Door de zoeker van Leon Baas; een fotograaf met een unieke, eigen stijl in Macrofotografie! Wie de foto’s van Leon ziet weet direct wat met die unieke en eigen stijl bedoeld wordt. De belichting van de foto’s is heel speciaal. “Als kijker wordt je meegenomen in de wereld van de insect die hard en meedogenloos is, vandaar de soms dreigende of buitenaardse uitstraling van de foto’s.*”

Hoe ben je met dit type fotografie in aanraking gekomen?
“Als kind had ik al een fascinatie voor de ‘kleine kriebel beestjes’ en toen ik voor het eerst een insect met tegenlicht fotografeerde was ik verkocht en ben ik me in het fotograferen met tegenlicht gaan verdiepen. Jaren was ik aan het experimenteren – op vakantie dwaalde ik voortdurend van de groep af omdat ik een insect net zo lang volgde totdat ik een moment had dat ik het vast kon leggen. De laatste tien jaar ben ik echter serieus actief op het gebied van Macrofotografie.”

Welke apparatuur gebruik je?
“Voor de fotografie ben ik creatief met allerlei beschikbare materialen, maar de basis ligt bij mijn EOS 40D, een 100 mm f/2.8 macro objectief en de geweldige en uitdagende Canon MP-E65 die een vergrotingsbereik heeft van 1:5.”

Hoe ga je te werk?
“Om half zes in de ochtend ben ik in het veld achter m’n huis te vinden. Insecten komen dan langzaam op gang, maar zijn nog een beetje versuft en dus makkelijker te fotograferen. De opkomende zon is natuurlijk onderdeel van een mooie belichting.”

“Ik ben gespecialiseerd in bijzondere belichtingstechnieken en uitgekiende composities. Een aantal jaar geleden ontwikkelde ik een eigen flitser van glasvezel waardoor ik met een lichtbron van slechts 4 mm heel dicht bij het insect een speciale belichting creëer. Maar het dier zelf heeft ook kleur in zich! Dit komt sterk naar voren wanneer je met tegenlicht fotografeert. Voor de kijker soms ongeloofwaardig, maar het is wel degelijk echt. Ik photoshop nauwelijks en probeer alles in de aanwezige belichting voor elkaar te krijgen.”

“Van nature ben ik eigenwijs en ik wilde mij niet neerleggen bij uitsluitend een macro, fisheye, groothoek- of telelens die beschikbaar was! In een tijdsbestek van twee jaar heb ik een speciaal objectief ontwikkeld waarbij ik al deze objectieven combineer. Er ontstaat een bijzonder perspectief waarbij je het idee hebt meegenomen te worden in de wereld van het insect. Alles is van voor tot achter scherp, op de voorgrond groot en op de achtergrond klein.”

Klik hier voor het vervolg!


* De foto's in de slideshow zijn gecropt. Deze en andere foto's van Leon Baas op het juiste formaat zijn te zien op zijn website onder Photo Galleries