T1 header

Filmopnamen van de City Surfers in München met Tom Rijpert en Serge Teulon

“Het ene moment sta je midden in de stad en het volgende moment bevind je je te midden van de surfcommunity”. - Tom Rijpert, interactief filmregisseur

We zitten in München aan de oever van de rivier de Eisbach met interactief filmregisseur Tom Rijpert en zijn cameraregisseur Serge Teulon. De zon schijnt en voor april is het verrassend warm, ook al blijft de watertemperatuur nog steken op een schamele 4º C. Het is vandaag de laatste opnamedag van de City Surfers. Terwijl er een heel leger aan crew bezig is om de komst van de surfers voor te bereiden, praten we even met Tom en Serge over het project en vooral over de EOS C300 Mark II.

Tom steekt van wal:

“Toen we onze instructies kregen, waren we allemaal erg enthousiast omdat veel van dit project totaal nieuw is. We vinden het geweldig om aan de slag te gaan met nieuwe technologie om gebruikers totaal nieuwe ervaringen te bieden”.

Maar voor Tom is technologie slechts een middel om een bepaald doel te bereiken. Hij wil dat je het moment zodanig ervaart dat de technologie naar de achtergrond verdwijnt en alleen nog het menselijke verhaal overblijft.

“Vanuit het verhaalperspectief is deze hele surfcommunity een zeer interessante subcultuur om aan je kijkers te laten zien. En verder is het eigenlijk een onderwerp dat dicht bij je staat. In wezen gaat het om normale mensen die dit soort bijzondere dingen doen. Dit biedt geweldige mogelijkheden voor fotografie, of in ons geval voor simulatie van fotografie.

De Eisbach is een open opnamelocatie waar elke dag meer dan honderd surfers de golven trotseren. En Tom had zich geen betere onderwerpen kunnen wensen dan Tao, Karina en Alex.

“Ze hebben ons enorm geholpen met het leggen van contacten binnen de surfcommunity. Het is een hechte community en normaal gesproken staan ze niet echt te springen om opnamen te maken voor reclamefilmpjes omdat er altijd wel iets te aan de hand is bij hun rivier. Zo zien ze dat namelijk, als hun rivier.”

Ook Serge was helemaal enthousiast over de mogelijkheden van de locatie van de City Surfers:

“Het feit dat het een locatie in de stad was, betekende dat je gebouwen om je heen kunt zien, en auto's die op de achtergrond rondrijden. Maar we hebben ook gefilmd vanuit een hoek waarbij je zeer dicht bij de surfer staat. We kunnen de camera vrijwel bij het wateroppervlak houden vlak vóór de surfer. Naar mijn idee krijg je dan echt het gevoel alsof je met de surfer op de golven staat”.

De grootste uitdaging voor Serge was echter het uitlichten van de Eisbach:

“Als je filmt, moet je altijd de juiste omgeving creëren. Daarvoor moet je die uitlichten. Je kunt niet alleen vertrouwen op daglicht of stadsverlichting. Je moet het licht altijd versterken. We hebben ons uiterste best gedaan om een omgeving te creëren die niet al te veel afweek van de werkelijkheid, omdat je mensen niet het gevoel wilt geven dat ze die ene foto nooit zouden kunnen maken. We wilden niet dat het er te gekunsteld of zwaar belicht uitzag. Onze taak was daarom vooral om te zorgen dat het er realistisch uitzag. Hiervoor hebben we de kleur van onze lampen afgestemd op die van de straatverlichting op de brug. De achtergrond is echt maanlicht. Ik heb 2 heliumlampen gebruikt, één daglichtlamp aan de voorkant boven op de brug en nog één aan de achterkant, afgestemd op het daglicht. Verder heb ik vier bouwlampen opgesteld op een steigerpaal naast de brug en verder hebben we ook nog vier 10k’s op de brug geplaatst en twee 5k’s op de oevers van de rivier die op de surfers waren gericht”.

Waarom sommige filmregisseurs graag de grenzen opzoeken met hun camera's. Interactieve filmregisseurs Tom en Serge gingen nog een stapje verder en bedachten zelf geheel nieuwe, op maat gemaakte rigs voor de EOS C300 Mark II om het verhaal van de City Surfers tot leven te brengen. In dit hele interactieve project worden zo veel verschillende, totaal nieuwe filmtechnieken gecombineerd dat er eerst uitgebreid moest worden getest, aldus Serge:

“Door opnames te maken met verschillende rigs en vanuit verschillende hoeken hebben we de locatie uitgebreid verkend. We hebben enorm veel foto-opnamen gemaakt vanaf verschillende kanten van de golven, vanaf het midden, vanaf de rechterkant, vanaf de achterkant. Kortom, alles wat een beetje een andere opnamehoek opleverde om de creatieve visie van Tom gestalte te geven”.

Tom vertelt ons stapsgewijs vanaf het begin dat er een hele reeks Canon-camera's zijn gebruikt om de aangepaste rigs te construeren die de basis vormen van het hele project. Hij begint met de 180º rig:

“De grootste uitdaging bij het maken van 180º opnames is dat er zoveel binnen het beeld valt. Ik bedoel de belichting, de crew, omstanders. Allemaal zaken die je normaal gesproken vermijdt. Het is een volledig andere manier van denken en opbouwen van de opnames”.

Serge vult aan:

“Eerst hebben we gekeken of we twee EOS C300 Mark II camera's konden gebruiken met zeer grote lenzen. Daarna hebben we het geprobeerd met één camera met een fisheye. We ontdekten dat het gebruik van die ene camera met de fisheye-lens ons bijzonder veel speelruimte gaf. Hierdoor konden we de standaarduitrusting gebruiken om de camera dicht bij het water te brengen en waren we in staat de camera's te beschermen tijdens situaties waarin we dicht bij het water filmden. En wat nog veel belangrijker was, in creatief opzicht leverde het echt bijzondere beelden op. Volgens ons geeft dat de film echt iets extra's”.

Er werd ook een zoom-rig gemaakt met drie EOS C300 Mark II camera’s om aan beginnende fotografen die mogelijk een smartphone gebruiken de voordelen te laten zien van een optische zoom in vergelijking met de digitale zoom. Tom vertelt:

“De grootste uitdaging voor de zoom-rig was denk ik dat alle drie de camera's hetzelfde standpunt moesten hebben. Dit betekende dat we moesten werken met gespiegelde rigs die normaal gesproken worden gebruikt voor 3D-opnamen. Verder is het belangrijk om elk van deze drie camera's een ander verhaal te laten overbrengen. Voor onze close-up hebben we onze surfer. Daarna zoomen we iets uit en gaat het verhaal misschien verder met de surfer en de toeschouwers, of we kunnen maximaal uitzoomen - dat was 28 mm geloof ik - waardoor meer het verhaal wordt verteld van de hele surfcommunity midden in de stad. Naar mijn mening is dit echt een interessante manier om ernaar te kijken, voor ons als filmmakers. Het is echt gaaf als je nagaat wat het verschil is als je een andere lens kiest en hoe je een heel ander verhaal laat zien vanuit hetzelfde perspectief met een andere lens”.

En ten slotte hebben ze ook nog de snelle actie-rig gemaakt:

“Vervolgens was er ook nog de snelle actie-rig. Die is echt gaaf. Je hebt namelijk een heleboel consumentencamera's waarmee je video-opnames kunt maken. Van die video kun je vervolgens foto's maken. Maar we wilden natuurlijk de kwaliteit van foto's laten zien, vooral van Canon-foto's in dit geval, en die kun je niet nemen van videobeelden”.

Behalve het technische verhaal zijn het vooral de fysieke prestaties van onze surfers die het echt mogelijk maken om dit bijzondere project uit te voeren. Tom is duidelijk onder de indruk van hen:

“Alex en Karina zijn echt ontzettend aardige mensen en geweldige surfers. En Tao was fantastisch. Op een bepaald moment maakt ik een geintje en vroeg hem of hij wat dichter naar ons toe kon komen op zijn surfboard. Maar daarvoor moest hij echt letterlijk tegen het geweld van de golven in bewegen. Maar hij deed het gewoon, hij kwam echt wat dichterbij. Het was echt idioot wat hij allemaal kon. En dan die totale controle over zijn plank en over de rivier zelf. Opname na opname deed hij gewoon wat we van hem verwachtten, hij deed zijn werk. Zijn timing met onze kraan was perfect. Werkelijk waanzinnig en zeer indrukwekkend om te zien”.

Actie met de EOS

De EOS C300 Mark II voelde voor Serge alsof hij zijn vertrouwde merk schoenen aantrok, maar dan wel een paar nieuwe, glanzende schoenen.

“De C300 Mark II is een camera die erg vertrouwd aanvoelt. Naar mijn mening heeft Canon echt uitstekend werk geleverd, omdat ze niets hebben veranderd aan het formaat en het gewicht van de behuizing. Ook hebben ze niets veranderd aan de positie van de knoppen op de camera. Daardoor voelt de camera vertrouwd aan voor iedereen die met de vorige modellen heeft gewerkt”.

Hoewel er talloze fantastische functies zijn waarover je niet raakt uitgepraat, stipt Serge vooral de volgende punten aan:

“Met de C300 Mark II kun je intern 4k-opnames maken. Dat is echt geweldig, want bij veel camera's heb je externe apparatuur nodig om 4k-opnames te maken. Verder is ook het interne menusysteem verfijnd, zodat het veel gemakkelijker is te gebruiken. Je hoeft niet meer door verschillende pagina's te bladeren om te komen waar je zijn wilt”.

Maar de sterke punten van de EOS C300 Mark II kwamen pas echt goed naar voren bij de bijzondere eisen voor de opnames van de City Surfers:

“Ik vond de C300 Mark II echt een geweldige camera voor het maken van opnames bij weinig licht. De duisternis leverde vrijwel geen problemen op. Ook heeft de camera een groot dynamisch bereik voor daglicht en voor situaties zoals bij de rivier. Daar hadden we een grote hoeveelheid zeer felle schittering van de zon en doordat onze lampen het wateroppervlak raakten. We belichtten de surfer met vrij veel achtergrondlicht om te proberen dit effect te vermijden. De camera had totaal geen moeite om met de donkere achtergrond om te gaan en de lichtschittering op de surfer.”

Eén van de nieuwste toevoegingen van de filmcamera is de Dual Pixel CMOS AF. Serge had de kans om deze uit te proberen:

“Ik kon even experimenteren met de autofocus van de C300 Mark II tijdens de testfases en tussen de opnames door. Ik was er zeer van onder de indruk. Wat mij betreft is deze van hetzelfde niveau als de autofocus van een camera voor stilstaande beelden”.

Ook tijdens de nabewerking leverde de EOS C300 Mark II het team een extra voordeel op. Serge geeft uitleg:

“We gebruikten de Canon Log 2. Dat is een uitstekende gamma-instelling. Daarmee bereik je echt topprestaties met je camera. Bovendien weet je zeker dat je schitterende beelden krijgt en dat je alles terug kunt zetten naar de originele staat tijdens de nabewerkingsfase”.

Tom vat het uitstekend voor ons samen:

“De zwart-wit beelden leveren een heleboel informatie op. Wat betreft de kleuren zijn er veel mogelijkheden bij de nabewerking. Dat is iets wat erg belangrijk is bij het maken van filmopnames, vooral als deze zijn bedoeld voor commerciële, professionele kwaliteitsfilms. Naar mijn idee was dit voor ons de ideale camera.”

Bekijk de interactieve City Surfer-video hier.