In de serie ‘Door de zoeker van….’ staat steeds een andere Nederlandse professionele fotograaf centraal. Fotografie spreekt tot de verbeelding en is een hobby van velen. Daarom biedt You Connect je een kijkje in de keuken van fotografie als vakgebied! In deze editie is het macrofotograaf Frans Hodzelmans die een kijkje door zijn zoeker biedt, waar veel natuur en met name vlinders te zien zijn. Frans zal op 29 en 30 november 2008 een workshop geven op de EOS Discovery.

Hoe bent u macrofotograaf geworden en van waar de interesse voor natuur/insecten?
“Als klein jongetje van een jaar of vijf zat ik al vaak naar allerlei insecten te kijken. Ik kon maar niet begrijpen dat in zo’n klein beestje een brein en een motortje zat om alle pootjes en ook nog eens de vleugels te besturen. Later kwam ik erachter dat veel mensen insecten eng en vies vinden. Om te laten zien hoe mooi ze zijn ging ik ze fotograferen en combineerde zo twee fascinaties, namelijk die voor tekenen/grafische vormgeving en biologie.”

“Dertig jaar geleden kocht ik mijn eerste Canon spiegelreflex, de F1, met macro toebehoren. Er ging een wereld voor me open. Jarenlang fotografeerde ik met zelf verknutselde flitsertjes, om met meer licht een klein diafragma te kunnen gebruiken en zo wat meer dieptescherpte te bereiken. Toen al droomde ik van de technische mogelijkheden die nu zo gewoon gevonden worden: Automatische scherpstelling en invulflitsen zonder omslachtig rekenwerk.”

“Ook snuffelde ik in natuurboeken om achter de namen van door mij gefotografeerde beestjes te komen. Al gauw ontdekte ik dat veel biologen meer op kenmerken dan op schoonheid letten bij het fotograferen. Mijn achtergrond is niet biologie, maar grafische vormgeving. Misschien komt het wel daardoor dat het bij mij altijd op de eerste plaats om het mooie beeld als geheel gaat.Vanaf half jaren tachtig worden mijn foto’s gepubliceerd in diverse tijdschriften en (natuur)boeken in binnen- en buitenland. Ook voor reclamedoeleinden worden mijn opnames gebruikt, van postzegel- tot posterformaat.”

Wat maakt een foto in uw genre nu een goede foto?
“Een goede foto is een foto die je zo aan de muur wilt hangen. Het moet gewoon kloppen: Scherpte, bewuste onscherpte, kleur, compositie, vorm en achtergrond. Of het nu om een veelvoorkomende vlinder of een zeldzame vlinder gaat, het beeld moet kloppen. Maar ook een verrassend standpunt kan een foto bijzonder maken. Zoals bijvoorbeeld een kikker op kikkerhoogte fotograferen met je apparatuur op de rand van de vijver.”

Welke foto springt er voor u uit?
“Een van de foto’s die ik speciaal vind is de foto van het Esparcetteblauwtje, waarbij ik het standpunt zo heb gekozen dat de tweede bloem precies in het verlengde van de eerste bloem is en aldus in de achtergrond onscherp herhaald wordt. De scherpstelling is heel nauwkeurig op het bovenste vlak van de vlindervleugel, zo dat de uitloop naar de tweede vleugel al minder scherp is. Deze foto nam ik met 180 mm Canon Macro lens en body EOS 1Ds.”

“Maar ook ga ik er graag op uit met de Unimog (UNIversales MOtor Gerät). Hiermee kom ik op alle plekken in de natuur - daar waar geen wegenwacht zal komen zullen we maar zeggen. Op een van mijn vakanties zag ik tijdens het rijden vanuit de auto een Koninginnepage. Mijn apparatuur ligt altijd stand-by achterin, dus ik heb de auto gestopt en ben met mijn fototoestel achter de vlinder aangegaan. Omdat de Koninginnepage om de 1,5 a 2 meter stopte moest ze wel eitjes aan het leggen zijn. Toen ik haar in mijn zoeker had, kwam er toevallig een zonnestraal precies op haar achterlijf waaruit het eitje op de bloemenknop belandde. Het is daarom een heel bijzondere plaat geworden.”

Klik hier voor het vervolg!

spacer
					image