Slimme manieren van werken in het hedendaagse ontwerp en de bouw van gebouwen

picture-artikel-7


Vernieuwingen als BIM, 3D-CAD, IOT, en 3D-laserscannen zullen de hoeveelheid beschikbare informatie doen toenemen. De nieuwste technologie om efficiënter informatie te creëren, visualiseren, delen, bewerken en te beheren kan leiden tot fors kortere doorlooptijden in de verschillende fasen van het bouwproces.

Visueel werken op afstand
Visueel samenwerken met behulp van een interactief beeldscherm stelt u in staat om op een volledig digitale manier uw concepten, ontwerpen, situaties, ervaringen en inspiratie te delen, om zo tot een gezamenlijk topresultaat te komen. Dit stelt bedrijven in de bouwsector in staat sneller te innoveren en de productiviteit op te voeren. Evaluatiesessies kunnen met behulp van interactieve boards efficiënter plaatsvinden, doordat deelnemers zowel binnen een kantoor als op afstand elkaar kunnen zien en horen en informatie kunnen delen en bewerken. Geen reistijden en files meer en daarmee kunnen bedrijven besparen op reiskosten en de belasting van het milieu.

3D-print
Vóór de opkomst van de digitale technologie gebruikten architecten, projectontwikkelaars en andere stakeholders handmatig gebouwde modellen om stedenbouwkundige ideeën over te brengen. Maar nu stelt de opmars van 3D-printtechnologie ontwerpers in staat om bouwconcepten of gedetailleerde onderdelen, in 3D-CAD te combineren en eenvoudig uit te printen. Dit vermindert drastisch de kosten en bespaart kostbare projecttijd die nu niet meer hoeft te worden besteed aan het met de hand maken van een model. Voorheen duurde het weken om een model met de hand te maken, maar nu kan binnen een dag een 3D-model van een gebouw of onderdeel worden geprint. Dit tastbare model toont een 3-dimensionaal inzicht met betere verhoudingen en biedt de mogelijkheid om snel via de computer aanpassingen door te voeren en opnieuw binnen een dag te printen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van 3D-printen en andere innovatieve technologieën?

Download het Think Build magazine en lees hoe deze innovaties kunnen bijdragen aan slimmer weken bij het ontwerp en de bouw van gebouwen.