Welke rol heeft Fashionmania; De Galerie op de 2e Laurierdwarsstraat?
“Modefotografie is in mijn ogen kunst en het is zonde dat een foto in een blad of magazine zo’n kort leven heeft, terwijl er zoveel passie en creativiteit aan te pas komen. Vaak neemt het maken van een modefoto meer tijd in beslag dan het maken van een schilderij. De Photo Gallery ‘Fashionmania’ heeft daarom als doel de foto’s als kunstvorm tentoon te stellen voor het publiek. Graag zou ik hier het werk van andere internationale fotografen laten zien of hiervoor samenwerken met mensen die bezig zijn met mode en iets moois maken. Zolang ik maar achter het werk kan staan!”

In de Galerie is op het moment van het interview een serie met de laatste haute culture van Percy Irausquin te zien. “In deze serie is mijn visie sterk terug te vinden in de manier van samenstellen van de achtergrond en het model. Er is veel symboliek gebruikt. Bijvoorbeeld dat het model op blote voeten poseert en crêpepapier op het hoofd draagt staat symbool voor een Caribische sfeer; het gebied van herkomst van Percy. Daarnaast heb ik gekozen voor een contrastrijke projectieachtergrond die een ruwere uitstraling heeft dan de kleding. De serie draagt de naam ‘Lucy in de sky’.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
“Voor de foto met het goud om het model met de grote zonnebril, zag ik als startpunt de bril in een etalage liggen. Ik wist meteen dat ik deze voor een beauty foto wilde gebruiken. Ik koos ervoor een model te uit te zoeken op de lippen. Deze foto maakte ik voor het blad ‘Rails’ van NS, maar hij is helaas nooit gepubliceerd. Gelukkig is hij daarna de cover voor het fotografieblad PF geworden.”

“Een andere inspiratiebron vormde mijn papegaai ‘Coco’. Hij was lange tijd mijn compagnon in de studio en zijn felle kleuren hebben mij aangezet tot het maken van een serie met felle make-up rond de ogen van de modellen. De serie hangt momenteel ook in Fashionmania en draagt de naam ‘Super Coco’. Maar uiteraard haal ik net als veel andere fotografen inspiratie uit film, kleding en trends, hoewel ik wel vind dat dat je de trend een beetje voor moet zijn.”

Wat is uw een tip voor de gemiddelde amateurfotograaf?
“Neem fotografie serieus. Laat het niet bij het indrukken van de ontspanknop, maar gebruik de mogelijkheden van de camera. Het standpunt en het licht maken een foto. Wat je ziet is wat je fotografeert. Gebruik allerlei elementen om een eigen creatie te maken. Daarnaast is het kader een belangrijk onderdeel van een foto. Speel met het onderwerp in het kader, maak een spannende uitsnede.”

Welk materiaal gebruikt u?
“Ik heb heel lang gebruik gemaakt van het eerste type Canon spiegelreflexcamera de EOS 1Ds Mark II, maar overweeg over te stappen op een EOS 5D Mark II of een EOS 1Ds Mark III. Voor mijn werk gebruik verschillende zoomobjectieven afhankelijk van het type modefoto wat ik wil maken.”

Wat zijn uw ambities?
“Iets waar ik me nu al mee bezighoud en waar ik me graag in wil verder ontwikkelen is het regisseren van korte films, zoals commercials. Fantastisch lijkt het me ook om een eigen modeblad uit te brengen of de Creative Art Directie ervan te doen. Ook talenten een kans bieden op het gebied van fotografie of ontwerp behoort tot mijn ambities. En uiteraard nog vele mooie modefoto’s maken. Nog meer mijn stempel zetten op het vakgebied modefotografie.”

Van 8 februari 2009 zal er een nieuwe expositie te bewonderen zijn “Rollan Didier meets Iris van Herpen” –  kijk voor meer informatie op http://www.fashionmaniaphotogallery.com/

spacer
					image