Auto-focus - EOS-1D X Mark II

Zet vast, volg en schiet

Fotografie zo scherp dat het gevaarlijk is.

eos-1d-x

360K RGB+IR-meetsensor

De camera heeft een RGB+IR-meetsensor met 360.000 effectieve pixels (736 x 496 bijna WVGA-resolutie). Meervlaksmeting en evaluatieve flitslichtmeting zijn gebaseerd op de informatie die wordt gedetecteerd door de sensor. De sensor bevat IR-pixels die infraroodlicht (IR) detecteren, wat het EOS Scene Detection System helpt om scènes te analyseren en de AF-precisie te verbeteren. De IR-pixels worden samen met de RGB-pixels ook gebruikt om helderheid, kleur en gezichten in een scène te detecteren. Het algoritme houdt niet alleen rekening met afstandsinformatie, maar kan ook onderwerpen herkennen op basis van gezichtsdetectie en kleurinformatie.

De meetsensor wordt ondersteund door een speciale DIGIC 6-processor die alle kleurinformatie en gezichtsdetectiedata verwerkt zodat onderwerpen met uitstekende nauwkeurigheid worden herkend tijdens opnamen.

eos-1d-x
eos-1d-x

EOS iTR-systeem

De gezichts- en kleurdetectiecapaciteiten van de 360.000-pixel RGB+IR-sensor worden doorgegeven aan het EOS Intelligent Tracking and Recognition-systeem. Het EOS iTR AF-systeem in de EOS-1D X MARK II bevat dezelfde verbeterde algoritmen als de EOS 7D Mark II waarmee onderwerpen beter kunnen worden gevolgd.

Naast de gezichtsprioriteitmodus is nu ook een onderwerpvolgmodus toegevoegd voor de momenten dat een gezicht niet altijd zichtbaar is en wanneer het hoofdonderwerp geen persoon is.

eos-1d-x

AI Servo AF III+

Canon's AI Servo AF III+ beschikt over een AF-algoritme dat samen met het EOS Intelligent Tracking and Recognition-systeem (EOS iTR) de trackinggevoeligheid verbetert in scènes waarin het onderwerp plotseling zou kunnen bewegen. Hierdoor wordt gezorgd voor precies en nauwkeurig scherpstellen, zelfs in situaties waarin dat lastig is.

De EOS-1D X Mark II heeft zes AF-voorinstellingen waarmee je de meest geschikte optie voor je onderwerp kunt selecteren. Deze voorinstellingen bieden uiteenlopende configuraties voor drie verschillende AF-voorkeursinstellingen: trackinggevoeligheid, tracking van versnellen/vertragen en automatisch wisselen van AF-punten. Deze parameters kunnen verder worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren.

Vergroot scherpstelgebied van 61 punten

eos-1d-x

Vergroting van het gebied dat door de AF-punten wordt gedekt, is een functie waar door veel fotografen om wordt gevraagd, of ze nou professional of amateur zijn. In de EOS-1D X Mark II zijn de AF-punten over een groter gebied verspreid, 8 procent verticale uitbreiding van het centrale gebied en 24 procent verticale uitbreiding van het randgebied. Dit geeft meer vrijheid bij de plaatsing van onderwerpen in de compositie.

41 cross-type AF-punten en 5 dubbele cross-type AF-punten1 vergroten het bereik van de scherpstelcapaciteiten van de EOS-1D X Mark II nog verder. Cross-type AF-punten bieden nauwkeurigere automatische scherpstelling over een breder AF-kader voor de juiste scherpstelling. Dit is belangrijk voor snelbewegende onderwerpen. Alle 61 AF- en 41 cross-type AF-punten kunnen afzonderlijk worden geselecteerd.

1 Het aantal focuspunten, cross-type AF-punten en dubbele cross-type AF-punten varieert afhankelijk van de gebruikte lens

eos-1d-x

AF-puntselectie

Gebruik alle 61 AF-punten samen of groepeer ze in verplaatsbare zones voor scherpstelling op onderwerpen die zich buiten het midden bevinden. Je kunt ook één AF-punt selecteren om nauwkeurig scherp te stellen op een bepaald gedeelte van de scène.

De grote zone-AF die populair was op de EOS 7D Mark II, is toegevoegd aan de EOS-1D X Mark II, om bewegende onderwerpen de volgen. Hierdoor is het systeem zeer effectief voor nauwkeurige composities wanneer het onderwerp snel beweegt.

61 AF-punten met 21 cross-type AF-punten bij f/8

eos-1d-x

Wildlife- en sportfotografen moeten vaak supertelelenzen met extenders gebruiken om hun onderwerpen dichterbij te halen. Doordat hierdoor een diafragma van f/8 moet worden gebruikt, wordt de bruikbaarheid van de AF beperkt. De 1-punts f/8 AF-compatibiliteit op de 1D X is sterk vergroot tot een maximum van 61 punten2 op de EOS-1D X Mark II met 21 cross-type AF-punten. De Zone-AF maakt het eenvoudig om onderwerpen te volgen en EOS iTR AF biedt krachtige ondersteuning voor het volgen van onderwerpen, zelfs met een supertelefotolens en een extender.

2 Het aantal focuspunten en cross-type AF-punten varieert afhankelijk van de gebruikte lens

eos-1d-x

Auto-focus op EV-3

Het AF-systeem maakt het eenvoudiger om het onderwerp scherp te houden, ook als de lichtomstandigheden te wensen overlaten. Het AF-systeem is bij weinig licht verbeterd tot EV-33, waardoor het eenvoudig wordt om in omstandigheden te werken waarin automatisch scherpstellen voorheen onmogelijk was, of te langzaam en onnauwkeurig, zoals op donkere locaties.

3EV-3 op één centraal AF-punt met scherpstellen op f/2.8, 23 °C/73 °F en ISO 100

Rood verlichte AF-puntweergave

Een in het rood weergegeven AF-kader dat voor het eerst werd geïntroduceerd op de EOS-1D Mark IV, is op basis van feedback van EOS-1D X-gebruikers weer teruggebracht. Naast de verlichte kaderweergave, zijn het intelligente EOS scène-analysesysteem en het optische systeem met duidelijke, rode weergave naar de EOS-1-serie gebracht. Omdat het eenvoudig is om het AF-punt op donkere plekken te identificeren en direct een AF-punt te selecteren, wordt het eenvoudiger om bij weinig licht een goede compositie samen te stellen.

eos-1d-x

Knipperdetectie

Bij knipperend licht, zoals TL-verlichting, kan het gebruik van een snellere sluitertijd resulteren in onregelmatige belichtingen en kleuren vanwege de knipperfrequentie van het licht. De EOS-1D X Mark II detecteert net als de EOS 7D Mark II, EOS 5DS R en EOS 5DS de knipperfrequentie van lichtbronnen en past de opnametijden aan om het beeld bij piekhelderheid vast te leggen zodat knippereffecten worden verminderd. Deze functie werkt met een knipperfrequentie van 100Hz en 120Hz en heeft een verbeterd algoritme om de incorrecte detectie van flikkerend licht te voorkomen.

0%