burano-italia-estelle-moreau.jpg

Dit zijn de surfers: Tao, Alex en Karina

Als je eenmaal over de shock heen bent dat er door het centrum van München een rivier loopt met een golf, raak je onder de indruk van de mensen die er elke dag op gaan surfen. Wie hier regelmatig komt kijken, ziet niet alleen verschillen tussen de gevorderde en de beginnende surfer, maar ook tussen de persoonlijkheid van de surfers. We hebben drie lokale surfers ontmoet die regelmatig surfen op de Eisbach. Ze delen in ons nieuwste 'Come and See'-verhaal, City Surfers, hun ervaringen.

Tao is 33 en werkt als industrieel ontwerper. Hij heeft al tweemaal een Europees kampioenschap gewonnen en is de snelste op de Eisbach. Hij is zó goed dat het net lijkt alsof surfen hem geen enkele moeite kost. Op zijn plank lijkt hij haast gewichtloos. Hij stoeit niet met de golven, hij speelt ermee. Tao vertelt: "Tijdens het surfen probeer ik mijn hoofd helemaal leeg te maken. Dat gaat vanzelf. Surfen draait erom dat je helemaal nergens aan denkt terwijl je de golven bedwingt."

Tao lijkt surfen meer als een levenshouding dan als een sport te zien. Hij noemt de sport een reeks unieke momenten: "Het perfecte moment? Dat hangt er maar net vanaf. Soms ga je surfen en zijn er maar twee of drie man. Soms sneeuwt het, soms is het donker, soms is het juist weer licht … Maar dat maakt niet uit. Het gaat erom hoe jij je op de plank voelt. Elke golf is uniek, net als elk moment. Er gebeurt geen twee keer hetzelfde."

Alex en Karina zijn een stel en hebben elkaar ontmoet dankzij de Eisbach. Karina vertelt: "Als Alex en ik samen op de golf staan, gaan we als één geheel de uitdaging aan. We doen dan samen iets waar we allebei dol op zijn. Surfen op de Eisbach is echt iets voor ons."

Alex is 37 en werkt in de omgeving als foto- en videograaf. Hij surft hier inmiddels al bijna tien jaar, maar zijn liefde voor de surfsport is tijdens zijn jeugd in Brazilië opgebloeid. Hij vertelt: "Ik ben op mijn vijfde begonnen met de surfsport. Mijn vader zette me gewoon op een surfplank en ik vond het meteen fantastisch." Hij vertelt verder. "In de stad surfen, is een bijzondere ervaring. Een locatie als deze is uniek. Een riviergolf zoals deze, pal in het centrum van een grote stad, vind je nergens anders ter wereld." Alex houdt van spektakel, maar voor hem gaat het er niet om dat anderen naar hem kijken of hem bewonderen. "Het is een sport waarbij je in harmonie moet zijn met de natuur om ervan te kunnen genieten. Het is best een egocentrische sport, maar je kunt er wel degelijk samen met anderen van genieten. Ik gedij goed in het water, waardoor deze sport mij op het lijf geschreven is."

Karina is 25 en een heel andere persoonlijkheid. Ze studeert sportwetenschap en kent geen enkele angst op het water. Ze zegt: "Ik was ooit op een vlooienmarkt en zag daar een surfplank. Ik wilde altijd al eens surfen, maar had er nooit het geld voor gehad. Ik heb voor 50 euro die plank gekocht en mezelf beloofd dat ik er de Eisbach mee op zou gaan. En dat heb ik gedaan. Ik ging gewoon het water op, in de sneeuw, en nu doe ik wat ik doe." Vijf jaar later werd Karina Europees kampioen.

Bekijk de interactieve City Surfer-video hier.