Welke foto die je maakte springt er voor jou uit en waarom?
“Voor Dutch Beauty heb ik steeds gevraagd naar de wens van degene die ik ging fotograferen. Sharon den Adel (van de band Within Temptations) had geen idee. Ik was toevallig net naar een tentoonstelling geweest van John William Waterhouse en dat inspireerde me voor haar portret in het water. Tot mijn verbazing stemde ze in met mijn  plan. Ik kocht een opblaasbaar zwembad, bedekte dit met zwarte doeken en heb het gevuld met water en bloemen. Ze werkte zo goed mee en de creatieve flow was super. De foto met Sandra Hay is ook een voorbeeld van een geweldige samenwerking. Ik word altijd blij als mensen met mijn gekke ideeën meegaan of zelf creatieve ideeën hebben waarmee ze mij uitdagen. Die creatieve golf, daar surf ik graag op. Het is mijn adrenaline.”

Welke tip heb je voor de lezer van You Connect?
“Ik werk zelf altijd met eenvoudig licht en ook veel met natuurlijk omgevingslicht van buiten. Stel je wilt een portret maken, je hebt een camera, maar geen extra lampen of flitsers. Gebruik dan het omgevingslicht dat wel beschikbaar is. Plaats de persoon bijvoorbeeld in de deuropening zodat er alleen licht van de voorkant op het gezicht komt en niet van de zijkanten. Dit noem ik beauty light. Of zet de persoon bij een raam. Zo krijg je één kant van het gezicht belicht. Het licht is wat harder en je krijgt op deze manier wel slagschaduwen. Niet voor iedereen is het weggelegd om in deze situatie een mooi beeld te krijgen. Kijk dus goed naar het gezicht dat je wilt fotograferen Oh ja en als je iets wilt bereiken in fotografie, dan is het enige wat je nodig hebt focus. Laat je niet afleiden door andere dingen. Ik schilder bijvoorbeeld niet meer. Ik geef ook workshops waarin ik mensen leer hoe ze moeten kijken.”*

Wat zijn je ambities?
“Mijn ambitie is bewustwording creëren zonder opdringerig te zijn. Ik heb een ongebreidelde passie om boeken te maken. Negen maakte ik er al en de ontwikkeling en plannen voor nog drie boeken zijn in volle gang.. Zo komt er bijvoorbeeld een ‘Dedicated by Blood - deel 2’ waarbij ik in beeld breng hoe de Maori’s hun cultuur uitdragen nu ze meer opgenomen zijn in de westerse samenleving. Ook komt er een tegenhanger van Dutch Beauty, maar dan met mannelijke muzikanten. De werktitel is ‘Dutch Troubadour’ en de eerste die ik daarvoor ga vastleggen is Blaudzun, een Nederlandse singer-songwriter. Een fantastische artiest.”

* Bijna elke maand geeft Patricia workshops over hoe je moet kijken en vooral het licht komt uitgebreid aan bod. Je kunt foto’s meenemen en door haar laten beoordelen. De kosten zijn € 150,- voor een hele dag inclusief lunch. Kijk voor meer informatie op www.patriciasteur.com of stuur haar een mailtje.

spacer
					image