Door de zoeker van Ilvy Njiokiktjien

Door de zoeker van Ilvy Njiokiktjien biedt je de gelegenheid meer te weten te komen over de fotografe die in 2011 werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke fotojournalist van het jaar. Deze prestigieuze Canon prijs van de AFJ (French association of Female Journalists) ontving Ilvy voor haar reportage over Zuid-Afrikaanse jongeren in Zuid-Afrika. Dit was niet de eerste en enige prijs die de sympathieke fotografe in de wacht sleepte in haar carrière. Kortom dit interview met Ilvy mag je niet missen in deze serie over professionele Nederlandse fotografen.

Hoe ben je fotografe geworden?
“Na de Havo ben ik een jaar naar Amerika gegaan en heb daar destijds een aantal lessen fotografie gevolgd. Deze waren vooral gericht op het werken in de doka. Tijdens mijn verblijf daar heb ik van alle Hogescholen boekjes aangevraagd en Journalistiek sprak me het meeste aan, mede omdat de opleiding de mogelijkheid gaf om in het vierde jaar de richting Fotografie te kiezen! Ik ben namelijk niet zo’n lezer, maar zou het liefste de hele dag beeld en foto’s kijken. Toen ik jong was fotografeerde ik al alles wat los en vast zat.”

“Tijdens de opleiding Journalistiek kreeg ik de mogelijkheid stage te lopen bij het ANP. Het ANP was een populaire stageplek onder mijn medestudenten, maar ik had het geluk geselecteerd te worden voor een stage. Ik heb daar veel meegelopen met mensen die al jaren in het vak zaten. Omdat de docent op de hogeschool ziek was geworden wist ik nog bijzonder weinig van fotografie. Op de eerste dag hield ik de camera verkeerd vast en bij het ANP vroegen ze lachend wat ik eigenlijk al wél geleerd had over fotografie. Ik leerde van al het commentaar ongelooflijk veel en het ANP is nu nog steeds een van mijn grootste opdrachtgevers.”

Welke foto is bepalend voor je carrière geweest?
“In 2008 won ik de Canonprijs voor Jong Talent, een onderdeel van de Zilveren Camera met een serie foto’s uit Afrika, waaronder de foto van de twee vrouwen op weg naar de markt die zich afspeelt in Mozambique. Eigenlijk staat die foto wel symbool voor de start van mijn carrière. Vervolgens viel de foto ook in de prijzen bij National Geographic Nederland en ook National Geographic International. Omdat ik na mijn studie een traineeship voor de krant ‘The Star’ in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg heb gedaan had ik nog niet de kans gehad om een netwerk op te bouwen. Deze prijzen hebben daartoe bijgedragen en zorgden ervoor dat ik ineens opdrachten vanuit allerlei hoeken kreeg!”

Hoe kijk je terug op je traineeship bij ‘The Star’ in Johannesburg?
“Als ik nu terugkijk naar toen heb ik daar vooral geleerd om te kijken! Ook hoe de mensen in Zuid-Afrika omgaan met fotografie is erg leerzaam geweest. Fotografen zijn daar passievol en weten ontzettend veel. Het gaat hen meer om fotografie dan om geld verdienen. Ze hebben bewust gekozen voor een wat armer bestaan en wel fotograaf te kunnen zijn. De tijd in Johannesburg heeft me geleerd met veel meer rust naar foto’s te kijken en meer diepgang in foto’s te brengen.”

“Na de traineeship ben ik samen met mijn toenmalige vriend negen maanden met de auto door Afrika teruggereden naar Nederland. In die tijd kon ik de foto’s insturen voor de Zilveren Camera. Ik weet nog dat ik niet kon kiezen en dat ik het maximale aantal van 75 inzendingen deed. De foto’s nam ik allemaal met mijn eerste digitale spiegelreflexcamera de EOS 20D die helaas aan het einde van de reis deze camera gestolen. De foto’s gebruik ik nu nog steeds voor exposities en mijn fotokunstwerken zijn in een beperkte oplage en gesigneerd te koop via ‘Beeldagent" . Een nieuw initiatief en online platform voor exclusieve Nederlandse fotokunst en fotografie (op maat). Bij elk van mijn fotokunstwerken staat een persoonlijk verhaal.  Het is echt de moeite waard om een kijkje op de site van Beeldagent te nemen: www.beeldagent.nl.

Lees verder

spacer
					image