amsterdam

Stadsgids - Amsterdam

Een stadsgids met ‘unieke perspectieven’

Als onderdeel van de lopende ‘Come and See’-campagne, introduceert Canon een serie stadsgidsen die je inspireren om met een frisse blik naar de wereld te kijken.

Steden zitten boordevol fascinerende verhalen, adembenemende locaties en verborgen schoonheden. Je moet ze alleen weten te vinden. Om je aan te moedigen verder te kijken, heeft Canon de hulp van plaatselijke fotografen ingeroepen om deze exclusieve stadsgidsen te creëren. Door verborgen locaties te ontdekken vanuit onverwachte hoeken, kun je Madrid, Milaan, Parijs, Londen, Amsterdam en Berlijn in een heel nieuw licht zien.Maak kennis met Andres en Joyce, je gidsen in Amsterdam

Professionele fotografen Andres en Joyce de Lange runnen vanuit Amsterdam hun fotobedrijf en blog On a Hazy Morning. Ze werken samen om één moment vanuit twee verschillende perspectieven tegelijkertijd vast te leggen. Zo vertellen ze verhalen met hun foto's en leggen ze gebeurtenissen vast die zich natuurlijk en spontaan ontplooien.

Amsterdam door de ogen van Andres en Joyce

Andres en Joyce kennen Amsterdam maar al te goed. Ze nemen ons mee naar zes unieke locaties en leggen uit hoe zij een fris perspectief op de stad vinden. Je krijgt ook een paar handige tips om mooiere foto's te maken en een te downloaden PDF-bestand met een kaart om makkelijk van de ene locatie naar de andere te komen.

Kraanspoor 14-24, 1033 SE

De eerste locatie is Kraanspoor. Dit opvallende kantoorgebouw, dat op een voormalige scheepswerf is gebouwd, zorgt voor een prachtige weerspiegeling van het omringende waterlandschap van de IJhaven. Door de glazen gevel vloeien water, lucht en wolken samen en dit maakt dat het omliggende industriële gebied tot leven komt.


Andres vertelt: “De combinatie van de verschillende texturen – glas, beton en staal - maakt dit gebouw uitermate interessant voor het maken van foto's. De omringende omgeving is vlak en open, waardoor de architectonische schoonheid van het gebouw nog meer benadrukt wordt.”

Deze locatie is een geweldige plek voor het maken van abstracte beelden. Een goede tip om indrukwekkende composities te maken: pas de concepten perspectief en scherptediepte toe op het gebouw en het water.

De Fietsflat, Stationsplein 49, 1012 AB

Amsterdam wordt vaak de ‘fietsstad’ genoemd en is een van de meest fietsvriendelijke hoofdsteden ter wereld. Als je fietsen wilt fotograferen, is er geen betere plek dan De Fietsflat. Hij biedt ruimte aan 2.500 fietsen verdeeld over drie verdiepingen en is een permanent, innovatief en zeer geliefd symbool van de stad.

“Deze locatie biedt een typisch Amsterdams beeld van de stad”, zegt Joyce. “Uitermate geschikt om je creativiteit de vrije loop te laten en om op je hurken foto's door de fietsspaken te maken!”

Dit is de ideale plek om een compositie met meerdere gelijke vormen te kiezen. Probeer verschillende tinten naast elkaar te combineren voor een dynamischer beeld. Canon's tip is het beeld te vullen met het patroon van de fietssturen – zoom in en stel scherp op het detail om een foto met impact te maken.

Grand Hotel Amrâth, Prins Hendrikkade 108, 1011 AK

Vanaf het station gaan we naar Grand Hotel Amrâth. Het hotel is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en een van de meest boeiende voorbeelden van de Nederlandse architectonische stijl Amsterdamse School. De overvloed aan details die het gebouw biedt, vertelt een verhaal van zeevaart en maritieme mythes.


Andres en Joyce zijn het erover eens: “Voor ons biedt het prachtige smeedijzer en houtsnijwerk in combinatie met het verbluffende glas-in-lood dak, veel fotografische mogelijkheden.”

Wees creatief met verschillende camerastandpunten en maak gebruik van scherptediepte om opvallende details verder te benadrukken. Experimenteer met de HDR-instelling van je camera om de vlaggen op het gebouw of de prachtige raampartijen goed vast te leggen.

Muziekgebouw aan ‘t IJ, Piet Heinkade 1, 1019 BR

De volgende locatie is het Muziekgebouw aan ‘t IJ, een concertzaal aan de oever van het IJ voor hedendaagse klassieke muziek en jazz. Het meesterwerk van beton en staal wordt “Concertzaal van de 21e eeuw” genoemd en heeft een opvallende glazen gevel rondom, welke een spectaculair uitzicht over het water biedt. Een goed voorbeeld van eigentijdse Nederlandse architectuur.


Joyce: “Bij het fotograferen houden we ervan om met reflecties te spelen, dus het glas en licht waarin de rivier weerspiegeld wordt, geven ons heel veel creatieve inspiratie.”

Spiegelende oppervlakken, zoals die van het Muziekgebouw aan 't IJ, zijn geweldig om een moment in volle glorie vast te leggen. Ze bieden kleur, beweging en de mogelijkheid om van een gewone scène iets speciaals te maken. De beste tip? Rustig weer en de eerste zonnestralen van de dag leveren prachtige reflectiefoto's op.

Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD

Vervolgens gaan we op zoek naar wat vaak wordt beschreven als een klein juweeltje in het centrum van de stad. De Hortus Botanicus is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin huisvest een verbluffende verzameling grote planten, die fantastisch samengaan met de prachtige 17e-eeuwse architectuur.

Andres en Joyce komen er vaak. Ze vertellen, “Deze plek is heel speciaal, omdat het een van de oudste botanische tuinen ter wereld is. Een oase van groen, verborgen in het drukke leven van Amsterdam.”

Canon's tip voor deze locatie geldt in het algemeen voor het fotograferen van planten of bloemen. Gebruik een macro-instelling om bijvoorbeeld de structuur en nerven van een blad vast te leggen. Kies ook een hoek waarbij het licht over het oppervlak van de plant strijkt om de essentie te vangen van waterdruppels op tere blaadjes.

Bijlmer, Heesterveld, 1102 Amsterdam Zuidoost

Van het weelderige groen van de botanische tuinen naar de kleurrijke gebouwen van de Bijlmer, een buitenwijk van Amsterdam. In 2010 werd de Bijlmer, bekend om achterstallig onderhoud, getransformeerd tot een creatief woon- en werkgebied. Bij de vernieuwing onder leiding van kunstenaars werden kleurrijke gevels gerealiseerd om de lokale gemeenschap dagelijks te inspireren.


“Dit geeft ons altijd een goed gevoel en tovert een glimlach op ons gezicht. Een culturele hotspot waar kunst, mode, eten en muziek samenkomen – achter elke hoek schuilen talloze fotomogelijkheden en kansen om je creativiteit de vrije loop te laten”, zegt Andres glimlachend.

Geometrische vormen en patronen leveren mooie foto's op. Canon's laatste tip gaat over contrast creëren tussen nadrukkelijke vormen en kleuren. Gebruik natuurlijke elementen, zoals een boom of wolken, zodat je met het blote oog van de volledige scène kunt genieten.

Alle locaties van Andres en Joyce die in dit artikel zijn genoemd, kun je vinden op de kaart in het te downloaden PDF-bestand hieronder. Denk eraan je ogen open te houden en om je heen te kijken als je van de ene plek naar de andere gaat; net als alle steden barst Amsterdam van de fotomogelijkheden.