Artikel

Drukker en uitgever: samen sta je sterker

Waarom samenwerking essentieel is in de toekomst van de boekproductie

Four smiling people sitting around a desk. A woman passing a man a piece of paper.

Samenwerken om te innoveren

Veranderende koopgewoonten, marktontwrichting en de opkomst van e-commerce zijn een uitdaging voor uitgeverijen en boekdrukkerijen om boeken flexibeler en sneller dan ooit te produceren en te leveren, maar toch lagere kosten en de productkwaliteit te handhaven. Hoewel de vraag naar gedrukte boeken stabiel is, is de economie van de boekproductie fundamenteel veranderd.

Analoge offsetproductiemethoden, die ideaal waren toen uitgevers grote aantallen afzonderlijke titels produceerden, zijn steeds minder effectief. Digitale productietechnologie maakt het mogelijk om kleine batches of zelfs één exemplaar van een boek op een gestroomlijnde en snelle manier te printen en af te werken. Deze technologische verandering stimuleert uitgeverijen en drukkerijen om hun manier van werken anders te bekijken.

Het commerciële succes van een boekdrukkerij hangt van oudsher af van het succes van hun uitgeverijklanten. Een gezonde boekverkoop vertaalde zich naar hogere volumes en hogere opbrengsten. In de nieuwe wereld van het publiceren gaat het, net als in de meeste andere content-industrieën, minder om volumeverkoop en meer om het bedenken van oplossingen die aansluiten bij de veranderende gewoonten van de consument en die individuele kooptrajecten en koopgedrag ondersteunen.

Veranderen is een continue factor. De toekomst van publiceren zit in meerdere platforms – succesvolle formats als audioboeken en technologische innovaties zoals fictie-apps zijn het bewijs hiervan. In de toekomst is het gedrukte boek waarschijnlijk slechts één element van een consumentgericht traject waarbij content in verschillende formats en op verschillende apparaten wordt geconsumeerd. Dit wordt het 'slimme boek' genoemd.

Open books placed in pattern

Verandering proactief plannen

Deze publicatietrends veranderen de dynamiek van de distributieketen. Toekomstbestendigheid vraagt om een fundamentele omschakeling van een transactierelatie, waarbij de boekdrukkerij gewoon een 'ordernemer' is, naar een 'expertisedriehoek' waarin de uitgeverij, boekdrukkerij en aanbieder van technologische oplossingen hand in hand werken om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen en nieuwe strategieën voor succes te bedenken.

De belangrijkste pijnpunten voor uitgeverijen zijn momenteel op het gebied van planning en kosten. In het verleden rekenden uitgevers productievolumes op basis van verkoopprognoses en moesten ze voor de kosten opdraaien als ze het verkeerd hadden. Het risico nemen om grote aantallen van een titel te produceren en overtollige voorraad te moeten vernietigen? Of op veilig spelen, kleinere hoeveelheden drukken en het risico lopen om omzet mis te lopen wanneer u niet aan de vraag kunt voldoen?

In toenemende mate zijn historische prestatiegegevens echter geen indicator van hoe een titel zal presteren, waardoor de commerciële belangen die gepaard gaan met elke beslissing om te publiceren, toenemen. Het maakt het voor boekdrukkerijen van vitaal belang om digitaal te denken en de drijvende kracht achter digitale innovatie te zijn, om proactief veranderingen voor te stellen en te plannen in plaats van alleen op de instructies van de uitgeverij te handelen.

Digitale printtechnologie kan de sleutel tot deze problemen zijn, maar alleen als boekdrukkerijen de veranderende zakelijke drijfveren van de uitgeverijen begrijpen. Drukkerijen, ondersteund door hun technologiepartners, moeten klanten bewust maken van hoe innovaties in productie- en workflow-automatisering veranderingen mogelijk kunnen maken en een positieve commerciële impact kunnen hebben.

Books on a bookshelf

Nieuwe bedrijfsmodellen, nieuwe kansen

Bij Canon worden drie belangrijke bedrijfsmodellen geïdentificeerd die mogelijk worden gemaakt door digitale productietechnologie:

 • Korte printcyclus
 • BLM (Book Lifecycle Management)
 • On-demand productie
Uitgeverijen en drukkerijen kunnen van het ene model naar het andere gaan naarmate de markt zich ontwikkelt, en daarmee een stevige basis leggen voor de toekomst van het 'slimme boek' op meerdere platforms.

Het uitgangspunt is om te anticiperen of te reageren op niet-toereikende oplagen en hogere orderfrequenties door offsetdruk aan te vullen met digitale productie voor kleinere oplagen. De vereiste mate van procesintegratie is laag en drukkerijen kunnen dit onafhankelijk van hun uitgeverijklanten doen. Het is in wezen een kwestie van het toevoegen van digitale mogelijkheden aan een offsetdrukkerij.

Het is echter een goed moment voor drukkerijen om met uitgeverijen te praten om de voordelen van deze digitale investering voor hen te versterken – kortere levertijden, snellere time to market, en kostenbesparingen in magazijn en distributie. Deze dialoog zal meerdere voordelen hebben en de drukkerij helpen om te beoordelen in hoeverre uitgeverijen de productievolumes zien afnemen en in welke tijdsbestekken.

De dialoog zal een sterke indicator zijn van de stijgende vraag naar diensten voor kleine oplagen. Dit kan ook helpen bij de investeringsplanning van de drukkerij, die wellicht opmerkt dat verdere automatisering nodig is, bijvoorbeeld voor online bestellingen. Uiteindelijk kan deze dialoog de noodzaak aan het licht brengen om te overwegen om de stap naar de volgende trede van de bedrijfsmodel-ladder te zetten: het beheer van de boeklevenscyclus.Uitgeverijen en drukkerijen kunnen naarmate de markt evolueert schakelen tussen een korte printcyclus, het beheer van de boeklevenscyclus en on-demandproductie, en daardoor een stevige basis leggen voor de toekomst van het slimme boek

A man and two women looking at a laptop screen

Nieuwe integratieniveaus

BLM (Book Lifecycle Management, beheer van de boeklevenscyclus) vereist een veel diepere samenwerking tussen drukkerij en uitgeverij. In feite is het een strategisch partnerschap om het verkooprisico te verminderen en meer verkoop mogelijk te maken door de productie af te stemmen op de werkelijke vraag. BLM omvat de integratie van voorraadaanvullingssystemen om de productie in realtime te activeren als reactie op live voorraad- en ordergegevens.

Hierdoor wordt het gesprek tussen drukkerij en uitgeverij op een geheel ander besluitvormingsniveau gebracht en is er een zekere mate van openheid nodig over bedrijfsinformatie zoals voorraadbeheer, planning van bedrijfsresources enzovoort, die in de relatie mogelijk nooit eerder is voorgekomen. (Het kan ook wijzen op de noodzaak van nieuw procesmanagement en nieuwe technische vaardigheden binnen de printbranche).

De overgang naar een volledig on-demandmodel versterkt het partnerschap nog verder. On-demandproductie verwijdert het veiligheidsnet van de geprinte voorraad volledig, zodat de productie alleen wordt geactiveerd door een werkelijke bestelling. Dit vereist naadloze en sterk geautomatiseerde werkprocessen tussen uitgeverij en drukkerij, ondersteund door sterke service level agreements tussen alle schakels in de distributieketen.

Dit model daagt ook de conventionele methoden voor kostenanalyse tussen uitgeverijen en drukkerijen uit. Een boek dat op aanvraag wordt geproduceerd, zal hogere initiële kosten voor productie en verzending met zich meebrengen, maar de totale kosten voor de levensduur van de titel zullen omlaag gaan wanneer rekening wordt gehouden met de kosten van de distributieketen: opslag, verwerking, retourzendingen, logistiek, enzovoort.

Het tijdperk van gezamenlijke innovatie

Veranderende tijden vragen om nieuwe manieren van werken. Traditionele distributieketens worden complexe ecosystemen waarbij meerdere aanbieders van oplossingen werken volgens just-in-time principes. Foutmarges zijn gering en de schakels in de keten zijn onderling afhankelijk en vertrouwen op een robuuste proces- en systeemintegratie. De behoefte aan open communicatie en innovatie op het gebied van samenwerking is nog nooit zo groot geweest.

Geschreven door Tino Wägelein, Business Development Manager, Canon Europe


Gerelateerde oplossingen

Ontdek meer

Ontdek hoe Canon uitgeverijen en boekdrukkerijen ondersteunt bij het implementeren van digitale bedrijfsmodellen voor groei

Talk to our Team

Privacybeleid

Praat met een expert tijdens kantooruren

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar informatie? Voer hieronder uw gegevens in en een van onze experts neemt tijdens kantooruren* contact met u op.

* Ook wanneer er niemand beschikbaar is, kunt u een terugbelverzoek indienen. Onze experts nemen de volgende werkdag contact met u op.

Klik hier voor technische ondersteuning voor uw Canon-product

Voornaam

Achternaam

Emailadres

 • Zo snel mogelijk
 • 10:00 - 11:00
 • 11:00 - 12:00
 • 12:00 - 13:00
 • 13:00 - 14:00
 • 14:00 - 15:00
 • 15:00 - 16:00
 • 16:00 - 17:00
 • +31

Heeft u verder nog informatie voor ons, die onze expert kan helpen

Dank u wel

Eén van onze experts neemt telefonisch contact met u op

[TIME]

Graag tot ziens

Sorry

Fout