Zakelijk

Beveiliging van data en documenten

Vertrouwelijk omgaan met bedrijfskritische informatie

Informatiebeveiliging – actueler en uitdagender dan ooit
Google eens op “dossiers op straat” en u vindt voorbeelden op het internet van grote schandalen die zowel bij overheden als handelsorganisaties plaatsvinden. Of het nu dossiers van rechtbanken zijn die op straat komen te liggen of vertrouwelijke klantgegevens van banken, verzekeringsmaatschappijen of zelfs ziekenhuizen. Daarnaast zijn er de afgelopen periode serieuze cyberaanvallen geweest van cybercriminelen die steeds intelligentere technieken gebruiken en daarmee een bedreiging vormen voor het bedrijfsleven en de overheid.

De digitalisering kent dus ook een keerzijde. Externe aanvallen kunnen op grotere schaal plaatsvinden en interne schandalen en fouten zijn sneller gemaakt doordat bedrijfskritische informatie bijvoorbeeld kan uitlekken via het door Social media gedomineerde intranet.

In een onderzoek dat Canon en Computable eind 2014 hebben verricht, geven 6 op de 10 IT professionals aan dat de beveiliging van bedrijfsprocessen en informatie goed op orde is. Dat lijkt echter haaks te staan op de ervaringen van gebruikers, die aangeven dat ze regelmatig gevoelige informatie onder ogen krijgen waar geen beleid voor is gemaakt.