Welke tips heb je voor de lezer van You Connect?
“Zorg ervoor dat je van te voren een idee hebt van wat je wilt fotograferen en ga doelgericht te werk. Dit is mijn belangrijkste tip! Als ik ’s ochtends vroeg in een veld vol insecten sta heb ik van te voren bepaald welk insect mijn aandacht heeft en weet ik inmiddels uit studie hoe het insect zich gedraagt zodat ik sneller kan reageren op bepaalde situaties. Kortom bestudeer je onderwerp.

’s Morgens in alle vroegte zijn insecten het minst actief en hangen ze vaak nog vol met dauwdruppeltjes, vergeet je statief niet mee te nemen voor het maken van een mooie en scherpe foto.
Ook het weer is voor mij belangrijk. Na een flinke regenbui begint voor mij de pret. Insecten beginnen dan aan de herstelperiode en dat betekent dat ze wat trager zijn en proberen weer op het droge te komen.
Daarnaast knip ik van witte cementemmers lichtschermen die het licht mooi bundelen vanwege hun ronding. Of gebruik eens gekleurde ballonen en knip deze kapot. Trek een stuk ballon over de flitser en speel vervolgens met de witbalans voor speciale effecten en belichting.”

Welke foto’s die je maakte springen er voor jou uit?
“Drie foto’s hebben een speciale betekenis voor me omdat het zulke bijzondere momentopnames zijn dat ze waarschijnlijk nooit meer terugkomen. Bovendien hebben ze ook een beetje voor mijn doorbraak als fotograaf gezorgd. Het gaat om de volgende drie foto’s: de foto met het opstijgende lieveheersbeestje frontaal genomen, de mier alleen op het water en het lieveheersbeestje met de schelp.”

Wat is je ambitie?
“Het gaat zoals het gaat. Ik heb al veel publicaties gehad in vooraanstaande fotobladen zoals Focus en Grasduinen. Maar een plekje in een National Geographic blijft voor mij een mooi doel om na te streven!”

Lees meer tips en details of macrofotografie van Leon Baas op de website van Leon.