hero header

Schitterende sterren: vijf Tips & Tricks om een mooie sterrenhemel vast te leggen

Wie naar de met sterren bezaaide nachtelijke hemel tuurt, raakt er gemakkelijk door betoverd. En tegenwoordig kun je met de moderne cameratechnologie gemakkelijker dan ooit tevoren schitterende foto's maken van de sterren. Met deze Tips & Tricks worden je sterrenfoto's nog veel schitterender dan ze al waren.

Lichtshow der Natur door Bernhard Stoll

1. Locatie, locatie, locatie

De mooiste foto's maak je diep in de natuur, waar de lichtvervuiling zo laag mogelijk is. Felle stadslichten doen de sterren verbleken, net als een halve of volle maan. Je hebt misschien wel eens gehoord van de wereldberoemde plekken waar je zelfs de Melkweg kunt fotograferen, zoals in de Amerikaanse Death Valley, maar in de plaatselijke natuur krijg je ook al heel mooie resultaten. Het belangrijkste is dat er geen kunstmatig licht is. Met het handige hulpmiddel van Blue Marble heb je de donkerste plekjes bij jou in de buurt zo gevonden.

Honeymoon Starlights door Christoph Justen

2. Bekijk het weerbericht

Heb je eenmaal een donker plekje gevonden, bekijk dan eerst even het weerbericht. Je hebt namelijk een heldere hemel nodig voor een fraaie sterrenfoto. Lichte bewolking kan je foto's wel meer sfeer geven, dus wees creatief en doe je voordeel met het weer. Langzaam bewegende wolken zijn handiger dan snelle, omdat ze er bij een lange belichtingstijd minder vaag uitzien dan snelle wolken. Zoals altijd bij een lange belichtingstijd moet je de camera heel stabiel houden. Doe je dat niet, dan zie je lichtstrepen en vage stukken op de foto. Met een statief krijg je de scherpste sterrenfoto's. Houd ook de wind in de gaten: wolken bewegen namelijk met de wind mee en kunnen dan ook precies op het verkeerde moment in beeld glijden als het hard waait.

Look at the stars door Marta Diarra

3. Probeer eens een andere instelling

Voor een mooie sterrenfoto moet je de controle over je camera hebben. Schakel eens over op de handmatige modus en probeer de onderstaande instellingen.

Focus: stel je camera scherp op het oneindige. Dat kun je doen door de schakelaar op de lens op handmatige scherpstelling te zetten. Daarna gebruik je de afstandsindicator (als je lens die heeft) of kijk je door de viewfinder terwijl je de scherpstelring net zo lang draait tot een voorwerp in de verte is scherpgesteld. Zodra de lens op meer dan zes meter is scherpgesteld, wordt de brandpuntsafstand op het oneindige ingesteld en komen de sterren scherp in beeld.

Diafragma: wil je dat de sterren eruitzien als stippen in plaats van strepen? Stel je diafragma in met een grote opening (kleinste getal). Zo vangt de camera namelijk zo veel mogelijk licht, terwijl de belichtingstijd aan de korte kant blijft. Een groot diafragma betekent echter wel dat de scherptediepte vrij vlak wordt, waardoor alles op de voorgrond onscherp wordt.

Sluitertijd: denk eraan dat sterren twinkelen. Wil je sterren of de Melkweg zo statisch mogelijk vastleggen, stel de sluitertijd dan in op maximaal 20 seconden. Bij een langere sluitertijd zien de sterren eruit als strepen. Lijkt het je juist wel wat om de beweging van de sterren te fotograferen? Lees dan vooral verder.

ISO: de derde factor die van invloed is op de belichting van je foto's is de ISO-instelling. Hoe hoger de ISO-waarde, des te gevoeliger de sensor is voor het licht dat door het diafragma binnenkomt. Leveren het diafragma en de sluitertijd het effect van jouw voorkeur op, sla dan eens aan het experimenteren met de ISO-instelling.

Stel die eerst in op ISO 1600 en bekijk daarna de resultaten. Controleer of de camera voldoende licht vangt via het diafragma en de belichtingstijd. Alles in orde? Dan kun je de ISO-waarde verhogen, bijvoorbeeld naar 3200 of nog meer als je camera dat aankan. Bekijk het resultaat en pas de waarde aan.

Escape door Jackie Tran

4. Maak een compositie

Een gitzwarte hemel die bezaaid is met piepkleine sterren levert geweldige foto's op. Soms is het echter helemaal geen slecht idee om je foto te verrijken met andere voorwerpen, zoals een gebouw, bergen, het landschap of een spiegelglad meer. Soms zijn de sterren op zichzelf net niet bijzonder genoeg. Probeer daarom altijd een bijzondere compositie met persoonlijkheid en perspectief te vinden.

Old barn under the galaxy door Jackie Tran

Lost in the wild door Mario Castro Gómez

5. Leg sterrenstrepen vast

Sterrenstrepen zien er vaak bijzonder uit. Je hebt er wel een flinke portie tijd en geduld voor nodig, naast een statief en sluiterbediening op afstand. Wat je op de foto ziet, is niet de draaiing van de sterren, maar van de aarde!

Zo'n foto maak je niet zomaar, maar als het je eenmaal lukt, heb je wel een foto waar je echt trots op mag zijn. Hoe pak je dat aan? Eerst moet je weten waar de Noordpool is. Dat heb je zo gedaan met een van de talloze sterrenkaart-apps die je op je smartphone kunt downloaden. Als je de Noordpool met een lange belichtingstijd als het focuspunt van je foto gebruikt, krijg je uiteindelijk dat mooie cirkelpatroon rond het middelpunt van de foto, zoals je ziet op deze afbeelding.

Sterren zijn niet bepaald schijnwerpers, dus gebruik een hoge ISO-waarde (800, 1600 of nog hoger) om de beweging van de aarde goed vast te leggen. Probeer vooral veel verschillende combinaties van instellingen uit. Doorgaans geldt: hoe hoger de ISO-waarde, des te meer ruis in je foto.

Bij veel camera's bedraagt de maximale sluitertijd 30 seconden. Wil je een langere belichtingsinstelling, gebruik dan de bulbinstelling in de handmatige modus. Je kunt de sluiter dan zo lang mogelijk openlaten door gewoon op de ontspanner te drukken om te openen en te sluiten. Stel de focus in op het oneindige. Experimenteren loont. Bekijk het daadwerkelijke resultaat voordat je een langere belichtingstijd van bijvoorbeeld een halfuur uitprobeert. Bekijk het resultaat weer voordat je een andere instelling uitprobeert. Waarschijnlijk moet je een aantal nachtjes oefenen, maar uiteindelijk krijg je het gewenste resultaat.

Rotate Earth door Michal Krawiec

Deel jouw schitterende foto's

En? Heb je foto's waarop de sterren van het beeld lijken te spatten? Vergeet ze dan niet te delen in de . Succes!