N1 header

De resultaten naast elkaar: Canon-camera's versus smartphonecamera's

Tijdens de opnames van de City Surfers in München vroeg Canon een enthousiaste hobbyfotograaf om ons te helpen de nieuwste Canon-camera's te vergelijken met toonaangevende smartphonecamera's, namelijk die van de Apple iPhone 6S en de Samsung Galaxy S7. Hieronder vind je de resultaten.

Voor een zo eerlijk mogelijke vergelijking werden de foto's steeds binnen enkele minuten na elkaar genomen, onder dezelfde lichtomstandigheden, met handmatige instellingen en met een camera- en een smartphone-rig (zoals hieronder weergegeven). Voor de vergelijkingen werden diverse modellen van de nieuwste Canon-consumentencamera's gebruikt.

Inzoomen

Hier zie je de voordelen van de optische zoom van de PowerShot G3 X in vergelijking met de digitale zoom van de geteste smartphonecamera's. Wanneer je inzoomt met een camera met een digitale zoom (zoals bij beide geteste smartphones) betekent dit eenvoudigweg dat je het beeld van datgene wat zich voor je bevindt, bijsnijdt. Hierdoor kunnen details ontbreken of het kan onscherpe resultaten veroorzaken. Mogelijk is je onderwerp niet goed zichtbaar en wordt de scène niet op foto vastgelegd zoals je had gewild.

Zoals je kunt zien aan de opname die is gemaakt met de PowerShot G3 X, biedt een optische zoomlens van hoge kwaliteit meer details en heldere en scherpere kleuren dan de digitale zoom van de smartphones.

Canon PowerShot G3 X

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G3 X

Samsung Galaxy S7

Fotograferen bij weinig licht

Het kostte de geteste smartphonecamera's behoorlijk wat moeite om bevredigende resultaten te produceren bij weinig licht. Dat komt omdat deze beeldsensoren (het onderdeel dat reageert op licht om een beeld te creëren) hebben die minder goed in staat zijn om adequaat te reageren op omstandigheden met weinig licht dan de sensoren die je aantreft in de geavanceerde compactcamera's, spiegelloze camera's en spiegelreflexcamera's van Canon. Bovendien kun je met de geteste smartphonecamera's niet de ISO-instellingen (het gevoeligheidsniveau van je camera voor het aanwezige licht) regelen, wat betekent dat foto's donker zijn.

Als je deze foto's naast elkaar legt, zie je dat de PowerShot G7 X Mark II dankzij een grotere sensor en de mogelijkheid om een hogere ISO-instelling te kiezen, een superieur beeld met nauwkeurige kleuren, scherpere details en zichtbaar helderdere resultaten produceert.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Snelle actie vastleggen bij weinig licht

In deze vergelijking zie je duidelijk hoe de actie haarscherp is 'bevroren' op de foto die is gemaakt met de PowerShot G7 X Mark II, terwijl de opnames met de geteste smartphone niet zo scherp zijn en kleuren missen. Bij weinig licht passen de Canon-camera's de sluitertijd, ISO- en andere instellingen aan voor scherpe foto's met veel details die perfect zijn om te printen en te delen.

Deze opname is bedoeld om de actie van de rivier en de surfer vast te leggen. De geteste smartphonecamera's bereikten geen voldoende korte sluitertijd of waren niet in staat om te reageren op het beschikbare licht voor het produceren van een bevredigend scherpe foto.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Portretfoto's maken

Eén van de voordelen van het gebruik van een camera met een grote sensor, zoals die van de hier gebruikte EOS 80D, is de mogelijkheid om een subtiele scherptediepte (het gedeelte van de foto achter het hoofdonderwerp) te creëren. Hier zie je dat de achtergrond van de opname met de EOS 80D mooi is vervaagd. Dit betekent dat het onderwerp uit de foto springt. De opname die is gemaakt met een smartphonecamera ziet er vlakker en donkerder uit in het schaduwgebied, omdat de smartphone minder goed in staat is om het lichtcontrast weer te geven dan de EOS 80D. De smartphonecamera's focussen op het volledige beeld zodat de achtergrond in even grote mate deel uitmaakt van de foto als de persoon. Bovendien werd bij de opname met de EOS 80D de zoom van de geplaatste lens gebruikt. Dit biedt een fraaier perspectief en zorgt dat de gelaatstrekken er natuurlijker uitzien. De lenzen van de geteste smartphone zijn groter. Hierdoor worden de gelaatstrekken opgerekt. Als je een grotere lens gebruikt zoals deze, betekent dit dat je dichter op je onderwerp moet staan om een mooie portretfoto te maken. Met een spiegelreflexcamera en een zoomlens kun je verder van je onderwerp af gaan staan. Beide foto's zijn gemaakt met flitser en met daglicht. De opname van de spiegelreflexcamera heeft ook diepere, meer nauwkeurige en uitgebalanceerde kleuren.

Canon EOS 80D

Apple iPhone 6S

Canon EOS 80D

Samsung Galaxy S7

Vergelijking van de resultaten

Zoals in de resultaten is te zien, hebben de Canon-camera's het over het algemeen beter gedaan dan de geteste smartphonecamera's bij het produceren van gedetailleerde, goed belichte foto's onder de gegeven omstandigheden.

Wil je graag weten hoe jij de foto's die je deelt met vrienden en volgers op social media kunt verbeteren, bekijk dan eens onze nieuwste camera's en bepaal zelf welke het beste bij jou past.

Bekijk de camera-zoekfunctie van Canon

Bekijk de interactieve City Surfer-video hier.