top down peter van mierlo

Jouw foto's, Canon's favorieten: Van bovenaf

Canon heeft je uitgedaagd om alledaagse stadsscènes om te toveren in abstracte kunstwerken en je te laten inspireren door het fotoverslag 'Looking down' on Munich, door Robert Goetzfried. Van opvallende vormen en kleuren tot contrasterende structuren en schaduwen: een paar van Canon's favoriete luchtfoto's hebben een alledaagse, stedelijke scène een compleet andere draai gegeven door een uniek perspectief of door de stad te bekijken vanuit een vogelperspectief. Dit is de top drie inzendingen en het verhaal achter elke foto:


Casting Shadows door Udo Dittman

casting-shadows-udo-dittman.jpg

Canon was onder de indruk van de geometrische vormen van de kinderkopjes en het gebruik van licht en schaduw in deze prachtige zwart-witopname van Udo Dittman, gemaakt vanaf een vuurtoren in de stad. Udo vertelt het verhaal achter de foto:

"Deze foto is gemaakt tijdens een bezoek aan Rostock en Warnemünde aan de Baltische Zee in Noord-Duitsland. Het district van Warnemünde is het centrum van het zeeverkeer en er staan diverse navigatiehulpmiddelen. De oudste is de vuurtoren uit 1897, die nog altijd in gebruik is.

In de zomer kunnen bezoekers de circa 37-meter hoge toren beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht op de Baltische Zee en de noordkant van Rostock. Er ligt dus een heel stadsleven aan de voet van de toren in plaats van zand of water.

Op een middag beklom ik de vuurtoren en keek ik omlaag naar de toeristen. Er is een onherkenbare persoon die daar loopt en zijn enorme schaduw door de lage zon vormt een heel interessant contrast tegen de geometrische patronen van de kinderkopjes op de grond. De lange schaduw tegen de geometrische patronen is wat ik een 'abstracte schoonheid' noem. Ik heb het beeld omgezet in zwart-wit om meer focus te leggen op dat abstracte gevoel."


Top Down door Peter van Mierlo

top-down-peter-van-mierlo.jpg

Dit opmerkelijke beeld, dat werd gemaakt vanaf een van de meest iconische toeristische attracties van Europa, krijgt het voor elkaar om een heel nieuw perspectief te bieden op een gebouw dat al duizenden keren is gefotografeerd. Peter legt uit hoe de foto tot stand kwam:

"We gingen een paar dagen naar Parijs om te vieren dat de dochter van mijn vriendin was geslaagd voor haar examen. Het was haar eerste keer in Parijs en dus besloten we om de Eiffeltoren te bezoeken. Ik probeerde een andersoortige foto te maken dan normaal omdat vrijwel iedereen vanuit dezelfde hoek fotografeert.

Ik stond in het midden op het hoogste platform en legde mijn camera door de gaten van het veiligheidsnet om recht naar beneden te fotograferen. Ik had wel een beetje geluk, want de tweede opname was meteen raak. Zoals je kunt zien was het laat in de middag zodat de schaduwen lang waren.

Ik heb de foto omgedraaid om het oog voor de gek te houden omdat je normaal gesproken een opnamepositie zou verwachten vanaf de onderste rand van de foto."


Levitation door Christian Nesler

levitation-christian-nesler.jpg

Canon was zeer te spreken over de opname die Christian Nesler maakte van een straatartiest in Napels in Italië. Het licht, de kleuren, het gebruik van schaduw en de inherente abstracte aard hiervan zorgden ervoor dat dit beeld deze maand opviel tussen de anderen. De zweeftruc is redelijk normaal geworden onder Europese straatartiesten, maar dat betekent niet dat deze visueel ook minder indrukwekkend is of dat je hem gemakkelijk nadoet. Je blijft je afvragen hoe ze dit doen! De vernieuwende hoek die Christian heeft aangenomen, isoleert het onderwerp van de omringende stad, maar geeft nog steeds een gevoel van een stedelijke omgeving, van bovenaf vastgelegd. Hij legt uit:

"Ik ben een fotograaf en beeldhouwer en deze foto van het Italiaanse Napels heb ik op een van mijn bezoeken vanuit mijn hotelkamer in het centrum van de stad gemaakt. Ik fotografeer graag patronen en abstracte onderwerpen. Deze opname is ergens in november gemaakt, rond 12.00 uur, dus de zon stond laag genoeg om een interessante schaduw te werpen en ervoor te zorgen dat je het zweefeffect van bovenaf kon zien."


Dien jouw foto in voor de volgende uitdaging

Wil je jouw foto in de Canon Showcase laten zien? Upload je foto's naar de Canon-galerij en wellicht neemt Canon contact met je op! Canon heeft iedere maand weer een nieuwe uitdaging, dus pak je camera, het maakt niet uit wat voor camera je hebt, laat je creativiteit stromen en upload je foto zodat iedereen ervan kan genieten.