Voorjaar 2010 werd Hennie tot haar grote verbazing door Canon Japan gevraagd voor een Canon commercial, terwijl ze net haar baan had opgezegd en besloten had verder te gaan in fotografie. Uit een selectie van 10 professionele fotografen werd zij geroemd om de emotie in haar beelden en vloog ze naar Japan voor een hele bijzondere ervaring.

Hoe heb je de plotselinge hoofdrol in een commercial van Canon Japan ervaren?
“Na 13 jaar werken op het gebied van finance had ik per 1 maart mijn baan opgezegd. In mijn laatste week ontving ik een eerste mailtje vanuit Japan. Ik dacht nog “Zoveel geluk kan ik niet hebben”. Maar de mails bleven komen en het kon geen spam zijn. Ik bevestigde luchtig dat ik wel naar Japan zou willen komen wanneer ik geselecteerd zou worden. Inmiddels wist ik dat er naast mij ook 10 professionele fotografen geselecteerd waren voor de commercial. Toen eind maart een telefoontje kwam met: I’ve got good news for you”, geloofde ik het pas echt. Maar zelfs toen er een ticket naar Japan binnenkwam heb ik nog even gebeld met de KLM of dit echt was! Ik ben ontzettend hartelijk en hulpvaardig ontvangen en heb een geweldige tijd gehad. Zelfs nu heb ik nog contact met veel mensen van de ‘crew’ en er zijn zelfs een aantal op vakantie langsgekomen in Nederland.”*

Waarom ben je natuurfotografe geworden?
“In eerste instantie vormde het voor mij een uitvlucht voor een drukke baan en was ik als amateurfotograaf al een jaar of vier actief. Op Flickr heb ik een eigen site en kwam zo in contact met mensen van over de hele wereld. Het motiveerde me om meer aandacht aan m’n foto’s te besteden en om het steeds beter te gaan doen. Het genre natuur kon gewoon niet anders. Ik ben opgegroeid op een boerderij waar dagelijks de reeën door de wei sprongen.”

“Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat zien en waarderen. Zo’n 15 keer ben ik op safari in Afrika geweest, heb in Noord- en Zuid Amerika rondgezworven en Australië en Azië verkend maar vond, mede doordat de fotografie me leerde steeds beter om me heen te kijken, gaandeweg steeds meer van mijn onderwerpen gewoon in mijn achtertuin. Landschappen zijn niet mijn sterkste kant vind ik zelf. Levende onderwerpen hebben een eigen inbreng in je foto. Dieren kunnen een uitdrukking hebben, actief zijn, in de rui zijn of juist niet, aandoenlijk zijn of zich van hun meest wilde kant laten zien. Als fotograaf krijg je vaak maar één kans om juist dat te vangen met je camera.  Ik vind dat fascinerend.”

Wanneer is een foto een goede foto volgens jou?
“Een goede foto moet me raken. Er is klik met het onderwerp. Er zijn veel goede foto’s van dieren, maar ik ben op zoek naar een emotionaliteit die me raakt. Het technische aspect  - als het gaat om resolutie, al of niet gecropt en vele andere eisen waar een foto aan moet voldoen voor een marketeer – interesseert me minder. Maar of iets je raakt laat zich niet ensceneren.”

Welke tips heb je voor de lezer van You Connect?
“Voor wildlife fotografie is mijn eerste tip je verdiepen in je onderwerp. Op dit moment wil ik bijvoorbeeld graag de koekoek fotograferen. Dus wil ik weten waar de koekoek voorkomt, wat hij eet en welke gewoonten hij heeft.”

Lees het vervolg

* Lees het dagboek van Hennie over haar ervaringen op haar website en bekijk het resultaat van de opnamen voor de commercial!

Copyright Portret Hennie: Allen Koppe ACS