hero-header.jpg

HDR fotografie

HDR staat voor high dynamic range en beschrijft in de fotografie een manier om details in de lichtste en donkerste elementen van een foto vast te leggen. Het is in wezen het maken en combineren van meer dan één foto van dezelfde scène om uit elke foto de beste elementen te halen.

Bekijk deze video en leer hoe je met HDR je foto's kunt verbeteren

Er zijn veel scènes waarbij het dynamisch bereik te groot is om met een camera alle details in één beeld vast te kunnen leggen. Voorbeelden zijn een landschap op een zonnige dag, bekeken vanachter een raam naar buiten, of een gebouw in de schaduw met daarachter een strakblauwe lucht.

Vergelijking HDR

In deze scène gaan de details van de wolken verloren en in de volgende de voet van de windmolen. De uiteindelijke HDR-foto wordt in de camera geproduceerd. Je ziet nu de details in zowel de donkere als de lichte delen van de foto: de camera heeft de belichtingen uitgebalanceerd om een foto te produceren die veel dichter in de buurt komt van wat het menselijk oog kan zien.

Veel compactcamera's en smartphones hebben een ingebouwde HDR-functie. Meestal heb je weinig controle over het resultaat en moet je gewoon de functie selecteren en de foto maken. Vaak vraagt de camera je de camera stabiel te houden, en wordt er een serie foto's gemaakt met verschillende belichtingen. De camera combineert deze automatisch om de uiteindelijke HDR-foto te produceren.

Een spiegelreflexcamera met een HDR-functie kan meer flexibiliteit bieden. Je kunt mogelijk kiezen hoeveel foto's de camera maakt en hoeveel de belichtingswaarden verschillen. Zo krijg je precies de gewenste foto.

Gebruik een statief. Het is belangrijk te onthouden dat de sluitertijd omlaag gaat wanneer de camera licht opneemt voor de donkere delen van de scène. Een vaste opnamepositie zal bovendien altijd helpen aangezien de camera de belichtingen veel eenvoudiger kan uitlijnen als de compositie vrijwel gelijk blijft.

Je kunt je eigen HDR-foto maken. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is enige kennis over belichting.

1. Selecteer de modus Diafragmavoorkeuze en stel je ISO en diafragma in.
2. Zet de belichtingsmeetmethode op Gemiddeld of Evaluatief. Met deze instellingen zal je camera een gemiddelde belichting selecteren die is gebaseerd op alle tinten in de scène.
3. Gebruik de regelaar voor belichtingscompensatie om de scène te onder- en overbelichten. Hoe je moet belichten is afhankelijk van de hoeveelheid licht en donker in de scène.
4. Begin met 1-stopsvariaties. Maak een foto met de regelaar voor belichtingscompensatie op -1 en draai daarna de regelaar naar -2 en vervolgens naar -3. Herhaal dit, maar nu met overbelichting van +1, +2 en +3. Je zult wellicht niet al deze foto's gebruiken in de uiteindelijke HDR, maar het is goed om de gegevens voor de zekerheid te hebben.
5. Je kunt ook Automatische belichtingsbracketing (AEB) gebruiken. Hiermee kun je bepalen hoeveel je wilt onder- en overbelichten, waarna de serie foto's in één keer wordt gemaakt

Gebruik je computersoftware om de opnamen tot één beeld samen te voegen. Veel Canon-camera's worden geleverd met DPP-software (Digital Photo Professional) met een speciale HDR-tool. Als je die niet hebt, heeft Adobe Photoshop een HDR-samenvoegfunctie, of anders werkt Image Composite Editor (ICE) van Microsoft erg goed. Die software is ook nog eens gratis!

Probeer een foto te maken die overeenkomt met het beeld dat je zag. Onze ogen hebben een veel groter dynamisch bereik dan camera's, dus je kunt deze techniek gebruiken om een scène terug te brengen naar hoe jij je deze herinnert.

Zoek naar mogelijkheden om deze techniek te gebruiken. Ontdekken wanneer je HDR moet gebruiken is misschien wel net zo lastig als het maken van HDR-foto's zelf. Oefen op de voor de hand liggende landschappen en luchten, maar onthoud ook dat HDR een handige techniek is voor detail- en macrofotografie, waarbij je onzichtbare details naar voren haalt en zeer interessante foto's kunt maken.

HDR-fotografie

Vaak leiden foto's met veel details tot interessante HDR-foto's. Dankzij HDR heeft deze foto meer diepte gekregen doordat je nu heel goed het mechanisme van de windmolen kunt zien. Dit komt veel dichter in de buurt van wat de fotograaf met het blote oog waarnam.

HDR is een geweldige manier om textuur toe te voegen aan je foto's. Vergeet niet om je beste foto's te uploaden naar de Canon-galerij.