Achter de lens: Helen Bartlett

Een passie voor fotografie omzetten in een loopbaan

Helen Bartlett, fotograaf van familieportretten

van helenbartlett.co.uk

Helen Bartlett begon voor het eerst kinderen te fotograferen toen ze een tiener was, in het kinderdagverblijf van haar moeder in Zuid-Londen. Ze startte haar professionele loopbaan in 2003 en is nu een van de beste en meest gewaardeerde fotografen van familieportretten. Haar zwart-wit foto's maken gebruik van het beschikbare licht en geven uitdrukking aan het emotionele spectrum van het gezinsleven. Canon ging bij haar langs om haar te vragen naar de uitdagingen die om de hoek komen kijken wanneer je een passie voor fotografie om wilt zetten in een fulltime baan.

Wanneer raakte je voor het eerst geïnteresseerd in fotografie?

Mijn vader was een enthousiaste fotograaf tijdens mijn jeugd, dus we hadden thuis een donkere kamer. Mijn broers en ik hadden allemaal analoge camera's, we namen veel foto's op zwart-wit film en ontwikkelden vervolgens onze eigen foto's en printten ze. In diezelfde tijd had mijn moeder doordeweeks een kinderdagverblijf aan huis. Toen ik eenmaal een tiener was, begon ik foto's te maken van de kinderen in het dagverblijf en verkocht de foto's aan hun ouders om een zakcentje te verdienen. Dat bleef ik doen tijdens mijn studie aan de universiteit, want ik wilde altijd fotograaf worden. Maar ik dacht dat het niet meer dan een droom was en dat ik uiteindelijk iets anders zou gaan doen.

Kinderen aan het koken, gefotografeerd door Helen Bartlett

Hoe heb je van fotografie je werk kunnen maken?

Nadat ik een aantal andere banen had geprobeerd en nog steeds fotograaf wilde worden, leende mijn oudere broer me wat geld om een bedrijf voor kinderfotografie te beginnen. Alles leek precies op het goede moment te gebeuren. Digitale fotografie werd betaalbaarder, dus ik kocht een Canon EOS 10D en een computer en woonde bij mijn ouders terwijl ik mijn bedrijf opbouwde.

Meisje op de schommel, gefotografeerd door Helen Bartlett

Welke moeilijkheden heb je moeten overwinnen?

De voornaamste uitdagingen bij het opbouwen van een bedrijf waren toen hetzelfde als nu. Het grootste probleem is het vinden van klanten. Al maak je de beste foto's ter wereld, als mensen je niet kennen, is het moeilijk om meer klanten binnen te brengen. En wanneer je nog maar net begint, kost het veel tijd en ervaring om te leren werken met kinderen. Ik herinner me dat ik een keer vier jongetjes in een appartement in een souterrain moest fotograferen, op een regenachtige dag. Ik bedacht dat het een interessante en leuke uitdaging zou zijn als dit mijn werk werd. Hoe langer je met kinderen werkt, hoe meer je leert hoe je het beste in ze boven kunt brengen en ook hoe je ervoor kunt zorgen dat iedereen tegelijkertijd veel lol heeft.

Welke tips heb je voor mensen die erover denken om professioneel fotograaf te worden?

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten, is dat je zelden rijk wordt van fotograferen. Het is hard werken, dus voordat je je gewone baan opzegt, moet je je realiseren dat het niet van de een op de andere dag gaat.

Ik zou zeggen, leer zoveel als je kunt. Internet is een fantastische bron voor praktische hulp en voor het aanleren van technieken. Maar het belangrijkste is oefenen. Want je leert het allermeest van foto's maken. Het is een goed idee om eerst gewoon foto's te nemen van vrienden en familie voordat je betaalde opdrachten aanneemt. Hoe meer je fotografeert, hoe meer handigheidjes je leert en hoe meer je een eigen stijl ontwikkelt.

Meisje op draaimolen, gefotografeerd door Helen Bartlett

Welke apparatuur gebruik je op het moment?

Ik gebruik meestal twee Canon EOS-1DX-camera's, aangezien ze robuust zijn en geschikt voor alle situaties. Kinderen bewegen snel, dus dat moet je kunnen vastleggen en je weet ook nooit wat je naar je hoofd gegooid kunt krijgen als je wilde spelletjes speelt met enthousiaste peuters: zand, water, knuffeldieren en ga zo maar door.

Ik fotografeer vaak met hoogwaardige lenzen. Mijn gewoonlijke uitrusting voor een buitensessie is een Canon EF 35mm f/1.4L II USM en een Canon EF 85mm f/1.2L-lens. Binnen gebruik ik meestal de Canon EF 35mm f/1.4L II USM en een Canon EF 50mm f/1.2L USMM. En als ik baby's jonger dan een jaar fotografeer, breng ik meestal ook een macrolens mee.

Als klanten hun kinderen willen fotograferen, raad ik hen meestal aan te beginnen met een een hoogwaardige Canon-lens uit het lagere prijssegment, zoals de EF 50mm f/1.8 STM. Die zijn fantastisch! Je kunt er prima mee leren om te gaan met diafragma en sluitertijd. En ze laten veel extra licht binnen, dus ze zijn perfect voor het binnen fotograferen van kinderen.

Wat zijn de hoogtepunten van je carrière tot nu toe?

Er is werk van me gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Photo World in China en ik heb pas een lezing gehouden in de Apple Store in Londen. Maar uiteindelijk ben ik het trotst wanneer klanten me vragen terug te komen en hun gezin regelmatig te fotograferen als de kinderen opgroeien.

Meisje doet koprol op de bank, gefotografeerd door Helen Bartlett

Lees Helen's tips voor het maken van mooie familieportretten of bekijk meer van haar werk op helenbartlett.co.uk

Alle afbeeldingen © Helen Bartlett