berlin header

Stadsgids - Berlijn

Berlijn

Een stadsgids met ‘unieke perspectieven’

Als onderdeel van de lopende ‘Come and See’-campagne, introduceert Canon een serie stadsgidsen die je inspireren om met een frisse blik naar de wereld te kijken.

Steden zitten boordevol fascinerende verhalen, adembenemende locaties en verborgen schoonheden. Je moet ze alleen weten te vinden. Om je aan te moedigen verder te kijken, heeft Canon de hulp van plaatselijke fotografen ingeroepen om deze exclusieve stadsgidsen te creëren. Door verborgen locaties te ontdekken vanuit onverwachte hoeken, kun je Madrid, Milaan, Parijs, Londen, Amsterdam en Berlijn in een heel nieuw licht zien.

Maak kennis met Nina, je gids in Berlijn

Nina Hüpen-Bestendonk is een grafisch ontwerper uit Berlijn. In haar blog, Smaracuja, deelt ze haar liefde voor reizen, fotografie en design. Nina wordt geïnspireerd door de eenvoudige dingen in het leven, zoals interessante objecten en gebouwen. Haar blik wordt getrokken door plekken waar ‘lelijk mooi ontmoet’.

Berlijn door Nina’s ogen

Nina wordt door veel dingen geïnspireerd, van eenvoudige ontwerpen tot interessante gebouwen. Ze neemt ons mee naar zes unieke locaties en vertelt waarom ze erdoor wordt aangetrokken en wat haar creatieve kijk inspireert. Je krijgt ook een paar handige tips om mooiere foto's te maken en een te downloaden PDF-bestand met een kaart om makkelijk van de ene locatie naar de andere te komen.

Natur-Park Schöneberger Südgelände, Prellerweg, 12157 Berlin-Schöneberg

De eerste locatie is een van Berlijns oude rangeerterreinen. We treffen er één trein aan, een prachtige zwarte locomotief die in 1940 werd gemaakt door de Deutsche Reichsbahn.

De oude stoomtrein is omringd en overwoekerd door berken en een attractie sinds het terrein werd gesloten in 1952.

Nina zegt: “Dit voormalige rangeerterrein is een fantastische speelplaats als je houdt van stadslandschappen. Het is geweldig om de natuur haar gang te zien gaan en om vrij rond te dwalen en het leven in zo veel vormen te verkennen – van natuur tot kunst.”

Deze locatie is een geweldige plek voor het maken van detailfoto's. Canon's tip is scherpstellen op de architectonische lijnen van de trein en experimenteren met scherptediepte om perspectieven te verlengen. Wees creatief en hurk om foto's van de planten te maken.

Je kunt ook het omliggende gebied met metalen beelden, muren vol graffiti, onverwachte tunnels en prachtige flora verkennen. Verder is er een speciaal uitkijkplatform dat een uniek uitzicht biedt om het park te fotograferen.

TWOONE Street Art, Klosterstrasse 62, 10179 Berlin-Mitte

De volgende plek is de financiële en diplomatieke wijk van Berlijn, Mitte. In het gebied is het majestueuze en verrassende werk te zien van de Japanse straatkunstenaar TWOONE. Hiroyasu Tsuri van TWOONE woont in Berlijn en gebruikt kunst om zijn gevoelens en passies in het leven uit te drukken. De muurschildering ‘Beast Scape’ van TWOONE laat enorme hertenkoppen zien - een excentriek, dramatisch en kleurrijk kunstwerk.

“In de Klosterstrasse komen illustratieve kunst en hoekige architectuur samen, wat een spectaculair contrast oplevert dat zich goed laat fotograferen”, zegt Nina. “De blauwe buizen voor het gebouw met de koikarpers zijn beroemd onder stadsfotografen in Berlijn.”

Graffiti heeft het creatieve vermogen om conventionele stadsfoto's op te vrolijken en is daarom een fantastisch onderwerp. Canon's tip is te experimenteren met lenzen. Met groothoeklenzen kun je goed de context vastleggen, terwijl je met vaste lenzen met langere brandpuntsafstand details en structuren kunt uitlichten.

De High-Deck-Siedlung, Sonnenallee 323, 12057

We volgen Nina naar de Sonnenallee. Dit enorme complex met sociale woningen, dat is gebouwd in 1975 in West-Berlijn, biedt onderdak aan meer dan 6.000 inwoners. De scherpe en grafische architectuur van het gebouw, hier en daar blauw en geel geverfd, leent zich goed voor stadsfotografie in een afgelegen deel van de stad.

Nina zegt: “Een van de dingen die ik het liefst fotografeer, is oude betonnen gebouwen zoals dit. Ze hebben zo veel interessante vormen en hoeken en zijn een perfect voorbeeld van wat ik ‘mooi lelijke’ architectuur noem.

Canon's advies voor het fotograferen van zulke gebouwen is dat je niet per se het hele gebouw hoeft vast te leggen. Richt je juist op een detail, zoals de doolhofachtige bruggen, om krachtige beelden met karakter te creëren.

De Old Smithy, Richardplatz 28, 12055 Berlin-Neukölln

Vervolgens reizen we terug in de tijd, naar een prachtig 17de-eeuws huis in Boheemse stijl midden op het Richardplatz. Hier vind je de Old Smithy, omgeven door art deco-villa's en een traditionele kerk.

“De Old Smithy zit vol fascinerende verhalen en schitterende eigenaardigheden – van de methoden die ze gebruiken tot de gereedschappen die met liefde worden onderhouden. Dit zijn details die ik koester en graag vastleg”, zegt Nina.

Een goede tip om problemen met weinig licht op te lossen, is een hoge ISO gebruiken of een langere sluitertijd kiezen. Probeer geen flitser te gebruiken, want daarmee laat je foto's verbleken en verlies je het karakter van de locatie.

De geheime tuin van Café Botanico, Richardstraße 100, 12043 Berlin-Neukölln

De volgende locatie is een schattig cafeetje met een verborgen oase, de geheime tuin van Café Botanico. Je vindt hier meer dan 200 verschillende planten, die allemaal door elkaar groeien. Veel gerechten die op het menu staan bij het café worden bereid met de lekkernijen van dit stukje grond.

Nina zegt op fluistertoon: “Dit is precies waarom ik zo veel van Berlijn hou. Een stille oase midden in een grote, lawaaiige stad - totaal onverwacht en stilletjes spectaculair.”

Als je een spiegelreflexcamera gebruikt, kun je met een macrolens inzoomen op details; van bezige bijen die bloemen bestuiven tot mooie vlinders die zich in het groen verbergen.

Daktuin Klunkerkranich, Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin-Neukölln

De daktuin Klunkerkranich in Neukölln daarentegen, bevindt zich boven op een winkelcentrum en biedt een uniek uitzicht van 360° over Berlijn. De 'tuingoeroes', allemaal vrijwilligers, praten graag over hun stedelijke dakproject terwijl ze een verfrissende cocktail drinken in de bar op het dak en de zon ondergaat.

“Hier experimenteer ik graag met het ongelofelijke licht van de zonsondergang en ik gebruik verschillende technieken om de prachtige skyline van de stad weer te geven”, zegt Nina. “Daarnaast geeft de livemuziek me heel veel inspiratie terwijl ik fotografeer.”

Canon's tip voor het dak is een groothoeklens gebruiken voor een allesomvattend beeld. Een statief komt altijd van pas om er zeker van te zijn dat je foto haarscherp wordt.

Alle locaties van Nina die in dit artikel zijn genoemd, kun je vinden op de kaart in het te downloaden PDF-bestand hieronder. Denk eraan je ogen open te houden en om je heen te kijken als je van de ene plek naar de andere gaat; net als alle steden barst Berlijn van de fotomogelijkheden.