“Inmiddels fotografeer ik tijdens meerdere internationale evenementen. Daarbij moet je denken aan veel ‘rode loper-fotografie’, premières en feestjes. Zo ga ik al jaren twee weken naar Cannes voor het fotograferen van het jaarlijkse filmfestival. Zo ook afgelopen mei. De organisatie van het evenement ontving 12000 aanvragen van over de hele wereld. Hiervan worden uiteindelijk 4100 fotografen uitgenodigd, die krijgen een pas. Echter op het evenement zelf worden de 220 fotografen aangewezen die daadwerkelijk binnen de hekken en dus op de rode loper mogen plaatsnemen. Stel je voor: je boekt een jaar van te voren al een appartement voor twee weken waar je zo’n € 4000,- voor betaald en op de dag zelf hoor je pas of je daadwerkelijk ook die foto’s kan gaan schieten die je geld gaan opleveren. Je neemt financieel dus een risico. Maar op basis van mijn netwerk durfde ik erop te vertrouwen.”

“Eenmaal op de rode loper zijn er nog eens vier rijen! Rij één en drie zijn de betere plekken omdat rij drie weer op een kleine verhoging staat. Dit jaar kreeg ik voor het eerst een plek op rij twee toegewezen! Dat betekent dat je met alle collega’s en dus lenzen om je heen extra je best moet doen een goed shot te maken. Ik had geluk, een collega belde en vertelde dat hij om privéredenen niet kon komen. Hij stelde voor dat ik ook voor hem foto’s zou maken en in ruil daarvoor mocht ik zijn plek op de rode loper, op rij1! Er waren meer sterren dan ooit en ik heb nog nooit zoveel foto’s gemaakt.”

“Overigens twee weken Cannes is topsport voor fotografen: de dresscode voor fotografen in Cannes is een smoking, dit hoort nu eenmaal bij dit filmfestival en daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de dertig graden en daarnaast til je je apparatuur met je mee. Na het maken van de foto’s op de vele evenementen in die tijd, ga je ze nog editen en uitsturen naar de opdrachtgevers.”

Geluk
“Ik was zo ongeveer voor alle feestjes en premières geaccrediteerd, wat inhoudt dat ik een pas had om te fotograferen. Op zoek naar de première van de nieuwe film van Indiana Jones loop ik in een hotel de verkeerde deur binnen. Achter die deur blijkt het management van Madonna op zoek naar een fotograaf die haar tijdens het co-hosten (presentatie Sharon Stone) van het amFAR aidsgala zou fotograferen. Uiteindelijk sta ik dus als Nederlander tijdens dit gala tussen alle grote persgenootschappen van sterren foto’s te maken die collega fotografen niet konden maken! 

Paris Hilton
Op een nacht krijg ik een telefoontje van het team van Paris Hilton die ik die middag mijn kaartje had gegeven. Of ik zo snel mogelijk naar de meest exclusieve club van Cannes kon komen, alles zou voor me worden geregeld. Zo belandde ik als enige fotograaf in die club en heb alles vastgelegd. De foto’s heb ik op verzoek van haar management uitgestuurd voor publiciteitsdoeleinden en zelf kreeg ik cash geld in m’n handen.”

Welke producten behoren tot je equipement?
Ik fotografeer met de Canon EOS-1D Mark II en heb daarnaast meerdere lensen; een aantal zoomlenzen en een aantal met vaste brandpuntsafstand voor de portretten. Ook een 580EX flitser, een set Quantum batterijen en een plastic trapje behoren tot mijn uitrusting.”

Klik hier voor het vervolg

spacer
					image