Heb je een fotoserie die er voor jou uitspringt?
"Ik heb het afscheid en de crematie van de vier maanden oude Carlijn gefotografeerd. De foto’s waren bedoeld als herinnering aan een dag waarvan de ouders bang waren dat ze deze in een roes zouden beleven. Ondanks dat het een trieste gebeurtenis is, vind ik het heel mooi dat mensen je toelaten in hun leven. Het verdriet te laten zien is niet interessant, wel de warmte, de familieband en de liefde. Achteraf zag ik de beelden en besefte dat het een hele bijzondere documentaire geworden was. Iets wat je niet vaak ziet, maar wat helaas wel voorkomt in het leven. Na overleg met de ouders heb ik de serie ingestuurd voor de Zilveren Camera en deze heeft, in zijn categorie, gewonnen.”

 

Wat is jouw tip voor de You Connect lezer?
“Een goede foto hoeft niet altijd technisch 100% te zijn. Licht, scherpte en compositie hoeven niet perfect te zijn. Het is veel interessanter om een foto te maken die je aandacht vasthoudt. Een foto moet een verhaaltje vertellen, er moet een tweede laag in zitten. Dat is wat een foto goed maakt in mijn ogen.”

“Ik maak elke week voor mijn moeder en een vriendin van haar een fotolesje dat ze meenemen als ze op pad gaan met hun camera’s. Een voorbeeld van zo’n simpel lesje is: neem eens een ander standpunt of fotografeer een detail van een onderwerp zo dat je aan de hand van de foto niet meer ziet wat je onderwerp is. Een ander voorbeeld is juist een foto tegen de zon in te nemen. Wat gebeurt er dan? Overal staat dat je geen foto’s tegen de zon in moet maken. Maar als je zelf met je rug naar de zon gaat staan en je fotografeert iemand die in de zon staat, dan krijg je harde schaduwen en dichtgeknepen ogen.”

“Daarnaast is mijn tip om streng te zijn met selecteren. Mensen komen thuis met 400 vakantiefoto’s, bewaren ze allemaal en kijken ze nooit meer terug. Kies er eens 10 uit waar je echt wat mee hebt! Tot slot: je hoeft niet altijd een zoomlens te hebben om iets te fotograferen, want je kunt er ook gewoon dichterop gaan staan. Wees niet bang!”


Wat zijn je ambities voor de toekomst?
“Dat ik interessante reportages kan blijven maken en dat ik blij wordt van wat ik doe!”

Meer foto’s en achtergrond vind je op www.cynthiaboll.nl 

spacer
					image