hero-header.jpg

Door de lens met Nehemias Colindres

Fotograaf en filmmaker Nehemias Colindres geeft je drie nuttige filmtips: een vignette filmen, regisseurstips en lensadvies.

Toen ik voor het eerst met het idee voor dit project begon te spelen, raakte ik meteen enthousiast. 24 uur de tijd om de essentie van Berlijn te vinden… Door een cameralens.

Daarvoor wilde ik de Canon EOS C300 gebruiken, waar ik in inmiddels veel goeds over had gehoord. Hij werd geafficheerd als de grote broer van de Canon EOS 5D Mark III. Dat wilde ik niet via een Vimeo-filmpje, maar geheel zelf ondervinden. Ik wilde kijken of de camera bij mijn filmstijl paste.

We hebben de Canon EOS C300 en de Canon EOS 5D Mark III gebruikt, evenals een set Canon K-35 Prime-lenzen. Die zijn iets ouder en dat bevalt me vaak wel. We waren ontzettend onder de indruk van de glaskwaliteit en het beeldresultaat.

Voor de concertscène hadden we weinig invloed op de gang van zaken, dus moesten we echt paraat staan. We hebben een aantal uitstekende portretten van de muzikanten gemaakt waardoor de film veel meer emotie bevat.

Bij de dansopname moesten we ook oplettend te werk gaan, omdat de choreografie van de danseres niet tot in de puntjes was uitgewerkt. Ik had voor bepaalde shots wel een beetje invloed op haar, maar uiteindelijk moesten we haar maar bijbenen en de camera het werk laten doen.

We hebben het hele stuk met 50 beelden per seconde geschoten. Dat hielp echt enorm, omdat haar bewegingen zo nu en dan zo snel waren dat het publiek ze zonder die beeldsnelheid had gemist. Die beeldsnelheid paste ook goed bij haar stijl. Er kwam zo veel meer informatie in naar voren.

We hebben de hele film in één dag opgenomen. In het begin gaf ik Steve Ellery, de zakenman in de eindscène, een leuke uitdaging. Ik vertelde hem niet hoe ik wilde dat het afliep.

Ik houd graag ruimte over voor mooie vergissingen waarmee je een film echt naar een hoger niveau kunt tillen. De raddraaiers hebben we allemaal van de straat geplukt. Ik heb ze gevraagd te doen wat ze normaal gesproken ook doen. Ze knippen elkaars haar, dus heb ik dat gefilmd. Ik wilde ze observeren en hun levensstijl vastleggen zonder ze te veel te beïnvloeden. Volgens mij vonden ze dat erg leuk.

Wat mij betreft is de Canon EOS C300 een mooie verbetering als je flexibiliteit nodig hebt. Ik raad echter ook aan om met de Canon EOS 5D Mark III aan de slag te gaan, omdat die zo goed presteert bij weinig licht.