milan header

Stadsgids - Milaan

Milaan

Een stadsgids met ‘unieke perspectieven’Als onderdeel van de lopende ‘Come and See’-campagne, introduceert Canon een serie stadsgidsen die je inspireren om met een frisse blik naar de wereld te kijken.

Steden zitten boordevol fascinerende verhalen, adembenemende locaties en verborgen schoonheden. Je moet ze alleen weten te vinden. Om je aan te moedigen verder te kijken, heeft Canon de hulp van plaatselijke fotografen ingeroepen om deze exclusieve stadsgidsen te creëren. Ontdek verborgen plaatsen vanuit onverwachte invalshoeken en fotografeer Madrid, Londen, Parijs, Berlijn, Amsterdam en Milaan in een nieuw licht.Maak kennis met Alice - jouw gids in Milaan

Alice Pasquini werkt als straattekenaar en illustrator over de hele wereld. Voordat zij begint te schilderen, neemt ze de omgeving in zich op en kiest ze een kleurenpalet voor haar stuk dat het omringende stadslandschap aanvult. In haar kunst verbeeldt Alice de menselijke emotie vanuit een ander gezichtspunt. Ze is vooral geïnteresseerd in de verbeelding van vrouwen in de kunst en streeft ernaar om sterke, onafhankelijke vrouwen te portretteren op een manier die afwijkt van het vrouwelijke stereotype dat veelal in de moderne kunst wordt benadrukt.

Milaan door de ogen van Alice

Alice heeft een scherp oog voor het perfecte stadsbeeld, zowel voor haar straatschilderijen als voor haar fotografie. Ze heeft zes unieke locaties in Milaan geselecteerd en vertelt aan Canon waarom ze haar zo inspireren. Je krijgt ook een paar handige tips om mooiere foto's te maken en een te downloaden PDF-bestand met een kaart om makkelijk van de ene locatie naar de andere te komen.

Fratelli Bonvini, Via Tagliamento 1, 20139 Milaan

De eerste locatie is Fratteli Bonvini, een bijzondere papierwinkel aan de Via Tagliamento, die zich ten doel heeft gesteld de verloren kunst van het schrijven in ere te herstellen. Alles wat in de winkel is tentoongesteld heeft een bijzonder verhaal. Bezoekers kunnen desgewenst hun eigen verhaal optekenen op prachtig vormgegeven briefpapier in een van de cursussen, workshops of seminars over zeefdrukken en schrijven die de winkel organiseert. Elke les wordt gegeven door een andere excentrieke docent die hartstochtelijk kan vertellen over de wereld van papier, zeefdruk en kalligrafie.


Alice vertelt:“Bij Fratelli Bonvini ontdek je de liefde voor het schrijven met pen en papier. Ik denk dat een handgeschreven brief veel zegt over een persoon en een kijkje in zijn ziel geeft op een manier die met online communicatie niet mogelijk is.”

Probeer het verhaal van Bonvini te vangen door je aandacht te richten op de drukpersen in de winkel, de omgeving en de inrichting van het interieur die al meer dan honderd jaar min of meer onveranderd is gebleven. Een goede tip is om te experimenteren met een groot diafragma (f/2,8) en hoge ISO-waarde (1600) zodat je scherpe foto's met veel impact krijgt.

Muurkunst in Milaan, Istituto Ortopedico Gaetano Pini, Piazza Cardinale Andrea Ferrari 1, 20122 Milaan

Op loopafstand van de Dom en de Rijksuniversiteit bevinden zich drie prachtige muurschilderingen die samen 800 vierkante meter beslaan. De opdracht voor dit stedelijk kunstproject is uitgeschreven ter gelegenheid van de viering van het 140-jarig bestaan van het ziekenhuis en omvat het werk van vier beroemde Milanese straatschilders, namelijk Paolo Bordino, Ivan Tresoldi en het duo Walter Contipelli en Alessandra Montanari. De drie muurschilderingen verbeelden samen het contrast tussen rationaliteit en creativiteit, het geometrische en het organische, de wetenschap en de kunst en als laatste tussen mannelijk en vrouwelijk.

“Ik zoek altijd naar graffiti met een verhaal en deze driedelige muurschildering is absoluut de moeite van het bekijken waard”, zegt Alice. “Ik benadruk graag de kleuren in mijn straatfotografie. Dat gaat heel goed met polarisatiefilters.”

Speel met de levendige kleuren van de beschilderde muren en met de schaduwen en silhouetten van de mensen die voorbij lopen. Je kunt ook experimenteren met spotmeting om de belichting, kleur en het contrast van je opnamen te verbeteren.

Penelope Mercatino, Via M. Melloni 6, 20129 Milaan

De volgende stop is Penelope Mercatino, een van de best beoordeelde vintage winkels van Milaan. De winkel heeft een liefdevolle collectie mode en designstukken, waaronder vintage mode uit de jaren 40 tot de jaren 70, en vintage meubels, keukenbenodigdheden, tassen, koffers, servies, platen en nog veel meer. Wat de meeste mensen niet weten over deze winkel is dat het een uniek verkoopconcept heeft, waarbij artikelen na verloop van tijd goedkoper worden of naar goede doelen gaan als ze niet worden verkocht.

Alice ontdekt graag verborgen schatten en zegt, “Iedere keer als ik naar Penelope Mercatino ga, zorg ik dat ik voldoende tijd heb om uitgebreid rond te kijken. Met de juiste dosis geduld kun je vaak prachtige vintage vondsten doen als je grondig zoekt.”

Deze winkel bestaat uit een wirwar van gangen en kamers propvol vintage-artikelen en modern antiek. Canon's tip is afwisselend werken met breed (f/1,2) en smal (f/8) diafragma om de interessantste tentoongestelde objecten uit te lichten of juist het grote aantal artikelen in de etalages en op de schappen in de winkel te benadrukken.

Frida, Via Pollaiulo 3, 20159 Milaan

Frida is een eigenzinnige bar en vintagewinkel die populair is bij ingevoerde locals. De bar ligt in de jonge Milanese wijk Isola. Deze levendige ontmoetingsplaats ligt ietwat verborgen achter een muur vol graffitikunst. De plek oogt cool en is de favoriete locatie voor een brunch, schouder aan schouder met Milanese hipsters en kijkend naar voorbijgangers.

“Frida is een perfecte plaats voor mensen kijken”, vertelt Alice. “Als ik aanschuif aan de bar of op de binnenplaats zit, probeer ik altijd iemands leven te ontrafelen. Kijken hoe andere mensen lopen, praten en met elkaar omgaan, inspireert me als ik een onderwerp zoek voor mijn volgende kunstwerk.”

De fleurige bar, winkel en bistro is de perfecte setting voor het fotograferen van de nieuwste trends in mode en design. Laat je creativiteit de vrije loop om tot interessante opnamen van de Milanese lifestyle te komen. Beste tip – neem een statief mee en experimenteer met lange belichtingstijden om de drukke binnentuin van Frida vast te leggen.

Ciclofficina Stecca (Associazione +bc), Via Gaetano de Castillia 26, 20124 Milaan

Canon springt weer op de fiets en gaat richting Ciclofficina (ook wel Associazione +bc genoemd), een organisatie die zich inspant om het fietsen in Milaan weer populair te maken. Hier kun je je fiets laten repareren, fietslessen nemen en zelfs een eigen fiets laten bouwen. In de eigen werkplaats van de organisatie worden van de onderdelen van oude fietsen, geschonken door de lokale bevolking, fietsen op maat gemaakt.

“Het is mooi om te zien dat de fietscultuur in opkomst is hier in Milaan. In plaats van een taxi te nemen, is het zeker de moeite waard om al fietsend de stad vanuit een ander perspectief te ervaren. En het is natuurlijk ook erg leuk”, zegt Alice.

Als fietsen en alle dingen eromheen jouw ding zijn, dan moet je beslist langs bij de Ciclofficina. De winkel is gevuld met honderden reserveonderdelen die overal aan de muren hangen en hele hordes enthousiaste wielerfans. Probeer unieke verhalen in beeld te krijgen met reportagefotografie. Een goede tip is experimenteren met een groothoeklens om zowel de context van je onderwerp als de sfeer van de locatie in beeld te krijgen, of inzoomen op kleine details met een grote diafragmaopening.

Palazzo Lombardia, Piazza Città di Lombardia, 20124 Milaan

De laatste locatie is het Palazzo Lombardia, een nieuw gebouwencomplex in de ‘futuristische’ wijk Porta Nuova in Milaan. Prominent aanwezig in het complex is een indrukwekkende met glas beklede wolkenkrabber die door internationaal gerenommeerde ontwerpers wordt beschouwd als de toekomst van de stedelijke architectuur in Milaan. Op zondag kun je het dakterras op de 39ste verdieping bezoeken en het panoramische uitzicht van 360° gebruiken om het historische stadslandschap van Milaan in al zijn glorie te fotograferen.

Alice vertelt: “Ik kijk graag naar Milaan van grote hoogte. Ik krijg dan de kans om de stad in me op te nemen vanuit vogelperspectief. Je ziet niet alleen hoe schitterend het ontwerp van het Palazzo Lombardia is, maar het uitzicht is spectaculair en de fotomogelijkheden zijn eindeloos.”

Canon's tip is om het uitzicht van 360° vast te leggen in het eerste uur na zonsopgang of het laatste uur na zonsondergang, ook wel het 'gouden uur’ genoemd. Dit is de tijd dat de zon op het laagste punt staat en een zacht, diffuus licht verspreidt waarin de details op je foto goed uitkomen en je foto's diepte krijgen.

Alle locaties van Alice die in dit artikel zijn genoemd, kun je vinden op de kaart in het te downloaden PDF-bestand hieronder. Als je van de ene locatie naar de andere loopt, vergeet dan niet om goed om je heen te kijken; net als alle steden zit Milaan vol met mooie fotomogelijkheden.