Al sinds 1980 is ze onafhankelijk fotografe. Negen succesvolle boeken bracht ze al uit met haar werk, waarvan het meest recente boek ‘Dutch Beauty’ is. Patricia legde hiervoor 100 bekende en onbekende Nederlandse vrouwen vast op haar eigen manier. Ze gebruikt de EOS 5D Mark II, is ontzettend betrokken bij haar onderwerpen en haar werk is altijd verbonden met een goed doel, namelijk het Medical Knowlegde Institute. Kortom wie is niet nieuwsgierig naar deze Door de zoeker van met Patricia Steur?

Waar begon je carrière als fotografe?
“Mijn carrière als fotografe begon letterlijk op het strand. Na een verbroken relatie was ik weer even terug op het nest, mijn ouderlijk huis. Ik vond de camera van mijn vader en begon te fotograferen en ben nooit meer gestopt. Van huis uit was ik schilder en erg ongeduldig wat niet goed samen gaat was mijn ervaring. In fotografie vond ik wel de goede combinatie. Bovendien waren mijn grootvader van de kant van mijn moeder en mijn vader fervent fotograaf, dus het moest er wel van komen dat ik de camera zou pakken.”

“Eerst was ik als assistent van Claude Vanheye waar ik begon in de visagie. Daarna deed ik de styling en uiteindelijk mocht ik assistent worden. Ik moest opboxen tegen de mannelijke assistenten die vaak een opleiding hadden gevolgd, terwijl ik blanco begon. Toch lukte het me om als eerste een concert te fotograferen. Ik werd daar natuurlijk als groupie gezien, maar toen ik terugkwam en de foto’s toonden zagen ze wel in dat ik serieus was.”

“Vervolgens heb ik tien jaar voor de Nieuwe Revu gewerkt en veel gereisd voor de reportages die ik maakte voor het blad. Ik voelde me een soort oorlogsfotograaf, maar dan van de gekke dingen. Ik maakte bijvoorbeeld een reportage over de ‘Soldier of Fortune Convention’: een beurs voor huurlingen. Dat was maf. In deze periode heb ik veel geleerd. Ik ben van nature verlegen, maar doordat ik steeds mensen moest vragen om ze te mogen fotograferen en recht in hun gezicht een foto maakte ben ik over de verlegenheid wel heen gegroeid.”

Welke projecten heb je allemaal gedaan en waar ben je op dit moment mee bezig?
“Ik wordt aangetrokken door landen waar vanuit de traditie getatoeëerd wordt en heb een bijzondere band met de Maori.  ‘Dedicated by Blood’ is het eerste boek dat ik uitbracht. Hierin staan de foto’s van de Maori in Nieuw Zeeland getatoeëerd door Gordon Toi Hatfield. Op dit moment ben ik bezig met de Molukse cultuur waar ik me erg betrokken bij voel. De Molukse mensen hebben een connectie met de Maori’s, ook hen is na WO II verboden nog te tatoeëren, terwijl dit ook in hun traditie lag. De Molukse cultuur zakt weg en verwesterd. Dit leg ik vast in het boek ‘Thin Blue Line’. We maken tevens een documentaire hierover die in de iPad versie van het boek beschikbaar komt. ‘Thin Blue Line’ wordt gelanceerd in najaar 2011 tijdens de opening van het Tattoo museum van Henk Schiffmacher.”

Dutch Beauty is het meest recente boek en een heel avontuur waar ik 4 jaar aan gewerkt heb. Een volledig eigen project met hulp van Koos Hussem van X Cago en Petra Leene van Amstel Gallery. South African Beauty wordt het vervolg waarvoor ik deze zomer naar Zuid Afrika ga.”

Lees het vervolg!