Beeldkwaliteit - EOS-1D X Mark II

Kwaliteit, detail en bereik

Resolutie, gevoeligheid en bereik sluiten elkaar niet meer uit.

hero.jpg
sensor

20,2 Megapixel full frame CMOS-sensor

Een 20,2 Megapixel full frame CMOS-sensor met groot bereik, ontwikkeld en gemaakt door Canon, vermindert beeldruis bij zowel hoge als lage ISO-waarden. Deze uitzonderlijke sensor met naadloos aansluitende microlenzen verzekert een hoge beeldkwaliteit onder alle opnameomstandigheden. Dankzij de naadloos aansluitende lenzen gaat er geen licht verloren tussen pixels en wordt al het licht dat op de sensor valt naar de onderliggende pixels geleid. Hierdoor kan de sensor meer licht opvangen en wordt de signaal-ruisverhouding verbeterd.

Met de toename van het aantal opnamepixels zijn er in de 20,2-Megapixel EOS-1D X Mark II, in vergelijking met de EOS-1D X, meer bijsnijdopties zonder verlies van het uitzonderlijke detailniveau. Tegelijkertijd maakt het grote belichtingsbereik composities mogelijk die over- en/of onderbelicht zijn zonder veel verlies van details.

high_iso.jpg

ISO 51.200

Hoge ISO-gevoeligheid

Snelheid is essentieel in iedere professionele situatie en meer flexibiliteit in ISO-waarden is bijzonder handig als je op locaties werkt met weinig tot vrijwel geen licht. Naast de hoogste native ISO-snelheid van 51200 kan de EOS-1D X MARK II nog verder worden uitgebreid tot ISO 409600 voor opnamen in zeer donkere situaties. En de flexibiliteit houdt daar niet op. Zelfs in de Auto ISO-stand zijn sluitertijden mogelijk tot wel 1/8000 seconde evenals belichtingscompensatie in de handmatige modus.

eos-1d-x

Correctie van lensaberratie in de camera

Toen de originele EOS-1D X op de markt werd gebracht, bevatte deze een helderheidscorrectie voor de randen en functies voor correctie van chromatische aberratie. In de EOS 7D Mark II werd een uitgebreidere functie voor vervormingscorrectie opgenomen. Als ontwikkeling van deze verwerkingsopties in de camera, bevat de EOS-1D X Mark II naast deze verbeteringen een nieuwe functie voor diffractiecorrectie, die tijdens het fotograferen wordt toegepast op JPEG-afbeeldingen. Dankzij deze functie kunnen fotografen met kleinere diafragma's werken zonder zich zorgen te maken over een verminderde beeldkwaliteit door diffractie.

In het verleden was het noodzakelijk om de correctiegegevens voor de lens te registreren met de EOS Utility1-software. In de EOS-1D X Mark II zijn de helderheid voor randen, correctie van chromatische aberratie en correctiegegevens van lensvervorming al opgeslagen in de camera2, waardoor de lensaberraties in JPEG's niet meer op een computer gecorrigeerd hoeven te worden. Deze functie accepteert ook de gegevens van toekomstige lenzen waar aberratiecorrectiegegevens zijn ingebouwd, waardoor het registreren van gegevens via de EOS Utility overbodig is.

1 Lenscorrectiegegevens zijn niet vereist voor diffractiescorrectie

2 Sommige lenzen bevatten geen correctiegegevens van lensaberratie

Geïntegreerde Digital Lens Optimizer

eos-1d-x

Met de EOS-1D X bood Canon's Digital Photo Professional-software oplossingen voor de correctie van verschillende lens- en beeldvervormingen. Op de EOS-1D X Mark II zijn deze correctiefuncties in de camera ingebouwd met een speciale Digital Lens Optimizer-functie.

Digital Lens Optimizer imiteert de lensprestatie met een reeks mathematische functies die iedere fase van de reis van het licht door het optische pad nabootsen. Met deze informatie kan de Digital Lens Optimizer-functie verschillende, veelvoorkomende optische vervormingen alsmede verlies van resolutie verminderen die worden veroorzaakt door het low-passfilter van een camera door een inversiefunctie toe te passen op iedere opname en het beeld beter te laten overeenkomen met de scène zoals die er voor het blote oog uitziet. Dit zorgt voor gedetailleerde, hoogwaardige beelden en biedt fotograferen uitzonderlijke flexibiliteit zodat ze kunnen werken met groot of klein diafragma zonder zich zorgen te hoeven maken over vervormingen of verbuigingen.

Waar de correcties van lensvervormingen op JPEG-bestanden kunnen worden toegepast wanneer de beelden worden gemaakt, wordt de Digital Lens Optimizer toegepast tijdens de RAW-verwerking in de camera.

Fine Detail Picture Style

menu

menu

De Fine Detail Picture Style is oorspronkelijk ontwikkeld voor de EOS 5DS en EOS 5DS R en is nu ook toegevoegd aan de EOS-1D X Mark II om de hoeveelheid gegevens die wordt vastgelegd door de 20,2-Megapixel sensor van de camera te maximaliseren. Bij deze instelling ligt de prioriteit bij kleurgradaties en worden fijne details benadrukt. Fine Detail is bedoeld voor beelden die rechtstreeks vanuit de camera worden gebruikt, zonder bewerking.

De Fine Detail Picture Style heeft drie instelbare verscherpingsparameters die meer controle geven over de verscherping van JPEG-bestanden die in de camera wordt uitgevoerd. De parameters zijn vergelijkbaar met die van het filter Onscherp masker in Adobe Photoshop en Canon's DPP-software.

Met de schuifregelaar Strength wordt de hoeveelheid scherpte die wordt toegepast op randen van het beeld ingesteld. De schuifregelaar Details bepaalt de grootte van de details die worden verscherpt. Beweeg de schuifregelaar naar links om kleinere details te verscherpen. De schuifregelaar Threshold geeft aan hoeveel contrast is vereist in een deel van de opname voordat dit als rand wordt beschouwd en verscherpt. Bij lage instellingen kunnen zelfs subtiele randen worden verscherpt.

AWB: Sfeervoorkeuze/Witvoorkeuze

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

De EOS-1D X Mark II biedt een keuze aan Automatische witbalans-instellingen (AWB) die kunstmatig licht elk op een andere manier aanpakken. Sfeervoorkeuze streeft ernaar een deel van de warme kleurtinten uit kunstlichtbronnen te behouden om zo een deel van de sfeer van een scène te behouden. Dit is vergelijkbaar met de conventionele AWB-instelling op andere EOS-camera's. De Witvoorkeuze elimineert de meeste warme tinten uit kunstlicht en probeert waar mogelijk kleurneutrale beelden op te leveren.