hero

Stadsgids - Parijs

Parijs

Een stadsgids met unieke perspectieven

Als onderdeel van de lopende ‘Come and See’-campagne, introduceert Canon een serie stadsgidsen die je inspireren om met een frisse blik naar de wereld te kijken.

Slide-3.jpg

Steden zitten boordevol fascinerende verhalen, adembenemende locaties en verborgen schoonheden. Je moet ze alleen weten te vinden. Om je aan te moedigen verder te kijken, heeft Canon de hulp van plaatselijke fotografen ingeroepen om deze exclusieve stadsgidsen te creëren. Door verborgen locaties te ontdekken vanuit onverwachte hoeken, kun je Madrid, Milaan, Parijs, Berlijn, Londen en Amsterdam in een heel nieuw licht zien.

Maak kennis met Saúl, je gids in Parijs

Saúl Aguilar is een beroepsfotograaf en -blogger met een echte passie voor reizen en hij legt al zijn avonturen over de hele wereld vast in zijn blog en op Instagram. Hij vindt het heerlijk om prachtige stadsgezichten vast te leggen en neemt de tijd om unieke uitkijkpunten te ontdekken die de meeste mensen missen.

Slide-2.jpg

Parijs door de ogen van Saúl

Tot de specialistische fotografische vaardigheden van Saúl horen belichtings- en lichtspoortechnieken die hij gebruikt om overdag en 's avonds indrukwekkende opnamen te maken. Hij neemt ons mee naar vijf unieke locaties en vertelt ons wat hij het meest inspirerend vindt aan de kosmopolitische hoofdstad van Frankrijk. Je krijgt ook een paar handige tips om mooiere foto's te maken en een kaart om makkelijk van de ene locatie naar de andere te komen.

Eerste tussenstop: de Robinia pseudoacacia (de oudste boom van Parijs), Square René-Viviani, Quai de Montebello, 75005 Parijs

Tot de zeventiende eeuw bevonden er zich bossen op de plek waar nu de verbazingwekkende metropool Parijs ligt. Hoewel van deze bossen weinig over is, is de oudste levende boom van Parijs, de Robinia pseudoacacia, tot op de dag van vandaag nog te bewonderen in de buurt van de Notre Dame. Deze boom is aan het begin van de zeventiende eeuw geplant door de hovenier van de koning, Jean Robin, aan wie de soort ook zijn naam ontleent.

Slide-4---1.jpg

Saúl legt uit: “De oudste boom van de hoofdstad is een perfect beginpunt voor een wandeling langs de Seine, die zelf natuurlijk ook fantastische fotomogelijkheden te bieden heeft. Ik kom hier graag op zondagochtend om Parijs vast te leggen op de serene momenten voordat de stad ontwaakt.”

De oudste boom van Parijs is zeer geschikt om te oefenen met het maken van portretten van planten. Canon adviseert je de macro-instelling op de camera te gebruiken om levendige close-ups te maken waarmee je het bladerdek in al zijn natuurlijke schoonheid kunt vastleggen. Je kunt ook verschillende houdingen proberen, zoals knielen of op de grond gaan liggen, om de unieke patronen van de bladeren en de takken vast te leggen.

Slide-4---3.jpg

Passage du Grand-Cerf 145, rue Saint-Denis - 8, rue Dussoubs, 75002 Parijs

In de achttiende eeuw vormden de overdekte art-nouveaugalerijen, die verstopt lagen in een doolhof van straatjes, de plek waar de Parijzenaars elkaar ontmoetten, winkelden en zich vermaakten. Veel van deze galerijen zijn in verval geraakt, maar als je weet waar je moet zijn, kun je ze nog vinden, verstopt tussen de moderne straten van Parijs. De Passage du Grand-Cerf tussen Rue Saint-Denis en Rue Dussoubs is een paar jaar geleden gerestaureerd. Deze galerij ligt niet op de toeristische routes en de winkels zijn gelegen onder een ongelooflijk mooi glazen plafond dat is afgewerkt met subtiele smeedijzeren decoraties.

Slide-5---2.jpg

Saúl legt uit: “De Passage du Grand-Cerf is een fotografisch paradijs voor liefhebbers van art-nouveau-architectuur. Dankzij het daglicht dat overvloedig door het glazen dak heen schijnt, komt de natuurlijke schoonheid van de straat eronder volledig tot haar recht.”

Met een camera met een variangle-scherm kun je dingen die zich hoog boven je bevinden, zoals het dak van de galerij, toch uitstekend vastleggen. Klap het scherm uit en experimenteer door de camera op verschillende manieren vast te houden. Als je de camera bijvoorbeeld dicht bij je en dicht bij de grond houdt, kun je geweldige verticale opnamen maken die een prachtig perspectief kunnen opleveren.

Slide-5---1.jpg

Montmartre, 75018 Parijs

Montmartre ligt boven op een heuvel van 130 meter in een gebied dat wereldwijd wordt erkend als een kunstenaarsenclave. De wijk wordt gedomineerd door de Basilique du Sacré-Cœur en biedt talloze fotomogelijkheden. Er komen hier heel veel toeristen, maar met wat creativiteit en vindingrijkheid kun je hier je eigen unieke perspectieven ontdekken.

Slide-7---2.jpg

Saúl zegt: “Montmartre biedt echt een prachtig uitzicht over Parijs dat iedereen moet zien. Hoewel het Place du Tertre en de Sacré Coeur echt een mekka vormen voor toeristen, zijn er ook minder drukke gedeeltes. Nadat ik de adembenemende koepel van de basiliek heb vastgelegd, wandel ik graag naar de wijngaard, waar het minder druk is. Hier neem ik even de tijd om alles in me op te nemen voordat ik me helemaal uitleef op wat ik zie.”

Als je de basiliek in Montmartre in volle glorie wilt vastleggen, moet je de 'gouden uren' vlak voor zonsopkomst of bij zonsondergang benutten. Op deze tijdstippen is het licht magisch en levert dit prachtige gebouw geweldige silhouetopnamen op als je je ertegenover opstelt terwijl je tegen de zon in kijkt. Schakel de flitser uit en speel met de belichtingsinstellingen om de lucht vast te leggen met een sublieme kleurdiepte.

La Pagode Paris 48 rue de Courcelles, 75008 Parijs

La Pagode Paris fungeerde na de bouw in de negentiende eeuw als privéhotel. In 1925 kocht de Chinese kunstverzamelaar en -handelaar Chiang Tsai Loo het hotel en renoveerde hij het tot een gebouw dat tegen de Parijse stijl in ging, maar wel trouw was aan zijn Chinese oorsprong. Tegenwoordig kun je in de pagode een reis door de tijd en over verschillende continenten maken dankzij de tentoonstellingen en veilingen van oosterse kunst die hier plaatsvinden.

Slide-8---3.jpg

Saúl legt uit: "Dit gebouw staat in schril contrast tot zijn omgeving door de kleuren, vormen en structuren die het volledig uniek maken in dit gebied. Je gaat hier gegarandeerd foto's maken die je kijker compleet zullen verrassen."

Dit is een geweldige plek om te experimenteren met de scherptediepte door te focussen op een van de vele decoratieve details van de voorgevel en het dak van dit verbazingwekkende gebouw.

Slide-8---2.jpg

La Petite Ceinture, Place Balard, 75015 Parijs

De Petite Ceinture is een onbekende groenstrook van ruim 30 kilometer lang, langs een verlaten spoorweg. Deze spoorweg, die meer dan 150 jaar geleden werd gebouwd in het hart van de Franse hoofdstad, was een van de eerste stedelijke transportsystemen. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de spoorweg, door de opkomst van het metrostelsel, steeds minder gebruikt. Zo bleef er een doolhof van ongebruikte tunnels en bruggen over. Doordat de natuur hier de regie heeft overgenomen, is het een paradijs geworden voor wilde planten en dieren. Het is een geweldige plek om te verkennen en foto's te maken.

Slide-9---3.jpg

Saúl vertelt enthousiast: "De Petite Ceinture is een paradijs voor stadswandelaars. Veel mensen weten niet dat er een natuurpad loopt langs de spoorweg die door het 16e arrondissement loopt. Wanneer de zon opkomt, kun je hier de onheilspellende sfeer op camera vastleggen en ijzingwekkend mooie foto's maken."

Probeer te experimenteren met de positionering van de aan de horizon naar elkaar toe lopende lijnen van de spoorweg in je foto. Laat de spoorlijn niet midden over je opname lopen, maar ga aan één kant staan en laat de spoorweg diagonaal over het frame lopen, van de ene benedenhoek naar de andere bovenhoek van het beeld.

Slide-9---2.jpg

Alle locaties van Saúl die in dit artikel zijn genoemd, kun je vinden in de te downloaden gids hieronder. Denk eraan je ogen open te houden en om je heen te kijken als je van de ene plek naar de andere gaat; net als alle steden barst Parijs van de fotomogelijkheden.

Download de gids voor Parijs van Saúl