In de serie ‘Door de zoeker van….’ staat steeds een andere Nederlandse professionele fotograaf centraal. Fotografie spreekt tot de verbeelding en is een hobby van velen. Daarom biedt You Connect je een kijkje in de keuken van fotografie als vakgebied! Ditmaal vertelt fotograaf Steven Ruiter over zijn specialisme natuurfotografie! In zijn zoeker zien we prachtige beelden van dieren in hun leefomgeving!

Hoe is je carrière als fotograaf begonnen?

“Ik kom uit een artistieke familie en ben altijd al beeldend bezig geweest. Als kind tekende ik veel dieren en dat is overgaan in de fotografie. Vanaf mijn 16e jaar fotografeerde ik al met een spiegelreflex en stuurde ik foto’s in voor wedstrijden. In 1978 wees Paul Huf een van mijn foto’s aan als prijswinnende foto in het Holland Harold magazine van de KLM. Dit heeft mij gestimuleerd om verder te gaan met fotografie. Ik kocht telelenzen en deed inspiratie op via het magazine van National Geographic. Begin jaren tachtig eindigden steeds meer van mijn foto’s bij fotowedstrijden in de hoogste categorieën. Met name in het blad ‘Grasduinen’ kwamen steeds meer publicaties, maar later kwamen er via Stockbureaus ook internationale publicaties bij. Eind jaren negentig kreeg ik bovendien  een aantal grote opdrachten waaronder een collectie verzorgen voor de kantoren van KLM in Parijs en Milaan. Kortom ik heb mezelf leren fotograferen en veel kennis op gedaan door heel goed te kijken en kritisch te zijn voor jezelf. Vanaf 2004 ben ik ambassadeur van Canon Nederland voor de tak natuurfotografie."

Vanwaar de keuze de genre natuurfotografie?

“Voor de natuur met zijn veelzijdigheid aan levensvormen heb ik altijd interesse gehad en ik zie het als een uitdaging om bepaalde onderwerpen hiervan op een goede manier vast te leggen. In het dagelijks leven ben ik naast fotograaf bovendien docent biologie! De vaardigheden van het doceren komen mij goed van pas in de workshops die ik onder andere voor Canon geef.”

“Mijn voorkeur ligt bij het fotograferen van dieren en dan vind ik het met name interessant om actie, interactie en gedrag vast te leggen van deze dieren. Een foto van een vogel in actie is veel interessanter dan een foto van een vogel die alleen op een tak zit. Als ik een reportage maak over een bepaald gebied, laat ik zowel de dieren als de omgeving waarin zij leven naar voren komen. In zo’n reportage probeer ik een eenheid te smeden tussen de verschillende onderwerpen. Elementen van het landschap komen heel geraffineerd voor in de foto’s die ik van de dieren maak. Daardoor wordt een fotoreportage aantrekkelijk voor de lezer. Een tijger leg ik bijvoorbeeld in z’n leefomgeving vast omdat ik vind dat dat nog meer over het leven van die tijger zegt.”Het staat buiten kijf dat je veel oog voor detail moet hebben wanneer je hiermee bezig bent.

Wat maakt een foto in uw genre nu een goede foto?

“Voor een goede foto moet er sprake zijn van een evenwichtige balans tussen compositie, sfeer, eventueel kleur en moet bovendien een goed moment weergeven van het dier in zijn leefomgeving. Daarnaast speelt het spelen met licht een belangrijke rol bij het maken van de perfecte foto.”

“Voorbereiden is hierbij het halve werk. Bij het fotograferen van tijgers is het gewoonlijk dat je dit vanaf een olifant doet omdat je met een olifant een tijger zo dicht mogelijk kunt benaderen. Alleen een tijger van bovenaf is niet zo spannend en bovendien gaan ze vaak met de olifanten naar de tijgers wanneer de dieren slapen. Ik heb ervoor gekozen een lage camerapositie in te nemen en vanuit een auto is dit mogelijk. Een goede gids en vroeg op pad wanneer de dieren nog actief zijn maakt een goede voorbereiding compleet.”

Klik hier voor het vervolg!


www.stevenruiter-photography.nl