jouw stad en elke andere stad wemelt het van interessante dingen die je kunt fotograferen om de sfeer van die specifieke plek in beeld te brengen. Ga met je camera op pad en zoek naar zaken die de moeite waard zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan interessante architectuur, zowel oud als nieuw. Of bezoek de lokale markten voor levendige kleuren en beelden. Straatartiesten die de menigte vermaken, bieden altijd goede momenten om te fotograferen.

Snooping in Split van James Wilkinson

Snooping in Split, James Wilkinson

Blijf het hele jaar door geïnspireerd met de maandelijkse uitdagingen van de Canon-galerij. En gebruik de thema's om te bepalen hoe en wat je in je stad wilt fotograferen. Door een thema te kiezen blijf je gefocust op een gebied dat je misschien kunt verbeteren, zoals het werken met de sluitertijd of fotograferen in zwart-wit.

5. Een nieuwe manier om naar de wereld te kijken

Het nieuwe jaar zal ongetwijfeld veel inspirerende momenten hebben. Wees dus altijd voorbereid om ze vast te leggen. Denk er ook eens over na hoe je dingen anders kunt doen in 2016. Je kunt bijvoorbeeld je perspectief veranderen zodat je nieuwe, interessante invalshoeken ontdekt. Of je kunt op verschillende tijdstippen op een dag fotograferen om vast te leggen hoe het licht verandert. Door jezelf op deze manier uit te dagen vergroot je je repertoire als fotograaf en maak je in 2016 je mooiste foto's.

Winterswijk bij de tijd, Bertie Willemsen

Winterswijk bij de tijd, Bertie Willemsen

Je mooiste foto's van 2016 delen

Houd gedurende het jaar voor ogen wat je doelstellingen qua fotografie zijn. Hoe meer foto's je maakt, des te meer je zult leren. Vergeet ook niet de Canon-galerij te bezoeken waar je samen met andere Canon-fans foto's kunt delen, bekijken en 'liken'.

Bezoek de galerij