Achter de lens: Richard Walch, Canon Ambassador

Richard Walch, Duitse fotograaf en Canon Ambassador, begon ruim 25 jaar geleden als snowboard- en skifotograaf. Nu specialiseert hij zich in spectaculaire actiefoto's van sneeuw- en watersporten. Hij is constant op zoek naar wat technologie hem te bieden heeft en hoe die technologie op een positieve manier van invloed kan zijn op zijn foto's en films.

Richard reisde onlangs naar het zuiden van Argentinië om foto's te maken voor Canon's laatste 'Come and See'-verhaal: skijoring. We ontmoetten hem om te praten over de uitdagingen van het fotograferen vanuit een helikopter en het vastleggen van snelle actie.

Richard Walch bereidt zich voor op zijn fotoshoot

Hoe ben je ooit begonnen met fotografie?

"Toen ik 16 was, vond ik twee dingen leuk: fotograferen en snowboarden. Ik besefte dat ik niet goed genoeg was om professioneel snowboarder te worden en sponsors te krijgen, dus besloot ik om met mijn camera de bergen in te gaan en deze nieuwe hippe sport juist te gaan fotograferen. Ongeveer 10 jaar lang leefde ik helemaal voor een sport en maakte ik deel uit van een internationale snowboardfamilie, op zoek naar de beste sneeuw in de wereld. Ik volgde gewoon mijn hart en het werd vanzelf mijn carrière."

De bergen van Patagonië, door Richard Walch

Wat vind je leuk aan buiten werken?

"Alles: de koude, frisse lucht, de wandeltochten en het moment dat je een top bereikt. Het is gewoon zo echt, en dat is wat ik het liefste fotografeer. Voor het beste licht fotografeer je vaak tijdens de vroege ochtend of aan het begin van de avond. Soms verblijf je wel eens een hele nacht op een berg.

Door snowboarden en zeilen te fotograferen, voelde ik me ook verbonden met mensen die mijn passie delen: wakker worden om 5 uur 's morgens met maar twee doelen: veilig thuis komen en een paar fantastische foto's hebben."

Rivier in Patagonië door Richard Walch

Welke uitdagingen zijn er bij het fotograferen van snelle actie?

"De natuur en sporters gaan niet op je wachten totdat je een foto hebt gemaakt, dus je moet je apparatuur goed op orde hebben en altijd paraat staan. Als je atleten fotografeert, moet je met ze samenwerken. Je moet met hen praten, suggesties doen voor de perfecte foto en dan vertellen zij je wat zij kunnen doen. Zodra je weet hoe je snowboarders en skiërs moet fotograferen, kun je vrijwel alle snelle actie aan."

Tijdens de reis naar Argentinië nam je foto's vanuit een helikopter. Hoe lastig was dat?

"Ik wilde een gevoel krijgen voor het terrein voordat ik de dag erop het skijoring zou fotograferen. Als fotograaf is de helikopter het ultieme hulpmiddel om het landschap te begrijpen en prachtige foto's te maken. Maar om de beste foto's te maken, moet je wel de deur van de helikopter weghalen en helemaal achter je laten! Vervolgens moet je een klimgordel aan doen om je veilig vast te maken. Natuurlijk is het eng, maar de truc is om vooraf 100% voorbereid te zijn zodat je je volledig kunt richten op de foto's. Er is dus geen tijd om na te denken over wat je doet en waar je bent (hier is het sowieso al te laat voor); ik heb besloten om te gaan vliegen, dus laat ik er het beste van maken en de piloot vertrouwen. Als het niet goed voelt, stijg dan niet op."

Richard Walch fotografeert vanuit de helikopter

De bergen van Patagonië, door Richard Walch

Was dat een van de gevaarlijkste dingen die je in je carrière hebt gedaan?

Hij lacht. "Nee!

Het fotograferen van skijoring was eigenlijk een van de gevaarlijkste dingen die ik heb gedaan. Ik lag op een sneeuwscooter die 45 km/u ging. De afstand tussen mij en het paard was minder dan 2 meter en ik lag er parallel aan om onder zijn buik door te fotograferen. Ik dacht: "Wat als het paard tegen de sneeuwscooter botst of andersom?" Maar een moment later dwong ik mezelf te ontspannen en me te richten op het vastleggen van dit geweldige moment. Ondanks het gevaar heb ik nog nooit zulke krachtige en positieve energie van een dier gekregen. En naderhand was ik zo euforisch: ik heb doorgezet en het is me gelukt!"

Richard Walch fotografeert het skijoring vanaf een sneeuwscooter

Hoe helpt de connectiviteit van Canon-producten je bij je werk?

"Als fotograaf moet je mensen continu je werk laten zien. Sommige mensen delen foto's met hun telefoon, maar dat is te beperkt voor de foto's die ik wil maken. In mijn werk wil ik de beste foto's maken en deze direct delen. Ik heb een PowerShot G7 X, wat heel handig is als je onderweg bent en een paar persoonlijke foto's wilt delen. Met slechts één tik kan ik verbinding maken met de Canon-app op mijn smartphone. Het verwerken en delen is daarna met een paar klikken gedaan."

Richard Walch met de EOS M3 in Patagonië

Wat ben je nu van plan?

"Wachten op nieuwe sneeuw en het dan allemaal nog een keer doen! Misschien in april nog een helikopter reis naar Alaska als de Kerstman nog wensen vervult."

Zie hier meer werk van Richard Walch.