madrid header

Stadsgids - Madrid

Madrid

Een stadsgids met ‘unieke perspectieven’

Als onderdeel van de lopende ‘Come and See’-campagne, introduceert Canon een serie stadsgidsen die je inspireren om met een frisse blik naar de wereld te kijken.

Steden zitten boordevol fascinerende verhalen, adembenemende locaties en verborgen schoonheden. Je moet ze alleen weten te vinden. Om je aan te moedigen verder te kijken, heeft Canon de hulp van plaatselijke fotografen ingeroepen om deze exclusieve stadsgidsen te creëren. Ontdek verborgen plaatsen vanuit onverwachte invalshoeken en fotografeer Berlijn, Milaan, Parijs, Londen, Amsterdam en Madrid in een nieuw licht.

Maak kennis met Gabriel en Mike – jouw gidsen in Madrid

Gabriel García en Mike Madrid zijn beiden woonachtig in Madrid en zijn de oprichters van de blog voor mode en lifestyle, Cup of Couple. Bekend als het “it”-koppel van de internationale blogosfeer, hebben ze in de wereld van mode, lifestyle en design een niche gecreëerd, waarbij hun persoonlijke oordeel zichtbaar is in de grote artistieke kwaliteit van de foto's en video's op hun blog.

Madrid door de ogen van Gabriel en Mike

Gabriel en Mike laten graag emotie zien in fotografie. Door plaatsen, objecten en standpunten te kiezen die zij uniek vinden. Ze nemen Canon mee naar zeven van deze locaties en vertellen over hun fotografische aanpak om oogverblindende foto's te maken. Je krijgt ook een paar handige tips om mooiere foto's te maken en een te downloaden PDF-bestand met een kaart om makkelijk van de ene locatie naar de andere te komen.

Palacio de Cibeles, Plaza de Cibeles, 1 - 6e verdieping. 28014 - Madrid

De eerste stop is het Palacio de Cibeles op de Plaza de Cibeles, op de kruising van de straten Alcalá en Paseo de Recoletos. In de loop der jaren zijn het paleis en de nabijgelegen fontein symbolische monumenten van de stad geworden. In 2007 werd het gebouw gerenoveerd en in gebruik genomen als stadhuis van Madrid. De belangrijkste architectonische elementen en details zijn gebleven, zoals de centrale hal. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je op het dak van het paleis genieten van ongelooflijke panoramische vergezichten.

Mike vertelt: “Voor ons huist schoonheid in details en het Palacio de Cibeles barst van details. De aspecten van deze locatie die ons aantrekken, zijn de enorme centrale hal, de spectaculaire glas-in-loodramen en het prachtige plafond, geschilderd in chromatische tinten. Kijk omhoog om niets te missen!”

Deze stop is door het adembenemende panoramische zicht op de stad een uitgelezen fotomoment. Een geweldige tip is experimenteren met HDR om zo veel mogelijk verschillende details van het panorama vast te leggen. Benut ook de kans om in en uit te zoomen op de indrukwekkende architectonische details van het paleis.

Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel, s/n. 28005 - Madrid

De volgende stop is het Mercado de San Miguel, een van de oudste overdekte markten van Madrid, en sedert begin 20ste eeuw ontmoetingsplaats voor de locals. In 2009 onderging San Miguel een grote renovatie om het geschikt te maken voor de verkoop van bereid voedsel en als zodanig wordt het nu gezien als een culinair cultureel centrum en de enige ijzeren markthal die nog in bedrijf is.

“We leggen graag verhalen vast met de camera en deze markthal is de perfecte achtergrond daarvoor”, zegt Gabriel. “Kijk naar het wisselen van geld bij een stalletje, de vriendschappelijke contacten tussen de verkopers of de golvende mensenmassa als nieuwe bezoekers door de poorten stromen.”

Deze voedselmarkt is een feest voor het oog met zoveel om te fotograferen. Denk goed na over welke verhalen en details je wilt vastleggen en experimenteer met verschillende lenzen, van groothoek tot vaste lens, om zo veel mogelijk armslag en fotografische flexibiliteit te hebben.

Petit Palace Posada del Peine Calle Postas, 17. 28012 - Madrid

Van een bruisende markt naar de drukte van de Petit Palace Posada del Peine, het oudste hotel in Spanje. De architectonische structuur van het uit 1610 daterende hotel is zeer ongewoon. Het hotel bestaat uit drie gebouwen die elk zijn gebouwd in een andere architectuurstijl en corresponderen met een ander tijdsgewricht.

Gabriel en Mike zijn het erover eens: “Dit hotel staat op een prachtige plek in Madrid, vlak bij de Plaza Mayor en slechts enkele straten verwijderd van de Plaza Puerta de Sol. Allebei levendige locaties – het liefst pakken we een stoel, leunen achterover en schieten plaatjes van het Spaanse straatleven dat voorbij dendert.”

Als je de waargenomen schaal van je foto wilt vergroten, raden we je aan een groothoeklens te gebruiken om de lijnen en hoeken te benadrukken, of juist de verdwijnpunten daarvan. Architectuurfotografen gebruiken vaak verdwijnpunten om het perspectief en de schaal in grote stadsgezichten of landschappen aan te geven.

Casa Yustas, Plaza Mayor, 30. 28012 - Madrid

We lopen met de camera in de aanslag verder, naar een klassiek etablissement in het oude Madrid, de Casa Yustas, gesticht in 1886 en nu de beroemdste hoedenwinkel van de stad. In deze charmante, drie verdiepingen tellende winkel worden klassieke, vintage, moderne en militaire hoeden en petten verkocht. In de kelder vind je de werkplaats waar alle eigen creaties worden ontworpen en vervaardigd.

“Mode is een van onze grootste passies, en de winkel is als zodanig een droom om te fotograferen. Wij houden ervan om beurten verschillende outfits te passen en foto's van elkaar te nemen terwijl we in de kleding paraderen als op een catwalk”, zegt Mike.

Als je objecten met een enorme hoeveelheid details fotografeert, is gebruik van een geringe scherptediepte een must. Met een diafragma van 2,8 kun je de structuur van vilt vangen, de zijden voering van een fedora of de ingewikkelde steken langs de rand van een met de hand vervaardigde trilby.

El Jardín del Ángel, Calle de las Huertas, 2. 28012 - Madrid

De volgende stop is bij een bloemist. Niet zomaar een bloemist, maar een bloemist die is gehuisvest op de voormalige begraafplaats van de San Sebastian-kerk. In 1889 werden de graven vervangen door bloemen, waardoor een bloemenwinkel ontstond die tot de dag van vandaag bestaat. De kleurrijke bloemen die je hier tegenkomt zijn in elk seizoen prachtig.

“We zoeken en ontdekken graag verborgen juwelen met een uniek verhaal en deze bloemenwinkel is dan ook een geliefde bestemming van ons”, zegt Gabriel. “Een slaperige oase barstensvol kleur en doordrenkt met geschiedenis”, vult Mike aan.

Denk voordat je afdrukt na over de compositie van je foto om de blik van de kijker te vangen en een verhaal te vertellen. Wat kleur betreft: rood is een dominante tint dus de truck is om één rode roos te nemen en die te fotograferen tegen een achtergrond van groene bladeren. Hierdoor komt het accent te liggen op de roos en krijgt deze de hoofdrol op de foto.

Museo Nacional del Romanticismo, Calle San Mateo, 13. 28004 - Madrid

De volgende locatie op het lijstje van Gabriel en Mike is het Museo Nacional del Romanticismo. Hier krijgen bezoekers een levendig beeld van het leven in Madrid tijdens de Romantiek. Het museum huist in een elegant neoclassicistisch paleis op de Calle de San Mateo in de wijk Chueca en beschikt over schilderijen en meubels, en daarnaast ook over een prachtige tuin met een terras waar je in de Spaanse zon van een drankje kunt genieten.

Mike vertelt: “Het Museo Nacional del Romanticismo is gevuld met prachtig geconserveerde meubels, schilderijen en beelden uit een van onze favoriete tijdperken. We komen hier graag in het weekend om ons te verliezen in de schoonheid en geschiedenis van deze plek.”

Een tip voor het fotograferen in gebouwen waar weinig licht problemen met de scherpte van foto's kan geven, is om een hoge ISO-waarde in te stellen of anders een hoge sluitertijd te selecteren. Het beste is om bij natuurlijk licht te werken omdat een flitser het karakter van je foto's zal vervagen.

Estación de Chamberí, Plaza de Chamberí, s/n. 28010 – Madrid

De laatste stop is Estación de Chamberí, een van de acht stations waaruit het ondergrondse metronetwerk in Madrid oorspronkelijk bestond. Toen de perrons in Madrid in de jaren 60 werden verlengd, kon Chamberí niet worden aangepast omdat het station was gebouwd in een bocht. Het werd gesloten en bleef meer dan 40 jaar dicht totdat het in 2008 na een restauratie in de originele staat eindelijk heropend werd. Het wordt nu gebruikt als metromuseum waar bezoekers mee terug genomen worden naar de tijd van de opening van het station.

“Deze locatie is echt betoverend en heeft alles om je ver terug in de tijd te brengen”, licht Mike toe. “De muren zijn versierd met affiches uit de jaren 20, de originele kaartloketten staan er nog en andere memorabilia van bijna een eeuw oud worden tentoongesteld. Dit is een plek barstensvol inspiratie, klaar om te worden gefotografeerd.”

Hoewel de halte nu een museum is, rijden er nog steeds treinen door het station. Dit biedt een mooie gelegenheid om te oefenen met fotograferen van lichtsporen. Stel een lange sluitertijd in op je camera en druk af als de trein voorbij dendert - deze beweging veroorzaakt een dromerig lichtspoor op de foto.

Alle locaties van Gabriel en Mike die in dit artikel zijn genoemd, kun je vinden op de kaart in het te downloaden PDF-bestand hieronder. Denk eraan je ogen open te houden en om je heen te kijken als je van de ene plek naar de andere gaat; net als alle steden barst Madrid van de fotomogelijkheden.