Wereldwijde groei van BIM

picture-artikel-6


BIM is nog niet over de hele wereld in dezelfde mate ingevoerd, maar vooral Noorwegen en Finland zijn toonaangevend op het gebied van BIM. In 2000 werd BIM door de Noorse Bouw Autoriteit aanbevolen als hulpmiddel voor het leveren van tekeninggegevens na een samenwerking met de Noorse Bouw Autoriteit op het gebied van digitale indieningen. De open standaarden van de Industry Foundation Classes (IFC) speelden een cruciale rol om de uitwisseling van informatie te bevorderen.

In Nederland hebben veertien partijen uit de bouw in 2016 op uitnodiging van BuildingSMART basisafspraken gemaakt over de levering van informatie en de structuur van informatiemodellen, gebaseerd op praktijkervaringen. Door dezelfde taal te spreken, kan de Nederlandse bouwsector namelijk snel BIM laten renderen. Het doel van deze breed gedragen basisafspraken is dan ook consistente en betrouwbare informatie op een efficiƫnte en effectieve wijze uitwisselen in de keten. Geen nieuw initiatief, maar een collectieve onderstreping van bestaande afspraken.

Het verplicht stellen door overheden in de hele wereld is onmiskenbaar een boost geweest voor de groei van BIM, maar ook de internationale private sector heeft pogingen gedaan om zelf of in samenwerking met overheden het gebruik van BIM te stimuleren.

Lees alles over de groei van BIM en efficiƫnte manieren van werken in de bouw in het Think Build magazine.

Klik hier om het magazine te downloaden.