Stadsgids - Londen

Londen

Een stadsgids met ‘unieke perspectieven’

Slide 3.JPG

Als onderdeel van de lopende ‘Come and See’-campagne, introduceert Canon een serie stadsgidsen die je inspireren om met een frisse blik naar de wereld te kijken.

Steden zitten boordevol fascinerende verhalen, adembenemende locaties en verborgen schoonheden. Je moet ze alleen weten te vinden. Om je aan te moedigen verder te kijken, heeft Canon de hulp van plaatselijke fotografen ingeroepen om deze exclusieve stadsgidsen te creëren. Door verborgen locaties te ontdekken vanuit onverwachte hoeken, kun je Madrid, Milaan, Parijs, Londen, Amsterdam en Berlijn in een heel nieuw licht zien.

Slide-2.jpg

Maak kennis met Scott - jouw gids in Londen

Scott Bass ontdekte parkour in 2005 en is sindsdien helemaal verknocht aan deze loopdiscipline. Als hij een camera bij zich heeft, is zijn truc om de beste foto's en video's te maken door de route te volgen die zijn onderwerp gaat afleggen. Zijn beste shots maakt hij meestal vanuit unieke hoeken en perspectieven waarvoor hij moet klimmen, liggen of een mede-freerunner tijdens het lopen superdicht moet benaderen.

Londen door de ogen van Scott

Als professionele freerunner, fotograaf en filmmaker, weet Scott als geen ander hoe je een opname kunt maken vanuit een unieke positie. Hij heeft zes unieke locaties in Londen geselecteerd en vertelt aan Canon waarom hij ze inspirerend vindt voor fotografen van alle niveaus. Je krijgt ook een paar handige tips om mooiere foto's te maken en een te downloaden PDF-bestand met een kaart om makkelijk van de ene locatie naar de andere te komen.

Three Mills Island, E3 3DU

De eerste stop ligt op 30 minuten van centraal Londen. Three Mills Island dateert uit de Angelsaksische periode en herbergt 's werelds grootste werkende getijdenmolen. De industriële geschiedenis en de natuurlijke inrichting van het gebied vormen een contrast en vullen elkaar aan, en bieden vele bijzondere onderwerpen om te fotograferen.

Slide 4 - 2.JPG

Scott vertelt: “Mijn favoriete tijd om deze plek te bezoeken is bij zonsopgang en zonsondergang omdat de omstandigheden met weinig licht zorgen voor een magisch effect waarin structuren worden benadrukt en de opnamen interessanter worden.”

Slide 4 - 1.JPG
Slide 4 - 3.JPG

Een goede tip is proberen de weerspiegeling van de gebouwen in het water te vangen en te spelen met verschillende standpunten. Experimenteer door afwisselend op het object en de weerspiegeling te focussen – richt de camera in autofocus-stand op het gekozen gebied en druk de ontspanknop half in.

Cody Dock, 11c South Crescent, Canning Town, E16 4TL

De volgende stop is de voormalige Bromley-by-Bow gasfabriek. Het gebied werd overgeslagen bij de herontwikkeling van Oost-Londen, maar dankzij een recent gemeenschapsproject is het braakliggende dok veranderd in een bloeiende waterbuurt met prachtig uitzicht op centraal Londen.

Slide 5 - 1.JPG
Slide 5 - 2.JPG

“Deze geheime plek in Londen zit barstensvol met energie en creativiteit”, zegt Scott. “Het is de perfecte fotogenieke plaats om te ontsnappen aan de hectiek van de stad, je hoofd leeg te maken en nieuwe inspiratie op te doen.”

Op deze stop vind je een afwisselend landschap met contrast tussen oud en nieuw, en het zoeken van je eigen focuspunt zal dan ook een uitdaging zijn. Probeer Canon's tip om je zoeker te gebruiken en de omgeving met een raster in stukken te verdelen. Zoek het belangrijkste punt en plaats dit in een van de negen vakjes zodat het opvalt.

Trinity Buoy, 64 Orchard Place, E14 0JY

Op nog geen kilometer afstand van de Canary-werf ligt Trinity Buoy, een gebied dat in de volksmond ‘Container City’ wordt genoemd naar de inventieve manier waarop overgebleven zeecontainers zijn omgetoverd tot ateliers voor lokale kunstenaars en creatieve ondernemers.

Slide 6 - 2.JPG

Scott vertelt: "voor mij persoonlijk is Trinity Buoy het best bewaarde geheim van Londen omdat hier ook een Parkour-opleidingsacademie te vinden is! Afgezien daarvan is dit gebied uitermate geschikt voor creatieve fotografie - de kleurrijke zeecontainers en de overdaad aan verschillende materialen en unieke vormen lenen zich uitstekend voor het maken van indrukwekkende foto's.”

Slide 6 - 3.JPG

Let op de compositie van het gebouw voordat je in het wilde weg gaat afdrukken. Maak bijvoorbeeld een verticale opname van een van de zeecontainers om de hoofdlijnen uit te lichten en te laten zien hoe ze zich verhouden tot de ronde vormen van de ramen. Dit trekt het oog van de kijker naar precies het punt dat je in de foto wilt benadrukken.

Stanford Wharf Jetty Shoreline & Mondrian Hotel, 20 Upper Ground, SE1 9PD

Scott’s volgende locatie ligt in het Sea Containers-gebouw. Het is het naast het Tate Modern gelegen Mondrian Hotel dat getrouw aan zijn maritieme geschiedenis doet denken aan een cruiseschip. Vanaf hier heb je adembenemend uitzicht op Londen en de Theems. Je kunt hier tot aan de kustlijn komen en in het rivierslib zoeken naar verborgen schatten om te fotograferen.

Slide 7.JPG

“De kustlijn is een afwisselende strook langs vele prachtige gebouwen en constructies. Ik kan daar uren ronddwalen en fotograferen, helemaal in de ban van deze prachtige achtergrond”, zegt Scott.

Canon's ultieme tip voor deze locatie is experimenteren met camerafilters, bijvoorbeeld met het Miniature Effect (Miniatuureffect). Deze functie werkt het best als je op enige afstand van je object staat. Experimenteer dus vanaf het Mondrian Hotel en verander Londen in een miniatuurstad.

Leake Street, SE1 7NN

Van de kustlijn van de Theems neemt Scott Canon mee naar de Leake Street-tunnel, ook wel bekend als de ‘graffititunnel’ of ‘Banksy Tunnel’. Dit is een gebied naast het Waterloo-station dat speciaal is bestemd voor graffiti en straatschilderkunst. De tunnel werd geopend in 2008 ter gelegenheid van het ‘Cans Festival’ van Banksy en is voor fotografen enorm interessant omdat de muurschilderingen steeds veranderen en nieuwe inspiratie geven.

Slide 9 - 1.JPG

Scott is dol op deze plek. “Dit is een unieke locatie waar je straatkunstenaars aan het werk kunt zien. De voortdurende verandering is precies wat deze plek zo bijzonder maakt. Het is verzadigd met kleur en je weet nooit precies wat je te zien krijgt. Daar kan ik echt van genieten.”

Slide 9 - 3.JPG

Het is een omgeving met weinig licht waar je je creativiteit helemaal kwijt kunt. Canon raadt je aan om gebruik van de flitser te vermijden omdat dit de diepte uit je foto's haalt en een vlak beeld oplevert. Probeer in plaats daarvan de ISO-waarde te verhogen. Je camera wordt gevoeliger voor het beschikbare licht en de flitser is minder nodig.

‘Jeté’-standbeeld, hoek van 46-57 Millbank, Westminster

Geheel anders is de laatste locatie van Scott in de wijk Westminster, waar het prachtige bronzen beeld ‘Jeté’ staat dat de balletdanser David Wall in volle vlucht verbeeldt. Wall was net 21 jaar oud toen hij de jongste eerste solist uit de geschiedenis van het Londens Koninklijk Ballet werd. Het standbeeld is in 1975 gemaakt door Enzo Plazzotta, een Italiaans beeldhouwer die het grootste deel van zijn werkende leven doorbracht in Londen.

Slide 8 - 2.JPG
CANON_ALT_LDN_0507.JPG

Scott vertelt: “Dit beeld vind ik fascinerend omdat het dezelfde klassieke beweging verbeeldt die je in parkour ook ziet. De elegante lijnen van de balletarmen en de gestrekte tenen van de danser zijn prachtig en de stijgende beweging lijkt zo moeiteloos.”

Slide 8 - 1.JPG

Het biedt een uitgelezen kans om te spelen met perspectief en opnamen met veel zeggingskracht te maken. Canon raadt je aan om het beeld van alle kanten te bekijken en hoge en lage standpunten uit te proberen om tot een mooi resultaat te komen. Als je op je hurken gaat zitten en een silhouet van het beeld tegen de lucht fotografeert, krijg je een prachtig contrast van licht en donker.

Alle locaties van Scott die in dit artikel zijn genoemd, kun je vinden op de kaart in het te downloaden PDF-bestand hieronder. Als je van de ene locatie naar de andere loopt, vergeet dan niet om goed om je heen te kijken; net als alle steden zit Londen vol met mooie fotomogelijkheden.