Planning van de werkplek van de toekomst
Nu veel Europese landen verder uit de lockdown komen en hun terugkeer naar de normaliteit kunnen beginnen1, zullen organisaties moeten gaan nadenken over de toekomst van hun fysieke kantoren. De terugkeer naar kantoor zal er in elk land en elke organisatie anders uitzien, en iedere persoon heeft daarbij zijn of haar eigen zorgen en prioriteiten.
Onderzoek wijst uit dat hybride werkplekken niet meer zijn weg te denken en dat werken op afstand waarschijnlijk een essentieel onderdeel van het professionele leven van velen zal blijven. Uit opiniepeilingen blijkt dat mensen de enorme waarde zien van werken met collega's in een fysiek kantoor en eveneens profiteren van thuiswerken, waarbij dankzij de flexibiliteit van hybride werken aan uiteenlopende behoeften kan worden voldaan. Uit één onderzoek bleek dat ongeveer driekwart van de werknemers op de een of andere manier op kantoor wil werken2- een kwart fulltime, met een fifty/fifty-verdeling, een kwart geheel thuis - terwijl uit een andere enquête bleek dat maar liefst 94% van de werknemers ten minste één dag per week op kantoor wil werken3.
Ondertussen wil slechts 13% van de werkende ouders in het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar 'het oude normaal'4, terwijl twee derde van Generatie Z en millennials permanent vanuit huis wil werken5. Sommige van deze meningen zijn mogelijk gebaseerd op angst en zorgen. Uit een peiling bleek dat werknemers in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland grotendeels negatief aankeken tegen een terugkeer naar kantoor6; in een andere Britse enquête gaf 44% van de ondervraagden aan zich met name zorgen te maken over de mogelijke gezondheidsrisico's7. Voor sommige taken en werkomstandigheden is echter niets beter dan persoonlijke samenwerking, dus als een organisatie wil profiteren van het aanhouden van een fysieke kantoorruimte, is het van cruciaal belang dat het personeel zich geen zorgen hoeft te maken. Voor IT- en kantoormanagers betekent dit dat de kantoorruimte veilig moet zijn en voldoet aan de veranderende behoeften van 'het nieuwe normaal'.