Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF is fasedetectie AF-technologie op basis van een sensor. Deze technologie is ontworpen om vloeiende, hoogwaardige scherpstelling in movies te leveren en snelle autofocus te bereiken bij het maken van foto's in de Live View-modus.

Dit is een unieke technologie die door Canon is ontworpen en ideaal is voor het creëren van professioneel ogende focus-pull-effecten. Het onderwerp blijft scherpgesteld terwijl het zich naar de camera toe beweegt en de achtergrond blijft zacht en onscherp – een specifiek kenmerk van EOS Movies.

Dankzij deze baanbrekende ontwikkeling is het eenvoudiger dan ooit om een bewegend onderwerp vast te leggen en tegelijkertijd scherp in beeld te houden.

Waarom is Dual Pixel CMOS AF ontwikkeld?

De mogelijkheid om een onderwerp er door middel van een beperkte scherptediepte uit te laten springen, maakt het ook noodzakelijk dat je de controle houdt over de scherpstelling. Zeker als het onderwerp in beweging is of het scherpstelpunt verandert. Dual Pixel CMOS AF is ontwikkeld zodat je tijdens het filmen gemakkelijker en beter kunt scherpstellen. Hiermee wordt het argument weggenomen dat de DSLR-moviemodus alleen door professionals kan worden gebruikt. Dual Pixel CMOS AF is bovendien ontwikkeld om het gemak van opnamen maken met Live View te verbeteren en de prestaties van de zoeker te benaderen.

Hoe werkt dit?

Alle effectieve pixels op het oppervlak van de CMOS-beeldsensor bestaan uit twee fotodiodes die apart van elkaar worden gelezen voor fasedetectie AF en samen worden gelezen om het beeld samen te stellen. Dual Pixel CMOS AF is mogelijk voor 80% van de hoogte en breedte van het Live View-kader en is zeer nauwkeurig, zonder in te boeten aan beeldkwaliteit.

In tegenstelling tot andere op een sensor gebaseerde autofocusmethoden, waarbij autofocus of beeldfuncties worden toegewezen aan specifieke pixels op de sensor, kunnen pixels op een sensor met Dual Pixel CMOS AF worden gebruikt als afbeeldingspixels en fasedetectie AF-pixels. Er is dus geen extra beeldverwerking vereist bij speciale AF-pixels waardoor er sneller kan worden scherpgesteld en hoogwaardige beeldkwaliteit kan worden bereikt bij zowel movies als foto's.

Bij het uitvoeren van fasedetectie op het linker- en rechterafbeeldingsveld worden fotodiodes onafhankelijk van elkaar gelezen en de parallaxbeelden worden gebruikt om het faseverschil te berekenen.

Door het gebruik van deze faseverschil AF-techniek kan de scherpstelpositie van het objectief worden berekend.


De vaak gebruikte contrast AF-methode zoekt de focuspositie terwijl het objectief naar voren en naar achteren beweegt. Hierdoor is de AF-snelheid trager en minder vloeiend.

Wanneer gezichts- en onderwerptracking is ingeschakeld, volgt Movie Servo AF het gekozen onderwerp terwijl dit in beweging is of als je een nieuwe compositie maakt. Je kunt ook verschillende scherpstelgebieden selecteren door tijdens de opname het touchscreen aan te raken.

Bij de introductie is de Dual Pixel CMOS AF compatibel met 103 EF-objectieven, van EF tot EF-S, vaste brandpuntsafstand, groothoek- en teleobjectieven. Het systeem markeert een significante verbetering van autofocusprestaties en veel hogere AF-snelheden.


Raadpleeg de compatibiliteitslijst betreffende Dual Pixel CMOS-AF - EF-objectieven