Filmmaker advice from Nehemias Colindres

Filmadvies van Nehemias Colindres

Fotograaf en filmmaker Nehemias Colindres geeft je drie nuttige filmtips: een vignette filmen, regisseurstips en lensadvies.

Goede films maken is een kunst die veel oefening vereist. Je moet in wezen zelf uitproberen wat wel werkt en vooral ook wat niet. 

Bovendien moet je je smaak verfijnen, en dat leer je alleen door gewoon heel vaak je camera ter hand te nemen. 

Vroeger verwachtten mijn collega's niet echt veel van me. Ikzelf ook niet, trouwens. Maar na een gesprek met mijn voormalige mentor raakte ik geïnspireerd. Dat gesprek wakkerde een vurig verlangen in me aan… Het verlangen om de beste te worden. Ik ben misschien niet bijzonder getalenteerd, maar ik heb wel smaak en ben dol op proeven. En dat is ontzettend belangrijk. 

Zo heb ik mijn werk naar een hoger niveau kunnen tillen dankzij mijn kennis over apparatuur en mijn goede planvaardigheden. 

Meestal heb ik een foto eerst in mijn hoofd zitten. Dan zet ik het idee op papier en kies ik de juiste lens voor de klus. Je moet echt gevoel hebben voor lenzen en weten wat elke lens in zijn mars heeft. 

Smaak is natuurlijk belangrijk, maar als je de juiste lens weet uit te kiezen, kom je al een heel stuk verder. Wat ook helpt, is een goed team dat over elk shot hetzelfde denkt als jij. Dan heb je namelijk altijd mensen om je heen op wie je kunt rekenen.

Portretten maak ik graag in de persoonlijke omgeving van het onderwerp. Dat schept wat mij betreft echt een band tussen de kijker en het beeld. Ik maak al mijn portretten met een 50 mm lens. De subtiele scherptediepte levert prachtige plaatjes op. 

Mijn belangrijkste tip is dat je moet fotograferen wat je zelf mooi vindt en je nooit moet laten leiden door de smaak van anderen. Als je dat doet en hard werkt, komt de rest vanzelf, desnoods met een beetje geluk.