Kijken, meten en proberen!

Wat maakt een foto een goede foto in jouw ogen?
“De compositie moet een beetje kloppen, maar belangrijker nog is dat de foto is geschoten met een open diafragma, dat wil zeggen dat er weinig scherptediepte in zit. Dan springt het onderwerp eruit. Daarnaast is de uitsnede belangrijk; alles wat er niet op hoeft te staan mag je rustig afsnijden.”

Welke camera en objectieven gebruik je?
“Ik gebruik de Canon 1D Mark III en meestal objectieven die verschillen van groothoek naar tele in de range van 16 tot 400 mm. Het ligt aan de sport wat ik meeneem. Bij het fotograferen van een zeilwedstrijd of golf moet ik veel lopen, dus dan pak ik uit praktisch oogpunt een lens met minder gewicht.”

Is er een sportfoto die je bijgebleven is?
“Ja, de foto van Peter Schots; de kopstoot van Zinedine Zidane tijdens WK 2006. Hij is de enige fotograaf die dit moment heeft vastgelegd!”

Heb je nog tips voor iedereen die langs de zijlijn staat om goede foto’s te maken?
“Om niet de geijkte sportfoto te maken is het aan te raden de camera van de sportstand te halen. Je kunt het in beweging zoeken of bijvoorbeeld in compositie. Voor beweging neem je een lage sluitertijd en trek je de camera met de actie mee. Dan is de beweging alleen in de achtergrond te zien.  Beweeg je de camera niet mee dan  is achtergrond niet in beweging.  Wat betreft compositie kun je bijvoorbeeld iets doen met het lijnenspel van het sportveld. Zoals in de turnsport, waar op de vloer lijnen staan of de brug met ongelijke leggers.”

Hoe bereid je je voor op een evenement als UEFA EURO 2008!™?
“Ik ga voor het  AD Sportwereld naar de trainingen en wedstrijden van Polen waar Leo Beenhakker bondscoach is en Rusland met Hiddink aan het roer. Hiervoor lees ik de EK-specials en voor het fotograferen probeer ik via de UEFA de plattegronden van en het licht in de stadions te achterhalen. Mijn voorkeur voor positie aan het veld is in de buurt van de cornervlag, maar vaak gaat dit op volgorde van aanmelding op de dag zelf.”

Kijk voor meer foto’s op www.unitedphotos.nl


 

spacer
					image