Een slimmere revolutie met BIM

picture-artikel-5


BIM staat symbool voor de veranderingen die de AEC-branche doormaakt en in de komende jaren nog te wachten staan, waarbij informatie en digitalisering de kern zullen vormen van het ontwerp- en bouwproces.

Het BIM-model omvat een enorm scala aan gegevens, zoals vanuit de lucht gemaakte beelden van de locatie, GIS-gegevens, 3D-laserscans van het gebied, naburige gebouwen, bestaande infrastructuur voor water en elektriciteit en nog veel meer aspecten. De aan BIM inherente simulatietools maken het mogelijk om al deze gegevens nauwkeurig te visualiseren: van het zonlicht op het gebouw in verschillende seizoenen, het exacte aantal ramen en hun omvang, tot de energie-efficiëntie van het gebouw. Met deze buitengewone gedetailleerdheid kan BIM worden gebruikt voor het vaststellen van bouwproblemen (clashdetectie) voordat de bouw van start gaat. BIM kan bijvoorbeeld problemen opsporen zoals elektriciteitsleidingen die tegen een balk aanlopen. Dit helpt mogelijke bouwproblemen en kosten van extra werk op de bouwplaats te voorkomen.

Behalve het verminderen van problemen op de bouwplaats kan BIM ook de samenwerking, coördinatie en communicatie stimuleren tussen AEC-bedrijven die aan een project werken. BIM is van nature een gedeelde modus waaraan alle disciplines bijdragen. Naarmate het project vordert, worden herzieningen en toeslagen automatisch opgeslagen in het BIM-model. Iedereen die aan het project werkt kan de ontwikkeling van het model volgen via BIM’s cloudgebaseerde projectmanagementtools en de database voor het project. Deze functie vergroot de inzichtelijkheid en voorkomt verwarring over welke werkzaamheden al voltooid zijn en welke nog niet.

Door de gegevensrijke lagen in BIM bestaat iedere fase van het project uit een meer gecoördineerde en voorspelbare reeks stappen. Hierdoor verbeteren de analyse, de besluitvorming en de nauwkeurigheid van ramingen rond projectontwerp en bouw. Dit superieure besluitvormingsproces leidt tot minder kosten aan bouwmateriaal en arbeid, minder verspilling, en efficiëntere, duurzame gebouwen die optimaal functioneren. In een branche die synoniem is geworden van een omslachtig proces waarin slecht met informatie wordt omgegaan, loopt BIM voorop in een revolutie op het gebied van projectefficiëntie en productiviteit.

Lees alles over BIM, de groei en de voordelen ervan in het Think Build magazine.

Klik hier om het magazine te downloaden.