Jouw foto's, Canon's favorieten: 'Mijn stad'

Geïnspireerd door het verhaal 24 uur op de Galatabrug heeft Canon je uitgedaagd om de diversiteit van een stad gedurende 24 uur vast te leggen en de foto's te uploaden naar de categorie 'Mijn stad' in de Canon-galerij. Uit de vele geweldige inzendingen heeft Canon drie foto's gekozen die het beste voldeden aan de uitdaging en kijkers uitnodigden om deze te komen bekijken. Iedere foto duidt op een achterliggend verhaal en laat de diversiteit zien van de stad op een overgangsmoment van de dag. Canon sprak met de fotografen die deze beelden maakten om er meer over te weten te komen.


Cais das Colunas in Lissabon, door Carla Brito

Cais das Colunas in Lissabon, door Carla Brito

De kleuren en het gevoel van tijd die worden overgebracht door deze foto in Lissabon trekken aan. Fotograaf Carla Brito geeft uitleg over de scène en hoe de opname tot stand kwam.

"In het verleden was de Cais das Colunas de plek in Lissabon waar de adel per boot aankwam. De marmeren treden lagen als een soort tapijt op de oevers van de rivier Tejo en heetten bezoekers van het Koninklijk paleis welkom. Tegenwoordig is de Cais das Colunas een toeristische trekpleister. Duizenden mensen uit verschillende culturen en met verschillende achtergronden, inwoners of bezoekers, lopen hier dagelijks langs.

Je kunt nu vanaf de Cais das Colunas kijken naar de Terreiro do Paço, de shuttleboten op de rivier, de stad Almada op de zuidelijke oevers, het monument van Cristo Rei en de brug, Ponte 25 de Abril.

Ik liep aan het eind van een winterse dag te genieten van het uitzicht toen ik besloot deze foto te maken. De zon ging onder en ik kon het moment vereeuwigen.

De juiste foto maken

Om de foto te maken, heb ik het tegenlicht gebruikt in combinatie met een korte belichtingstijd. Ik wilde silhouetten vastleggen, de zuilen, de trap, de mensen die dicht bij het water zaten, de meeuwen, de brug en de Cristo Rei, maar tegelijkertijd ook de rivier en de zonsondergang met de warme kleuren in een blauwe lucht op een koude dag.

Ik stelde de kleurtemperatuur in om de foto zo realistisch mogelijk te maken en paste de belichtingstijd aan om de lucht niet te overbelichten en de rivier niet te onderbelichten. Ik kreeg wat ik wilde en als ik naar de resultaten kijk, wil ik steeds weer terug."


San Francisco door Mark Sherrat

San Francisco door Mark Sherrat

Het veranderende licht en het perspectief trokken ons aan in deze foto van San Francisco, gemaakt door Mark Sherrat. Hij legt het verhaal achter de foto uit.

"Mijn vrouw en ik hadden het geluk dat we drie maanden door de Verenigde Staten konden reizen. We zijn een tijdje in San Francisco gebleven en logeerden bij mijn broer en zijn vriendin. Zij raadden ons aan om naar de Coit Tower te gaan, een art-deco toren uit de jaren dertig met prachtig uitzicht over de omgeving. Maar we bleven te lang hangen bij het overheerlijke eten in China Town en de hippies bij de Hait en vertrokken dus wat laat. Het was een race tegen de klok (en bovendien tegen een van de steilste hellingen van de stad) om nog bij de toren te komen voordat deze dichtging.

We waren er een paar minuten voor sluitingstijd en toen we boven aankwamen, werden we beloond met een adembenemend uitzicht en een al net zo adembenemend licht dat over de stad stroomde bij zonsondergang.

De juiste foto maken

Ik pakte direct mijn camera en rende van raam naar raam om de beste foto te krijgen voordat de zon helemaal verdwenen was. Ik fotografeerde met de modus Diafragmavoorkeuze en gebruikte een vrij klein diafragma om veel scherptediepte te krijgen. Ik moest oppassen dat ik wel de juiste hoeveelheid overstraling in het objectief kreeg. En dit alles, terwijl ik me langs de andere mensen moest manoeuvreren die ook wilden genieten van de zonsondergang. Toen ik de volgende ochtend mijn opnamen bekeek, viel deze direct op. Het was een fantastische combinatie van op het juiste moment op de juiste plek zijn met de juiste apparatuur om vanuit een andere hoek een prachtige opname te maken van een beroemde stad."


Milaan door Amedeo Gamber

Pizzeria in Milaan door Amedeo Gamber

De foto van Amedeo legt het gevoel van beweging bij weinig licht in een drukke straat in Milaan prachtig vast. Hier vertelt hij het verhaal achter de foto.

"Ik ging naar de populaire straat Brera in het oude centrum van Milaan om in een restaurant te gaan eten en raakte gefascineerd door de constante stroom mensen die door de oude straat slenterden.

De sfeer was aangenaam en levendig en het contrast tussen de oude gebouwen en de nieuwe led-straatverlichting greep mijn aandacht. Ik wilde een foto maken die zou overbrengen hoe ik me op dat moment voelde. Gelukkig had ik mijn Canon 650D, mijn 'meest heldere' lens, een Canon 50mm f/1.4 en een statief bij me, omdat ik na het eten wat foto's wilde maken.

De eerste keer probeerde ik met mijn statief op een klein pleintje door de straat te fotograferen, maar dat was niet eenvoudig vanwege de grote mensenmassa om me heen. Een hoop mensen keken me aan alsof ik een buitenaards wezen was! Daarna vond ik een klein, donker hoekje dat gewoon ideaal was voor mijn foto. Op die plek kon ik een lange rij lantaarns fotograferen die het oog naar het verdwijnpunt voert waardoor de nadruk komt te liggen op het perspectief. Het verdwijnpunt was het punt waarop de lichten en de menigte elkaar ook raakten. Vanwege mijn positie stonden de woorden Ristorante Pizzeria op de luifel ook op de foto, een onmiskenbaar symbool van een Italiaanse stad.

De juiste foto maken

Om de constante beweging van mensen over te brengen, probeerde ik een lange belichtingstijd te gebruiken. Deze moest lang genoeg zijn om mensen te laten voorkomen als een soort 'bewegende spoken', maar tegelijkertijd niet zo lang dat ze onzichtbaar werden. Dus na een paar proefopnamen was ik eruit dat 3,2 seconden een acceptabele belichtingstijd zou zijn. Ik vond het mooier om de foto zwart-wit te maken om daarmee de nadruk te leggen op de schaduwen en de straatverlichting.

Een van de bijzonderheden van deze foto is dat geen enkel gezicht herkenbaar is, ofwel doordat iemand op de rug is gefotografeerd of iemand anders zijn gezicht bewoog in de belichtingstijd van 3,2 seconden.

Door mijn opname hoop ik de geheime ziel van Milaan te onthullen, een gejaagde stad waar de eeuwenlange geschiedenis zich mengt met de voortgang. Het is een levendige stad die altijd actief en in beweging is tijdens de warme zomermaanden.


Deel je foto's

Hartelijk dank aan iedereen die de foto van 24 uur in zijn stad heeft gedeeld.
Canon heeft iedere maand weer een nieuwe uitdaging, dus pak je camera, het maakt niet uit wat voor camera je hebt, laat je creativiteit stromen en upload je foto zodat iedereen ervan kan genieten. Come and See: deel jouw unieke perspectief hier.