Waarde toevoegen door de afwerking

Canon oplossingen voor de centrale repro


Dit artikel is ook verkrijgbaar als PDF.

Er valt winst te behalen met de afwerking, oftewel finishing omdat klanten niet zitten te wachten op een stapel papieren. Zij willen een professioneel boekje of een ingebonden rapport. We bespreken de ontwikkelingen op het gebied van geautomatiseerde afwerking die ervoor zorgen dat het voor centrale repro 's haalbaar wordt om de afwerking intern te doen. Verder bekijken we de voor- en nadelen van inline-, offline- en nearline-systemen voor het maken, vouwen, snijden en binden van boekjes, en we leggen uit hoe u een speciale afwerking kunt toepassen om waarde toe te voegen.

Meer controle
Voor de centrale repro is het belangrijkste argument voor het zelf uitvoeren van de afwerking echter de extra controle die dit met zich meebrengt. Een belangrijk onderdeel van uw strategie om de toegevoegde waarde van de interne afdeling voor de organisatie te vergroten, is het uitbreiden van uw aandeel in de printprojecten van het bedrijf en de afdelingen. Dit betekent dat u de redenen waarom interne klanten gebruikmaken van externe drukkerijen moet wegnemen. Hoe meer aspecten van een taak u beheerst, hoe beter u klanten een complete printoplossing kunt bieden en des te eerder ze de voorkeur zullen geven aan u als leverancier. Dit is vooral van toepassing als u web-to-print implementeert, omdat controle over de afwerking u de zeer belangrijke flexibiliteit biedt die u nodig hebt om te slagen. W2P levert u een continue maar vaak onvoorspelbare stroom on-demandtaken met een korte runlengte op voor uw digitale persen. Deze taken kunt u niet uitbesteden, u moet ze intern uitvoeren.

Deze gids helpt u de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van afwerking te begrijpen en te benutten. Eerst leggen we uit hoe digitaal printen heeft geresulteerd in nieuwe finishingworkflows, zoals inline en nearline. Vervolgens bespreken we wat er komt kijken bij verschillende belangrijke afwerkingsactiviteiten die u eenvoudig intern kunt uitvoeren, zoals het maken, vouwen en garenloos binden van boekjes. Tot slot bekijken we kort een niet-mechanisch aspect van afwerking, namelijk de toepassing van speciale afwerkingen met behulp van digitale persen om waarde toe te voegen en meer indruk te maken.

Aan ons advies zijn echter twee belangrijke beperkingen gekoppeld. De eerste is dat er grenzen zijn aan wat u alleen kunt doen, hoewel het in strategisch opzicht in het belang van de centrale repro is om een zo groot mogelijk deel van het afwerkingsproces zelf uit te voeren. In de afgelopen jaren hebben gespecialiseerde afwerkingsbedrijven ervaren hoe steeds meer werk intern werd gedaan, maar ze zijn niet stil blijven staan. Veel van deze bedrijven hebben zich gespecialiseerd in processen die producten echt onderscheidend kunnen maken. Verder hebben ze bijna allemaal stappen ondernomen om commerciële samenwerkingsverbanden aan te gaan met leveranciers van printoplossingen op basis van meer of minder exclusieve overeenkomsten om een teveel aan werk of heel specialistisch werk voor hun rekening te nemen. Vanwege het zeer brede scala aan afwerkingstechnieken voor het toevoegen van waarde aan uw print is het verstandig om te onderzoeken wat een samenwerkingsverband met een plaatselijke specialist u kan opleveren.

De tweede beperking is dat de keuze van de afwerkingsapparatuur afhankelijk kan zijn van het printproces vanwege de verschillende eigenschappen van de geprinte uitvoer. Mogelijk kunt u uw bestaande lithografische apparatuur dus niet gebruiken om digitaal printwerk af te werken. Het is altijd verstandig om van tevoren te controleren of de uitvoer van de digitale pers kan worden afgewerkt zoals vereist. Wanneer u verschillende afwerkingsopties overweegt, moet u rekening houden met de afwerkingsvereisten, de veiligheid en de gegevensintegriteit van de geprinte toepassing, de productieworkflow (bijvoorbeeld on-demand of gepersonaliseerd printen) en het printproces zelf.

Inline, nearline of offline
De nieuwe finishingworkflows voor digitaal printen zijn inline, nearline en offline.

Een inlineworkflow is de meest geautomatiseerde oplossing. De pers en de afwerkingsapparatuur zijn rechtstreeks aan elkaar gekoppeld en nauw met elkaar geïntegreerd. Hierbij wordt de finishingapparatuur aangestuurd met de front-endbediening van de pers. Dit is de ideale oplossing als u een vaste reeks producten produceert in standaardformaten, zoals rapporten, boekjes, voorstellen of handleidingen. De productiviteit van inline-afwerking wordt bepaald door de efficiëntie van de afwerkingsapparatuur. Deze moet dus gelijke tred kunnen houden met de digitale pers die voor de aanvoer zorgt.

In een offlineworkflow zijn de pers en de finishingapparatuur niet aan elkaar gekoppeld. U kunt de aanvoer dus laten leveren door verschillende persen, al heeft de operator hier meer werk aan en stijgen de arbeidskosten dus. Soms wordt het meerwerk voor de operator meer dan gecompenseerd door de hogere snelheid van offline- finishingapparatuur. Dit is allemaal afhankelijk van het type en de hoeveelheid taken die u moet afwerken.

In tegenstelling tot inline en offline is nearline flexibeler. De apparatuur is niet fysiek aan elkaar gekoppeld, maar de afwerkingslijn ‘begrijpt’ de vereisten van elke taak. Dit gebeurt door middel van OMR-technologie (Optical Mark Recognition) waarmee markeringen kunnen worden gelezen die op de bladen zijn geprint, of door middel van een elektronische interface met de printserver, zoals JDF (Job Definition Format). Dit betekent dat de lijn de uitvoer van meerdere persen kan verwerken en dat afgelegde paden kunnen worden gecontroleerd. Zo wordt een verantwoordelijkheidsniveau toegevoegd dat nearline geschikt maakt voor gepersonaliseerde producten.

Maar welke benadering past nu bij u? Helaas kan op deze vraag geen eenduidig antwoord worden gegeven, omdat elke benadering zijn voor- en nadelen heeft. Als gevolg hiervan is er sprake van een continue discussie onder fabrikanten en leveranciers van printoplossingen over de relatieve voordelen van elke workflow. Dit geeft al aan hoe complex het onderwerp is. Iedereen is het er echter over eens dat u voor het kiezen van de juiste benadering niet alleen uw werklast moet begrijpen, maar ook moet weten hoe u verschillende afwerkingsoplossingen kunt toepassen om de efficiëntie te verbeteren en waarde toe te voegen via nieuwe producten.

Bij de afwerking komen allerlei activiteiten kijken, zoals snijden, sorteren, vouwen, rillen en binden. We zullen ons echter concentreren op drie processen die afwerkingstechnologie binnen het bereik hebben gebracht van interne afdelingen met digitale mogelijkheden: het maken, vouwen en garenloos binden van boekjes.

Bij het maken van boekjes wordt een aantal bewerkingen geautomatiseerd (denk aan sorteren, stikken, vouwen en snijden) om die ‘stapel papieren’ van professor Romano te veranderen in een afgewerkt(e) rapport, presentatie, brochure, enzovoort. Er is een hele reeks modellen verkrijgbaar die worden gedefinieerd door hun mogelijkheden. Een hoogwaardig systeem voor het maken van boekjes heeft bijvoorbeeld functionaliteit voor de invoer van taakparameters (zoals indeling, formaat, enzovoort) via een touchscreen en voor de detectie van invoerfouten.

Er zijn verschillende factoren van invloed op uw keuze, zoals de materiaalverwerking (het systeem moet zowel de inhoud als de zwaardere omslagen verwerken) en een eenvoudige configuratie (essentieel voor taken met een korte runlengte en een korte doorlooptijd). Veel leveranciers van printoplossingen wil ook een driesnijder om de bovenkant, de onderkant en de zijkant van het boekje bij te snijden. Zoals eerder uitgelegd, is de keuze tussen inline- en andere configuraties afhankelijk van wat u print.

Vouwen en snijden zijn de meest voorkomende onderdelen van het afwerkingsproces. Zelfs de eenvoudigste producten moeten meestal minimaal eenmaal worden gevouwen, terwijl complexere vouwcombinaties u de kans bieden om waarde toe te voegen aan promotieproducten, interesse op te wekken en indruk te maken. Van de twee belangrijkste technologieën (vouwen met een mes of met een stootrand) wordt de eerste gebruikt voor papier van een groter formaat. Vouwmachines met een stootrand zijn geschikt voor hoge snelheden en door meerdere stootranden te plaatsen kunt u een groot aantal vouwen maken. Er zijn ook modulaire oplossingen verkrijgbaar waarmee u de mogelijkheden van de vouwmachine kunt afstemmen op de veranderende vraag.

Moderne vouwmachines zijn in hoge mate geautomatiseerd om de configuratie en vervangingen sneller te kunnen uitvoeren. De parameters van terugkerende taken kunnen worden opgeslagen en met een druk op de knop worden opgeroepen. De lader, lades en zijlades, vouwplaten en druk van de rollers worden dan automatisch ingesteld. Vouwen is een proces waarvoor u een bekwame operator nodig hebt die veel ervaring heeft met de eigenschappen van de verschillende papiertypen en hoe deze reageren op de vouwbewerkingen.

Door garenloos te binden voegt u professionaliteit en kwaliteit toe aan publicaties, en levert u stevige producten met een platte rug waarop u kunt printen. Voorheen was dit proces voorbehouden aan gespecialiseerde afwerkingseenheden, maar tegenwoordig kan dit met behulp van de nieuwste systemen eenvoudig intern worden gedaan. Deze systemen zijn namelijk geautomatiseerd, waardoor ze gebruiksvriendelijk zijn en u met een druk op de knop items kunt voorbereiden. Voor relatief weinig geld is garenloos binden een enorme verbetering ten opzichte van nieten. En hoewel bindringen geschikt zijn voor korte runlengtes en een gebruiksvriendelijk, plat product opleveren, zijn ze niet geschikt voor grote aantallen pagina's. Bovendien zorgen de kosten en de productiviteit ervoor dat deze processen ongeschikt zijn voor langere runlengtes.

Voordat u besluit om garenloos binden intern uit te voeren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Met de omslagen bijvoorbeeld. Een omslagkaft ziet er goed uit, maar deze moet tweemaal zo groot zijn als het afgewerkte document om genoeg ruimte te hebben voor de rug en het bijsnijden. En de kaft moet worden gerild om ervoor te zorgen dat deze plat komt te liggen. Voor een aantal op toner gebaseerde digitale printsystemen wordt gebruikgemaakt van een laag siliconenolie die het fusingproces ondersteunt, maar deze laag kan EVA-lijm (Ethylene Vinyl Acetate) ook afstoten. Als u print op gerecycled materiaal, moet u er rekening mee houden dat de vezels korter zijn en een zwakkere basis vormen voor de lijm.

Dit brengt ons bij de belangrijke keuze die u moet maken tussen EVA- en PUR-lijm (polyurethaan). EVA wordt het meest gebruikt bij het binden van boeken. Deze lijm wordt gesmolten en in de te binden oppervlakken geperst. Deze lijn is vaak niet sterk of duurzaam genoeg voor materialen die zijn blootgesteld aan siliconenolie. PUR zorgt voor een sterke binding door een chemische reactie te creëren die ervoor zorgt dat de lijm de laag fuseerolie penetreert, en is dus duurzamer. Hoewel het meer kost, hebt u minder lijm nodig. Dit betekent dat u minder last hebt van lijmlekkages en de afwerking beter is. PUR kan ook eenvoudig worden gerecycled en heeft lagere temperaturen nodig dan EVA. Aan de andere kant kan PUR meer onderhoud betekenen. De traditionele ‘open tank’-configuratie vereist bijvoorbeeld dat de tank na elke shift wordt leeggemaakt en gereinigd. Om dit te omzeilen, hebben fabrikanten verzegelde eenheden ontwikkeld, maar deze zijn weer duurder.

De finishing
Omdat leveranciers van printoplossingen ernaar streven om onderscheidende printproducten te leveren, besteden ze meer aandacht aan speciale coatings om de producten visueel aantrekkelijker te maken en prettiger aan te laten voelen. Dit is een vakgebied waar offset veel ervaring mee heeft en waarvoor offset een breed scala aan afwerkingen en effecten te bieden heeft, van lamineren en vernislagen tot folie en graveren. Hoewel recente ontwikkelingen zoals inkjet-vernislagen ervoor zorgen dat het haalbaar is om een deel van dit werk intern te doen, kunt u de meer ambitieuze effecten beter laten uitvoeren door een gespecialiseerd afwerkingsbedrijf.

U kunt echter een heleboel doen met uw digitale pers dankzij het relatief eenvoudige middel heldere toner. Met een spot glanscoating kunt u afbeeldingen en tekst verfraaien, met een spot matcoating creëert u een contrast en met een volledige matcoating beschermt u de uitvoer tegen krassen en lichte waterschade. Met heldere toner met een lichte CMYK-halftoon maakt u bijvoorbeeld de tekens op visitekaartjes metallic. Voor een betaalbare beveiligingsmaatregel kunt u de toner gebruiken om watermerken te printen op bonnen en tickets.

Afwerking, een nieuw begin
Zoals al eerder gezegd heeft afwerking zijn populariteit deels te danken aan het feit dat het tot nu toe de minst geautomatiseerde fase van de productie was, en aan het feit dat voor digitaal printen automatisering vereist is. Afwerking profiteert echter ook van het groeiende besef dat hoe vaker technologieën zoals Variabele Data Printing worden gebruikt, hoe minder onderscheidend ze worden. Wanneer consumenten gewend raken aan bepaalde producten, moeten drukkerijen nieuwe manieren vinden om hun aandacht te trekken. Creatieve afwerking is zo'n manier. U kunt hiermee ook het grote voordeel van digitale media voor het voetlicht brengen: de visuele aantrekkingskracht. Dit is de reden waarom het optimaal benutten van finishing een nieuw begin betekent voor de centrale repro.

Voor meer informatie over Canon’s Essential Business Builder-programma en de CRD Performance Enhancement Suite of om een afspraak met een Canon-consultant te maken, belt u met uw plaatselijke Canon-accountmanager of neemt u contact met ons op via e-mail.

CRD Performance Enhancement-documenten

Vraag de geprinte reeks van alle CRD Performance Enhancement Essentials aan, inclusief meer informatie over de CRD Performance Enhancement Suite.