CASE STUDY

Boekenspecialist verwezenlijkt digitale visie met Canon

VarioPrint i300 at Livonia Print


Met digitaal drukwerk kunnen uitgevers aanzienlijk kleinere hoeveelheden printen om te kijken hoe een boek wordt ontvangen. We willen uitgevers de mogelijkheid bieden om precies te produceren wat ze nodig hebben.

Trond Erik Isaksen
Directeur van Livonia Print
iQuarius MX inks enable application of higher ink coverages

Een digitale houding

Producent van specialistische boeken Livonia Print in Riga, Letland, is pas tien jaar actief, maar is sinds de start in 2007 uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 550 medewerkers dat nu zo'n 40 miljoen boeken per jaar produceert.

Directeur Trond Erik Isaksen, die het bedrijf heeft opgebouwd op basis van analoge productieprocessen, zag de behoeften van zijn uitgeverijklanten veranderen. Toen hij inzag dat de inkjettechnologie de offsetkwaliteit voor boeken had bereikt, wist hij dat de tijd rijp was om een digitale transformatiestrategie door te voeren. Zijn doel was om gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden voor kleinere oplagen die fundamenteel onverenigbaar zijn met de productie van litho's, en tegelijkertijd te zorgen dat zijn bedrijf klaar was voor de toekomst.

Isaksen legt het onderliggende probleem uit: "Het oude, analoge boekuitgeverijmodel staat bol van risico's. De uitgever bepaalt op basis van zijn verkoopschattingen hoeveel exemplaren van een bepaalde titel worden geproduceerd. De boekverkoper schat in welke titels er waarschijnlijk succesvol zullen zijn, bestelt die titels en stuurt de niet-verkochte exemplaren later terug naar de uitgever. Mogelijk wordt 20% van het oorspronkelijke productievolume geretourneerd. Het geld van de uitgever zit daardoor vast in een overtollige voorraad, die vervolgens moet worden opgeslagen of vernietigd."

Voor Isaksen werd het duidelijk dat digitale productie een ideale oplossing was voor het commerciële dilemma van zijn klanten.

Slimmere boekproductie

Digitale-workflowspecialist Marc Freitag is ingeschakeld om het transformatieproject te leiden. Isaksen en Freitag zagen in dat de optimale oplossing zou zijn om een sterk geautomatiseerde en ultra-efficiënte 'slimme fabriek' te bouwen, met de mogelijkheid om elke opdracht naadloos over te zetten van een drukklare PDF naar een afgewerkt boek. "We waren van mening dat we, om de beste digitale werking op te bouwen, vanaf nul moesten beginnen, in plaats van te proberen digitale uitvoertechnologieën te integreren in een workflowomgeving die is geoptimaliseerd voor offsetproductie", legt Freitag uit. "De processen uit het verleden moesten volledig opnieuw worden gedefinieerd en we moesten uitzoeken hoe we ze voor een andere toekomst konden optimaliseren".

Livonia Print employees

Gegarandeerd goede kwaliteit

Kwaliteit was ook een belangrijke overweging voor Livonia Print.

Marc Freitag, Head of Business Development Digital, zegt: "We wilden absoluut geen concessies doen met betrekking tot kwaliteit. We willen dat klanten kunnen kiezen voor digitale productie op basis van dezelfde kwaliteit als onze lithoproducten. We hebben ook absolute consistentie nodig tussen een via litho's geprint origineel en een digitale herdruk, van het offsetpapier tot de kleurenreproductie. Wij adviseren de beste productieoplossing voor elke afzonderlijke opdracht, gebaseerd op de parameters van de opdracht, de levertijden, het volume en dergelijke. Wij zijn van mening dat kwaliteit en consistentie nooit de doorslag mogen geven."

De digitale boekproductie begon in april 2017 in Riga met de combinatie van een rotatieve ColorStream-inkjetprinter en een VarioPrint i300-inkjetprinter voor losse vellen. Zes maanden later werden een tweede VarioPrint i300 en een imagePRESS C10000VP-productiekleurtonerpers aan het digitale assortiment toegevoegd. Het inkjetsysteem voor grote volumes met continue invoer wordt uitsluitend gebruikt voor zwart-witproductie, terwijl de twee VarioPrint i300-persen kleuren van hoge kwaliteit leveren, waarbij wordt gebruikgemaakt van de ColorGrip-oplossing voor optimale kwaliteit. De imagePRESS C10000VP wordt voornamelijk ingezet voor de productie van omslagen, waarbij de bannervelfunctionaliteit de mogelijkheden van Livonia Print uitbreidt om zachte omslagen en stofomslagen met venstervouwen te verwerken.

Gerelateerde producten

Wilt u meer weten over de digitale boekproductie voor kleine oplagen?

Praat met een specialist van Canon

Privacybeleid

Praat met een expert tijdens kantooruren

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar informatie? Voer hieronder uw gegevens in en een van onze experts neemt tijdens kantooruren* contact met u op.

* Ook wanneer er niemand beschikbaar is, kunt u een terugbelverzoek indienen. Onze experts nemen de volgende werkdag contact met u op.

Klik hier voor technische ondersteuning voor uw Canon-product

  • Zo snel mogelijk
  • 10:00 - 11:00
  • 11:00 - 12:00
  • 12:00 - 13:00
  • 13:00 - 14:00
  • 14:00 - 15:00
  • 15:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • +31

Heeft u verder nog informatie voor ons, die onze expert kan helpen

Dank u wel

Eén van onze experts neemt telefonisch contact met u op

[TIME]

Graag tot ziens

Sorry

Fout