burano-italia-estelle-moreau.jpg

Het verhaal van de golf

Het is midden in de nacht en je bent in het hart van de stad. Hoog tijd om te surfen!

Wie voor de eerste keer in München de rivier de Eisbach ziet, kan zijn verbazing waarschijnlijk maar moeilijk verbergen. Boven het geluid van een bruisende stad hoor je uit het niets het gebrul van snelstromend water. Je ziet op de brug allerlei mensen die over de rivier uitkijken. Uit nieuwsgierigheid werp je een blik over de rand. En dan zie je dat er zowaar mensen aan het surfen zijn.

In het Duitse München wordt al sinds 1972 op rivieren gesurft. De pionier was Arthur Pauli, die het voor het eerst lukte op de Floßlände. Nu is het niet zo dat het in München echt barst van de surfplekjes, maar de Eisbach (Duits voor 'ijsbeek') trekt talloze surfers. Aan de oevers staan elke dag weer geïnteresseerden van over de hele wereld toe te kijken. Het nieuwste 'Come and See'-verhaal van Canon, City Surfers, gaat over dit boeiende tafereel.

De twee kilometer lange Eisbach vormt een zijtak van de Isar en doorkruist de Englischer Garten, het grootste park in München. De eindeloze golf op de Eisbach is ontstaan dankzij de speciale betonblokken die op de rivierbodem zijn geplaatst. Met een plank-touwsysteem kunnen de surfers de daadwerkelijke vorm van de golf aanpassen. Alex, een van de surfers, vertelt: "Kijk, het verschil tussen surfen op zee en op een rivier is dat de oceaan je wegduwt, maar de rivier je juist wil meesleuren. Je moet je gewicht dus anders over de surfplank verdelen." Dat klinkt best gevaarlijk, toch? En dat is het ook. De Eisbach is ongeschikt voor beginnende surfers. Sterker nog, tot 2010 was het wettelijk verboden om op de Eisbach te surfen. De kunstmatige golf zou zelfs worden weggehaald, maar de lokale gemeenschap heeft dat met een petitie weten te voorkomen.

De community is bijzonder hecht en laat zich het riviersurfen niet zonder slag of stoot afnemen. Nieuwelingen zijn pas welkom als ze zich op de kleine golf een paar honderd meter verderop hebben bewezen. Karina, een van de surfers, omschrijft het als volgt: "Als je het kunt, mag je erbij, maar het is niet iets wat je zomaar leert."

De ongeschreven regels van de Eisbach zijn bijzonder. De surfers staan keurig in een rij en in de lucht hangt de sfeer van stille concurrentie. Maar zodra een surfer de golf echt goed pakt, volgt steevast welverdiende erkenning. De surfers gaan weliswaar altijd individueel de golf op, maar toch vormen ze samen een bijzonder geheel.

Bekijk de interactieve City Surfer-video hier.